Nyheter utbildning & barnomsorg

Här hittar du alla aktuella nyheter om utbildning, skola och fritidshem


 • Beslut från Skolinspektionen efter vårens tillsyn

  Skolinspektionen har under våren 2024 genomfört en planerad tillsyn på Kallingeskolan årskurs 7 – 9 och har nu inkommit med beslut och föreläggande om vite. Utbildningsförvaltningen har tagit del av beslutet och intensifierar det pågående arbetet samt påbörjar direkt arbetet med övriga delar som får kritik.

 • Telefontid avgiftskontroll

  Nya kontaktvägar för dig som har frågor om avgiftskontrollen.

 • Årets UF-lärare får åka på SM

  Eleverna på Blekinges Naturbruksgymnasium utsåg Elin Berglin till årets UF-lärare

 • Retroaktiv avgiftsjustering för inkomståret 2022 för förskola/fritidshem

  Under våren 2024 kommer utbildningsförvaltningen att skicka ut fakturor till de som berörs av en retroaktiv avgiftsjustering för inkomståret 2022.

 • Vilken nytta kan iPads göra för eleverna i den anpassade grundskolan?

  I Ronneby har både lärare och forskare upptäckt att eleverna blir bättre på att uttrycka sig, blir mer självständiga och får mer lust att lära sig saker – så länge det finns en genomtänkt strategi bakom användningen.

 • Nu kan du söka plats på Persborgs förskola

  Du som vill söka förskoleplacering för ditt barn på Persborgs förskola kan nu ansöka, för placering med start efter sommaren.

 • Är det dags för ditt barn att börja förskoleklass höstterminen 2024?

  Under vecka 5 kommer ett brev skickas ut med information om vilken skola ditt barn ska få börja. Fram till 1 mars kan du göra ditt skolval. Detta gör du enklast digitalt.

 • Internationella matsvinnsdagen 2023

  Den 29 september har av FN utsetts till Internationella matsvinnsdagen. Syftet är att uppmärksamma att omkring en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. Dagen uppmärksammades på olika sätt i alla kommunens skolor och i Hallabro korades årets matsvinnsmästare.

 • Barnens närvaro i förskolan ökade nästan 25 procentenheter

  Under lite mer än ett år har processledarna Johanna Wikdahl och Suzan Afifi följt upp barn med en närvaro på under 50 % av den inskrivna tiden i förskolan. Detta har gjorts på alla kommunens förskolor och resultatet talar ett tydligt språk – närvaron ökade från i genomsnitt 45 % under våren 2022 till mellan 65–70 % under våren 2023.

 • Positiv trendbrott för betygsutveckling i grundskolan i Ronneby kommun

  De preliminära siffrorna för läsårets betyg i grundskolan i Ronneby kommun visar på en mycket positiv utveckling, där bland annat andelen elever i årskurs 6 som har fått betyg i alla ämnen ökade med nästan tio procentenheter jämfört med fjolåret.

 • Sommaröppet förskola och fritidshem

  Verksamheterna inom Utbildningsförvaltningen kommer att ha begränsade öppettider under sommaren genom sammanslagning av förskolor och fritidshem. Kontakta växlen på telefon 0457-61 80 00 för vilken rektor eller administratör, som är i tjänst om ärendet är akut.

 • Senior i skolan och förskolan

  Är du senior och vill engagera dig som senior i skolan eller förskolan i Ronneby kommun? Då kan du skicka in din intresseanmälan redan nu. Så får du mer information och inbjudan till höstens uppstartsutbildning när det börjar närma sig. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Kallingeskolan vinner europeisk tävling

  Eleverna i årskurs 4 på Kallingeskolan har tillsammans med läraren Anneli Linderholt deltagit i ett experiment där skolor i flera europeiska länder utmanade varandra i att bygga den mest uppseendeväckande och kreativa kedjereaktionen. Eleverna i Kallinge vann stort och kan nu hålla den eftertraktade pokalen i sina händer.

 • Grattis till årets UF-lärare

  Under förra veckan gick den regionala UF-mässan (Ung företagsamhet) av stapeln hos oss i Ronneby. Utöver hundratals UF-företagare som sålde spännande produkter, tjänster och hantverk korades även vinnarna i en rad olika tävlingar. Vi säger stort grattis till Peter Mattsson på Gymnasieskolan Knut Hahn som utsågs till Åres UF-lärare.

 • Gymnasieskolan Knut Hahn lanserar podd

  På Gymnasieskolan Knut Hahn pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete och många skolor och kommuner runt om i landet vill inspireras av skolans arbete. I veckan lanserades en podd som ska hjälpa till att sprida skolans goda exempel. Första avsnittet är dock mycket intressant för fler att lyssna på.

