Artikeln publicerades 11 januari 2022

Ronneby kommun startar yrkeshögskoleutbildning flygplans- och helikoptertekniker i egen regi

Ryggen på en person med varningsväst med texten "flygteknik" syns framför ett landande flygplan

Foto: Ronneby kommun

Från höstterminen 2022 kan man läsa till flygplans- och helikoptertekniker på yrkeshögskolan i Ronneby. Detta står klart idag när myndigheten för yrkeshögskola meddelade vilka ansökningar som beviljats och därmed ingår i yrkeshögskolans utbud.

– Jag är jätteglad! Vi har jobbat stenhårt med att få starta en egen YH-utbildning för flygteknik i Ronneby. Nu finns alla förutsättningar på plats, även i nämndens budget för 2022, så vi kan gasa direkt, säger Åsa Evaldsson, nämndsordförande utbildningsförvaltningen Ronneby kommun.

Ronneby kommun startar en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) till flygplans- och helikoptertekniker i egen regi. Till höstterminen 2022 räknar man med att kunna ta emot 20 studenter. Ansökningsperioden öppnar under februari 2022. Mer information kommer att publiceras inom kort på fturonneby.se Länk till annan webbplats..

– Det betyder mycket för oss att vi nu även startar en yrkeshögskola för flygteknik inom Ronneby kommun. Det är stort både för den civila och militära flygverksamheten i Kallinge men även för Blekinge, säger Magnus Magnusson, rektor för flygteknikutbildning, en del av Gymnasieskolan Knut Hahn.

Den treåriga gymnasieutbildningen flygteknik vid Gymnasieskolan Knut Hahn startades framgångsrikt under ledning av Magnus Magnusson redan 2014. Men eleverna har hittills fått söka sig vidare till andra platser i landet för att vidareutbilda sig, trots att arbetsmarknaden är god i regionen med bland annat F17, Helikopterflottiljen, Swedavia och Saab som potentiella arbetsgivare.

Den nya YH-utbildningen är tvåårig och är unik i Sverige, då man kan välja att läsa till flygplans- eller helikoptertekniker på samma yrkeshögskola. Övriga yrkeshögskoleutbildningar för flygtekniker erbjuder antingen en utbildning för flygplan eller helikopter. Andra orter där man kan läsa till flygtekniker är Ljungbyhed, Linköping, Västerås, Nyköping och Luleå.

Mer information kommer att publiceras inom kort på fturonneby.se Länk till annan webbplats..