Artikeln publicerades 5 oktober 2023

Internationella matsvinnsdagen 2023

Den 29 september har av FN utsetts till Internationella matsvinnsdagen. Syftet är att uppmärksamma att omkring en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. Dagen uppmärksammades på olika sätt i alla kommunens skolor och i Hallabro korades årets matsvinnsmästare.

Sen några år tillbaka så har eleverna på Hallabroskolan haft en tävling om matsvinnskamp och matsvinnsmästare och även detta år blev årskurs 6 som vann för tredje året i rad.

I andra skolor har man jobbat med uppmaningen att tänka till lite extra när man ska avgöra hur mycket mat och dryck man ska ta. I Knut Hahnskolans restaurang skyltades det med budskapet: Ta det du vill äta, men ät upp det du tar.

Blekinge Naturbruksgymnasiums skolrestaurang illustrerade två veckors matsvinn med potatissäckar för att ge elever och medarbetare möjligheten att känna på hur mycket mat som faktiskt slängts. 40 kg mat = fyra 10-kilossäckar med potatis.

I hela världen står matsvinn för uppskattningsvis 8–10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. FN har därför satt ett mål om att halvera matsvinnet till år 2030. Ronneby kommun har i Agenda 2030-arbetet som mål att bättre ta vara på den mat vi producerar och ambitionen att klimatbelastningen av måltider på kostenheten ska minska med 50 procent till 2030.

Snyggt jobbat och stort grattis till årskurs 6 på Hallabroskolan och stort tack till alla medarbetare och elever som bidrar till att minska svinnet!

vinnarna