Nyheter inom digitalisering

Här samlas nyheter om våra större digitaliseringsinsatser och dess effekter.


 • Chatta med SAM på ronneby.se

  Nu kan du fråga chatboten SAM om det du undrar eller letar svar på, här på webben. Han plockar fram svar utifrån den information som finns på ronneby.se och du hittar honom längst ner till höger på startsidan. SAM börjar jobba idag, som en del av lanseringen av vårt nya Kontaktcenter. Kontaktcenter ersätter tidigare Medborgarservice och telefonväxel. Med Kontaktcenter införs ett nytt arbetssätt där digitala tjänster kommer in i större utsträckning.

 • Blekinge Live är nu live

  Efter Ronneby Lives lansering, för snart tre år sedan, startade drömmen om ett Blekinge Live. När Ronneby kommun erbjöd övriga Blekingekommuner att bli en del av den innovativa lösningen var Olofströms kommun först ut att tacka ja. Blekinge Live resan är nu påbörjad med förhoppningen att övriga kommuner i Blekinge också kommer att anslutas.

 • Nu finns livräddningsutrustning och hjärtstartare på Ronneby Live

  Var finns kommunens hjärtstartare och livbojar? Nu hittar du svaret på Ronneby live under en ny kategori som heter ”Livräddning” där du får en överblick över var utrustningen finns.

 • Digitala familjen utökas med två nya medarbetare

  Digitala familjen avlastar kommunens medarbetare från administrativa, monotona och tidskrävande arbetsuppgifter. Nu utökas familjen med två nya digitala medarbetare, en för Utbildningsförvaltningen och en för Miljöteknik.

 • Interaktiv informationsskylt på Ronneby torg

  Nu finns en interaktiv informationsskylt på Ronneby Torg. Skylten innehåller olika kategorier med information om till exempel aktuella evenemang, lokaltrafikens tidtabeller, var du kan sätta dig ner och fika eller äta en god bit mat.

 • Nu lanserar Ronneby kommun möjligheten att använda Freja eID för invånare och anställda

  Freja är en kostnadsfri, statligt godkänd e-legitimation som även kan användas som en fysisk legitimation i mobilen. Ladda ner appen Freja i din smartphone och följ instruktionerna för att skapa en digital identitet som du sedan kan använda för till exempel inloggning till kommunens e-tjänster.

 • Digitala familjen - våra 6 digitala medarbetare

  I Ronneby kommun har vi nu 6 digitala medarbetare, en hel digital familj som avlastar medarbetare från administrativa, monotona och tidskrävande arbetsuppgifter. De gör så att vi kan lägga mer tid på mer värdeskapande arbete och till exempel prioritera personliga möten med brukare, kunder, klienter, elever och besökare.

 • Öronmärkta pengar för digitalisering sparar både utgifter och avlastar personal

  Under 2022 genomfördes flera lyckade digitaliseringsinsatser i Ronneby kommun med hjälp av öronmärkta pengar för digitalisering och intresset från kommunens verksamheter bara växer.

 • Espedalsskolan övervakar miljön i realtid

  Espedalsskolan är första skolan i Blekinge med sensorer som mäter luftkvalitet och ljudnivå i realtid. Dålig luft och hög ljudvolym påverkar allt från koncentrationsförmåga till arbetsro och med sensorerna syns det både direkt och över tid om någon åtgärd behöver göras.

 • Digitalisering i topp när priser delades ut för Bästa Framsteg

  Vinnare av förstapriset för Bästa Framsteg blev IT-enheten som med sin nya digitala medarbetare BerIT satt Ronneby kommun på kartan genom sitt innovativa arbete. Andrapriset togs hem av Havsgruppen hemtjänst medan personalenheten knep tredjeplatsen.

 • Ronneby Live ger dig badtemperaturen året om

  Nu tas bryggor och badstegar in från kommunens badplatser. Men längst ut på Ronneby Marina finns en badbrygga med badstege som lämnas i vattnet för dig som vill ta ett kallt dopp.

 • Digitalisering, samarbeten och engagemang bakom Ronneby kommuns klättring som friluftskommun

  I Naturvårdsverkets årliga ranking “Årets friluftskommun”, klättrade Ronneby kommun flest placeringar av alla kommuner i Blekinge. Tack vare kommunens satsning på den digitala karttjänsten Ronneby Live, engagemang och samarbete med föreningslivet och satsningar på utbyggnad av leder har möjligheterna i kommunen utvecklats.

 • Prenumerera på föreningsnyheter och marknadsför din förening på Ronneby Live

  För att underlätta för föreningsaktiva och intresserade har fritid- och kulturkansliet skapat en ny kanal för inbjudan till föreningsträffar, påminnelser, nyheter och tips. Alla som vill, och har en e-postadress, kan prenumerera på nyheterna och hålla sig ajour. Här kan du även anmäla ditt intresse till att marknadsföra din förening på Ronneby Live.

 • Avataren SAM hjälper dig i stadshuset

  SAM är en avatar som hjälper dig att hitta till rätt konferenslokal och att meddela den du ska träffa att du väntar i receptionen när du har ett förbokat möte. Just denna tekniska lösning är Ronneby kommun först ut med i Sverige.

