Artikeln publicerades 9 februari 2022

Stort intresse för YH-utbildning flygplans- och helikoptertekniker i Ronneby

Ansökan är öppen för YH-utbildning till flygplans- och helikoptertekniker som kommer att starta till höstterminen 2022 i Ronneby. Intresset för utbildningen är stort både bland eleverna på gymnasieprogrammet flygteknik på Gymnasieskolan Knut Hahn och från arbetsgivarsidan.

Två elever framför en flygplansmotor

Linette Henriksson Eriksson och Anton Sturesson läser just nu 3:året på flygtekniska programmet på Gymnasieskolan Knut Hahn och kommer att söka till den nya YH-utbildningen i Ronneby

– De första ansökningarna har redan kommit in och så har vi fått många samtal från intressenter. Vi kommer att kunna ta emot cirka 20 studenter till höstterminen och min förhoppning är så klart att vi ska fylla alla platser, säger Magnus Magnusson, rektor för flygteknikutbildning, en del av Gymnasieskolan Knut Hahn.

Ansökningsperioden sträcker sig till och med den 31 maj och intresserade personer kan få mer information på skolans hemsida. Längre fram under våren kommer man även att bjuda in till ett informationsmöte.

– Jag kommer att söka. Flygtekniker är ett yrke som jag vill satsa på och skolan här har varit helt perfekt för mig - utbildningen, miljön och gemenskapen. Jag hoppas så klart att YH-utbildningen kommer att bli lika bra, säger Linette Henriksson Eriksson som just nu läser 3:året på gymnasieprogrammet flygteknik.

Även framtida arbetsgivare är positiva till den nya utbildningen.

– Detta är ett kvitto på skolans höga nivå avseende flygteknisk utbildning, och jag ser fram emot att i samverkan med Ronneby kommun fortsätta utveckla denna. För F 17 är detta en viktig pusselbit i vår framtida personalförsörjning vad gäller flygteknisk kompetens, säger flottiljchefen F17 Tommy Petersson.

Bakgrund

Den nya YH-utbildningen är tvåårig och är unik i Sverige, då man kan välja att läsa till flygplans- eller helikoptertekniker på samma yrkeshögskola. Övriga yrkeshögskoleutbildningar för flygtekniker erbjuder antingen en utbildning för flygplan eller helikopter. Andra orter där man kan läsa till flygtekniker är Ljungbyhed, Linköping, Västerås, Nyköping och Luleå.

Den treåriga gymnasieutbildningen flygteknik vid Gymnasieskolan Knut Hahn startades framgångsrikt under ledning av Magnus Magnusson redan 2014. Men eleverna har hittills fått söka sig vidare till andra platser i landet för att vidareutbilda sig, trots att arbetsmarknaden är god i regionen med bland annat F17, Helikopterflottiljen, Swedavia och Saab som potentiella arbetsgivare.

Mer information och länk till ansökan finns på fturonneby.se Länk till annan webbplats..