 • Eget bibliotek på våra förskolor

  Redan Albert Einstein sa: "Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det." Det går inte att läsa för mycket, därför har Ronneby kommun satsat på egna bibliotek på våra förskolor.

 • Äntligen startar studenterna vid yrkeshögskoleutbildningen flygplans- och helikopterteknik i Kallinge

  Efter drygt ett halv års intensiva förberedelser har de första 20 studenterna kunnat påbörja sin YH-utbildning flygplans- och helikopterteknik. Majoriteten av eleverna kommer från Ronneby kommuns egen gymnasieutbildning i flygteknik.

 • Öppen förskola i Kallinge

  Öppen förskola i Kallinge öppnar den 29 augusti 2022 till den 12 december och byter lokaler från fd Rävens förskola till Plommongården 2 i Kallinge. (Mumindalens förskola med egen ingång)

 • Nya rektorer tog ”studenten”

  Idag är det dags för gymnasieskolornas 3:or att springa ut från munktrappan i Ronneby. Lagom till studentveckan kunde även tre av Ronneby kommuns rektorer ta emot var sin rektorsnål. Efter tre år med studier på deltid och praktiskt rektorsarbete på skola eller förskola kan nu Åsa Isokoski, Camilla Radovan Movind och Ulrika Ahlberg titulera sig rektor.

 • Festligheter på Ronneby kommuns förskolor

  Idag invigdes Bräkne-Hobys nya förskola Villa Villekulla, på Skogsgårdens förskola bjöds barnen på konsert med egenskrivna låtar och tidigare i veckan blev det fest på Ekorrens förskola när förskoleläraren Susanne Villysson tog emot Kreativumpriset.

 • Doft av hemlagat i Saxemara

  Nu har även köket i Saxemara skola byggts om till ett tillagningskök. Maten tillagas numera på plats till förskolebarnen och eleverna. Det nya köket och skolrestaurangen invigdes den 12 april.

 • Skadegörelser vid Skogsgårdens förskola

  De senaste dagarna har Skogsgårdens förskola utsatts för upprepade skadegörelser. Ronneby kommun tar detta på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder.

 • Studera till lärare och få lön av Ronneby kommun

  Ronneby kommun ger nu två blivande lärarstudenter möjlighet att läsa till grundskollärare vid Högskolan Kristianstad och samtidigt arbeta som lärare i Ronneby kommun. Du kan söka tjänsterna fram till och med den 15 mars.

 • Stort intresse för YH-utbildning flygplans- och helikoptertekniker i Ronneby

  Ansökan är öppen för YH-utbildning till flygplans- och helikoptertekniker som kommer att starta till höstterminen 2022 i Ronneby. Intresset för utbildningen är stort både bland eleverna på gymnasieprogrammet flygteknik på Gymnasieskolan Knut Hahn och från arbetsgivarsidan.

 • Ronnebys förskolor satsar på högläsning tillsammans med föräldrarna

  Familjebiblioteket öppnar - föräldrar kan låna hem en välfylld bokpåse via Ronnebys förskolor. Först ut är förskolorna i Listerby och Johannishus samt Fridhem och Ekorren i centrala Ronneby.

 • Från skolbänken till verkligheten över en natt

  Flera verksamheter i Ronneby kommun har brist på personal då smittspridningen har nått väldigt höga nivåer. Läget är ansträngt bland annat på förskolorna och inom funktionsstödsverksamheten. Då valde eleverna på barn- och fritidsprogrammet på Gymnasieskolan Knut Hahn att hjälpa till.

 • Sjöarpsskolan får kungligt certifikat

  Generation PEP är instiftat av kronprinsessparet och betonar vikten av fysisk aktivitet och hälsosam mat under alla barns och ungdomars skoltid och uppväxt. Nu har gymnasiesärskolan Sjöarpsskolan blivit certifierad som en Generation PEP skola 2022.

 • Draknästet på gymnasieskolan Knut Hahn lockar rekordmånga UF-företag

  Den 15 februari är det dags för årets draknäste på gymnasieskolan Knut Hahn. 55 UF-företag kommer att pitcha sina företagsidéer för etablerade företagare som agerar som så kallade drakar. Från och med idag presenteras drakarna.

 • Ronneby kommun startar yrkeshögskoleutbildning flygplans- och helikoptertekniker i egen regi

  Från höstterminen 2022 kan man läsa till flygplans- och helikoptertekniker på yrkeshögskolan i Ronneby. Detta står klart idag när myndigheten för yrkeshögskola meddelade vilka ansökningar som beviljats och därmed ingår i yrkeshögskolans utbud.