Artikeln publicerades 2 september 2022

Äntligen startar studenterna vid yrkeshögskoleutbildningen flygplans- och helikopterteknik i Kallinge

Efter drygt ett halv års intensiva förberedelser har de första 20 studenterna kunnat påbörja sin YH-utbildning flygplans- och helikopterteknik. Majoriteten av eleverna kommer från Ronneby kommuns egen gymnasieutbildning i flygteknik.

En grupp studenter framför ett flygplan

De första studenterna vid yrkeshögskoleutbildning flygplans- och helikopterteknik i Ronneby kommun. Foto: Ronneby kommun.

– Vi har arbetat intensivt de senaste månaderna för att kunna starta Ronneby kommuns första yrkeshögskoleutbildning i egen regi här i Kallinge. Nu är studenterna på plats och vi kan börja utbildningen på riktigt, säger rektor Magnus Magnusson.

Studenterna är laddade och ser framemot att få visa runt besökarna på den officiella invigningen i september.

– Jag känner mig hemma här och många kompisar valde yrkeshögskolan i Ronneby. Närheten från mitt nuvarande studentboende till gamla internatet känns som en extra trygghet, berättar Ludde Bergenholtz om varför han vald just yrkeshögskolan i Ronneby.

Klasskamraten Linette Henriksson- Eriksson lägger till:

– Det är en trevlig miljö och skön stämning här, både i skolan och i stan.

Den officiella invigningen kommer att ske den 8 september med representanter från Ronneby kommun och framtida arbetsgivare och samarbetspartner som F17 och Saab Aeronautics. Även media kommer att bjudas med.

Den nya YH-utbildningen i Kallinge är tvåårig och är unik i Sverige, då man kan välja att läsa till antingen flygplans- eller helikoptertekniker på samma yrkeshögskola. Andra orter där man kan läsa till flygtekniker är Ljungbyhed, Linköping, Västerås, Nyköping och Luleå.

Mer information finns på www.bliflygtekniker.se Länk till annan webbplats.