 • Nya Pins och ny funktionalitet på Ronneby Live

  Ronneby Live har utökats med fler kategorier och underkategorier, som till exempel trafikinformation från trafikverket, loppisar, gårdsbutiker, idrottstävlingar, matcher och besöksmål. Dessutom har delningsfunktion till social media lagts till.

 • De får finansiering av Ronneby kommuns digitaliseringsmiljon

  ”Digitaliseringsmiljonen” är en särskild post i Ronneby kommuns budget som verksamheterna inom kommunkoncernen kan söka finansiering av för digitaliseringsinsatser. Nu är det beslutat om vilka projekt som får finansiering från digitaliseringsmiljonen 2022.

 • Digital tillståndsguide förenklar för dig som företagare

  Ronneby kommun lanserar nu en ny en digital Tillståndsguide där de tillstånd och regler som är aktuella och relevanta för företagare finns samlade. Guiden är en del i Ronneby kommuns digitaliseringsstrategi med syftet att underlätta företagarnas arbete med att starta, bedriva och utveckla sin verksamhet.

 • Ny teknik aktiverar både sinnen och muskler på omsorgsboenden

  Vård- och omsorgsförvaltningen har sedan i december aktivitetsskärmar på vård- och omsorgsboendena Lindebo, Olsgården och Vidablick. Skärmarna är ett mycket bra exempel på hur ny teknik kan användas som ett komplement till andra aktiviteter för att främja samvaro, engagemang, skapande, hjärngympa och glädje i vardagen.

 • Öronmärkta pengar för digitalisering

  2021 infördes ”Digitaliseringsmiljonen” i Ronneby kommuns budget som verksamheterna inom kommunkoncernen kunde söka finansiering av för digitaliseringsinsatser. Intresset av att få ta del av digitaliseringsmiljonen var stort och över 30 ansökningar på totalt ca 5,5 miljoner kronor skickades in för år 2021.

 • Robotar i Ronneby kommuns tjänst

  Sedan i november kan kommunkoncernens medarbetare chatta med BerIT för att få svar på sina IT-relaterade frågor och flera andra verksamheter använder robotar för att effektivisera och avlasta personal.

 • Digitala medarbetaren Ronney och Socialförvaltningen förstapristagare i Bästa Framsteg

  Försörjningsenheten, Socialförvaltningen, tar hem förstapriset i Bästa Framsteg för andra året i rad. På torsdagen belönades de med 10 000 kronor för sitt förändringsarbete som lett till ökad tillgänglighet och en effektivare handläggning av ekonomiskt bistånd.

 • Nya e-tjänster för intyg

  Nu finns det två nya e-tjänster för dig som har jobbat hos Ronneby kommun och behöver intyga det. Nya e-tjänster gör det smidigare att få ett arbetsgivarintyg eller tjänstgöringsintyg.

 • Miljö- och byggnadsförvaltningen ökar sin tillgänglighet och service med nya e-tjänster

  Nu lanserar miljö- och byggnadsförvaltningen sex nya e-tjänster. Det innebär att du som kommuninvånare digitalt kan ansöka om exempelvis enskilt avlopp och lämna klagomål.

 • Lätt att göra rätt med ny e-tjänst för bygglovsansökan

  Nu blir det enklare för dig som invånare att söka bygglov i Ronneby kommun. Hanteringen blir helt digital och du som söker får en ökad insyn i dina pågående ärenden men även i eventuella tidigare ärenden som finns kopplat till ditt personnummer.

 • Ronneby Live går live idag

  I dag fredag den 4 juni släpps Ronneby Live – live.ronneby.se! Ronneby Live är en ny teknisk lösning som samlar data från ”Internet of Things” och information från olika aktörers databaser till ett och samma gränssnitt.

 • Ronneby kommuns första digitala medarbetare

  Sedan mitten av februari 2020 tar Ronneby kommuns första digitala medarbetare hand om återansökningar av ekonomiskt bistånd.

 • Lättare att söka tobakstillstånd i Ronneby kommun

  Ronneby kommun erbjuder nu digitala tjänster även inom tobaksområdet – alla som ska söka tobakstillstånd kan nu enkelt logga in med sitt bankID via kommunens nya e-tjänst som kommer göra ansökningsförfarandet snabbare och enklare.

 • Ny webbplats för byggnationer i Ronneby kommun

  Ronneby växer med växtkraft. Vi satsar på nya bostäder och handelsområden runt om i kommunen. Dessutom kommer det att byggas en ny, miljövänlig grund- och högstadieskola. För att hålla ihop byggprojekten lanseras vi nu en ny hemsida, där du kan läsa mer om projektens detaljplaner, planprocesser och lokaler.

 • Lättare och snabbare att söka serveringstillstånd

  Kommunerna i Blekinge nu först i landet att kunna erbjuda helt digitala tjänster inom alkoholområdet och att likrikta arbetssättet så det ska vara lika enkelt oavsett vilken kommun i Blekinge du söker serveringstillstånd i.