Artikeln publicerades 3 mars 2023

Gymnasieskolan Knut Hahn lanserar podd

På Gymnasieskolan Knut Hahn pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete och många skolor och kommuner runt om i landet vill inspireras av skolans arbete. I veckan lanserades en podd som ska hjälpa till att sprida skolans goda exempel. Första avsnittet är dock mycket intressant för fler att lyssna på.

poddstudio med mikrofoner och annat tillbehör samt fyra personer som sitter runt ett bord

Gänget bakom det första poddavsnittet: Anna Johannsson, kommunpolis, David Blomé, producent, Lars Hansson, programledare och verksamhetschef Ronny Mattsson.

-Vi har länge funderat hur vi ska kunna sprida vårt utvecklingsarbete på ett enkelt och samtidigt modernt sätt. Den resan Gymnasieskolan Knut Hahn har gjort väcker stort intresse inom skolsektorn och podden ska hjälpa oss att kunna dela den med så många som möjligt, säger rektorn Emilia Jirle.

Knuthahnpodden Länk till annan webbplats.

Knuthahnpoddens första avsnitt släpptes i onsdag och finns på Spotify. I det första avsnittet "Från kaos till arbetsro Länk till annan webbplats." pratar kommunpolis Anna Johannsson med verksamhetschef Ronny Mattsson hur man har förbättrat arbetsmiljön för alla, från en situation 2015 som bäst kan beskrivas som kaotiskt till dagens skola med arbetsro för anställda och elever.

Man kommer att släppa nya avsnitt cirka varannan månad och kommer bland annat att ta upp ämnen som heltidsmentorskap och drogförebyggande arbete.

Podden produceras av David Blomé och programledare är Lars Hansson, både lärare på skolan.

Varför en podd?

Poddforumet ger skolan en bredare plattform, både för att dokumenterar utvecklingsarbetet och för att sprida det vidare till olika målgrupper. Dessa är i första hand personer som är intresserade av skolutvecklingsfrågor runt om i Sverige, men även vårdnadshavare eller elever som står inför skolvalet.

-Vi gör många bra saker på skolan, men det kan vara svårt att få ut det, säger Emilia Jirle.

Varför ska jag lyssna?

Just det första avsnittet kan vara intressant för fler, t.ex. dig som bor eller verkar i Ronneby kommun, att lyssna på. Det är nog många som har hört om händelserna 2015, men få som fått en inblick i det som har hänt därefter. Här ger podden en bra möjlighet att på knappt 20 minuter får veta mer. Även trygghetssamordnaren Bibbi Rönnlund tipsar om podden i veckans utskick till EST-nätverket (Effektiv samordning för trygghet).

- Vi vill också tipsa om ett gott exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande i samverkan. Lyssna gärna på Knut Hahnsskolans podd och det första avsnittet där man berättar hur man genom olika gemensamma insatser vände utvecklingen från en stökig otrygg skola till dagens fungerande skolmiljö. Det finns mycket att lära även för andra verksamheter av deras arbetssätt, skriver Bibbi Rönnlund.

Lyssna på podden här (inlogg krävs, men podden är tillgänglig utan kostnader) Länk till annan webbplats..