Artikeln publicerades 14 september 2022

Eget bibliotek på våra förskolor

Redan Albert Einstein sa: "Om du vill att ditt barn skall bli intelligent, läs för det. Om du vill att det skall bli ännu intelligentare, läs ännu mer för det." Det går inte att läsa för mycket, därför har Ronneby kommun satsat på egna bibliotek på våra förskolor.

Biblioteket på Ekorrens förskola

Alla förskolor, både kommunala och fristående förskolor i hela kommunen, har fått ett stort bokpaket med ca 320 böcker i olika kategorier och på flera olika språk. När läsmiljön är både prioriterad och stimulerande, där böcker får ta plats, signalerar det till barnen att läsning är viktigt.

Ekorrens förskola i centrala Ronneby var en av de första som redan innan sommaren kunde öppna upp sitt egna bibliotek.

– Vårt bibliotek inbjuder till härliga och lärorika lässtunder bland kuddar, fåtöljer och mysbelysning. Det har blivit en plats där barn och pedagoger får möta nya ord, olika språk, spännande världar, sagoväsen och intressanta fakta. Miljön gör att vi kan landa och försvinna bort till andra platser tillsammans. Här finns allt från pekböcker till stora sagosamlingar, något för alla, säger Jenny Arrhenius som är förskollärare på Ekorrens förskola.

Nu fortsätter uppbyggnaden av inbjudande och tillgängliga läsmiljöer på våra förskolor. Även Villa Villekulla i Bräkne-Hoby har nyligen fått sitt egna bibliotek och utbyggnaden fortsätter runt om i kommunen.

– Med biblioteken vill vi öka tillgänglighet av litteratur på varje förskola. Att lyssna på högläsning och prata om böckerna ger barnen en möjlighet att utveckla sitt språk, säger processledaren Johanna Wikdahl.

Även föräldrarna är positiva:

– Det är fantastiskt att böcker har fått en större plats på förskolorna med egna bibliotek! Att det finns ett större utbud så att barnen kan få möta olika världar, olika karaktärer och lära sig saker från faktaböcker. Och för de barn som inte har böcker hemma är ju det otroligt viktigt att förskolan har de möjligheter att väcka barns intresse för böcker och utveckla barnets språk, säger mamma Louise Andersson med barn på Espedalens förskola och Espedalsskolan.

Statsbidrag för bättre språkutveckling inom förskolan

Satsningen på förskolornas bibliotek är en del i Ronneby kommuns arbete för en bättre språkutveckling inom förskolan som finansieras av statliga bidrag. En tidigare insats i samma språkutvecklande och samarbetsstärkande syfte är bokpåsar som vårdnadshavare kan låna med sig hem från förskolan.

Jag vill veta mer

Har du barn på en förskola i Ronneby kommun prata gärna med personalen på plats, de berättar gärna mer. I annat fall kan du få mer information av procesledaren Johanna Wikdahl.