Artikeln publicerades 25 maj 2022

Festligheter på Ronneby kommuns förskolor

Idag invigdes Bräkne-Hobys nya förskola Villa Villekulla, på Skogsgårdens förskola bjöds barnen på konsert med egenskrivna låtar och tidigare i veckan blev det fest på Ekorrens förskola när förskoleläraren Susanne Villysson tog emot Kreativumpriset.

Invigning

I veckan uppmärksammas flera av Ronneby kommuns kommunala förskolor där man satsar på att bygga en verksamhet och miljöer som utgår ifrån barnens behov och som främjar lärandet redan för de minsta.

Invigning Villa Villekulla

-Kolla, kolla - där är hon!

Barnen på Villa Villekulla i Bräkne-Hoby hälsar glatt på gästerna, som förutom verksamhetschefen Ann-Charlotte Wernered och utbildningsnämndens ordförande Åsa Evaldsson bestod av välkända Pippi Långstrump.

-Det är en modern förskola vi har kunnat skapa här i Bräkne-Hoby. Lärmiljöerna är byggda just för barnen. Det ska vara utmanande, hållbart, tillgängligt och inspirerande för alla barnen, säger rektorn Jessica Wedin.

Invigning Villa Villekulla - Pippi Långstrump på besök

Invigning Villa Villekulla - Pippi Långstrump på besök

Invigning Villa Villekulla - Lärmiljöer byggda för barnen

Villa Villekulla - Lärmiljöer byggda för barnen

Invigning Villa Villekulla - Lärmiljöer byggda för barnen

Invigning Villa Villekulla - Lärmiljöer byggda för barnen

Barnens konsert på Skogsgårdens förskola

På Skogsgårdens förskola var det dags för konsert, där barnen bjöd sina kompisar på konsert med egenskrivna låtar. Projektet engagerade alla barn på avdelningen Björnen som tillsammans planerade konserten, skrev och ritade biljetter, lärde sig rörelser och tecken och inte minst lärde sig alla nya sånger. Mellan två sånger på konserten hördes en stolt röst:

- Nu kommer min sång!

Konserten var uppskattad av publiken, bestående av förskolans tre andra syskonavdelningar.

-Att jobba med barnens egna idéer och kunna omsätta det till något så roligt som en riktig konsert gör att barnen växer otroligt mycket, säger rektorn Annica Karlsson.

Barnens konsert
Barnens konsert

Kreativumpris till Susanne Villysson på Ekorrens förskola

Även på Ekorrens förskola var det dags för fest tidigare i veckan, när Kreativumpris 2022 delades ut till förskolans pedagog Susanne Villysson.

Kreativum delar årligen ut ett pris till en pedagog som engagerat, inspirerat och gränslöst arbetar med att öka intresse för naturvetenskap och teknik. I år tilldelades detta pris Susanne Villysson på Ekorrens förskola i Ronneby.

– Jag tycker att det är väldigt spännande med naturvetenskap och teknik. Det är härligt att höra barnens tankar och idéer när vi gör olika experiment. Även de yngsta barnen kan vara med när vi gör experiment som “Flyta-Sjunka”, “Pruttsaft” och “Blåsteknik”, där barnen utforskat och fortfarande utforskar med stor nyfikenhet, säger en glad Susanne Villysson.

Läs mer om Kreativumpriset här. Länk till annan webbplats.

Fr.v. Susanne Villysson, rektor Åsa Isokoski och Jenny Arrhenius som nominerat Susanne till Kreativumpriset.

Fr.v. Susanne Villysson, rektor Åsa Isokoski och Jenny Arrhenius som nominerat Susanne till Kreativumpriset. Foto:Kreativum

Vinnaren av Kreativumpriset Susanne Villysson med diplom i handen

Vinnaren av Kreativumpriset 2022 Susanne Villysson. Foto:Kreativum