Nyheter inom hållbar utveckling

Här hittar du några av alla nyheter som publicerats på temat hållbar utveckling. Många nyheter på temat publiceras även i några av de andra ingångarna på ronneby.se och i verksamheternas egna kanaler.


 • Tyck till om nya föreskrifter om avfallshantering


  Föreskrifter om avfallshantering innehåller bestämmelser om avfallshantering i kommunen. Förslaget reglerar bland annat att fastighetsägare måste sortera avfall enligt specifika riktlinjer och säkerställa tillgänglighet för hämtning. Det reglerar också att kommunen får ta ut avgifter för insamling, transport och behandling av avfall.


 • Ronneby bästa miljökommun 2023

  Prisrosett i blått och gult
  Ronneby kommun vinner i kategorin mindre städer/tätorter som miljöbästa kommun 2023.


 • Topplacering för Ronneby i Sveriges miljöbästa kommun 2023


  Ronneby kommun placerar sig bland de tio bästa i kategorin "Mindre städer och tätorter".


 • Sommar, bad och algblomning

  Gräs och träd som omger en lugn havsvik
  Under sommaren är det härligt med värme, sol och lugna vatten för bad eller andra vattenaktiviteter. En sak man kan behöva hålla koll på är algblomning.


 • Fint i vår miljö - Skräpplockardagar på Backsippan förskola


  Barnen på Backsippans förskola blev miljöhjältar under den årliga skräpplockardagen. De har fått hjälp av ett skräpmonster som lärt dem om olika sorters skräp.


 • Earth Hour - mer än bara en timme och dag


  På lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30, är det dags för årets Earth Hour – ett initiativ av Världsnaturfonden WWF. Det handlar om att släcka lamporna under en timme. Ronneby kommun brukar släcka de digitala vägskyltarna och Miljöteknik släcker vattentornet, men i år är de redan båda släckta tillsammans med en mängd andra åtgärder som pågår i kommunkoncernen för energibesparing och ökad hållbarhet.


 • Digitalisering - är det hållbart?


  Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen och under mars månad gör kommunen en extra satsning på dessa frågor och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att minska vår miljöpåverkan. Förutom intern insamling och kunskapsinsatser bjuder vi in allmänheten att lämna in sådant som inte används längre.


 • Unga energivaktmästare på Hulta förskola

  barn och vuxna sitter i en ring på en grå matta
  Barnen på avdelningen Vinden på Hulta förskola håller energimöten, går energirundor och har egna energivaktmästare. Och till sin hjälp har de hittat på egna energimonster.


 • Tillsammans minskar vi elförbrukningen i Ronneby

  blå bakgrund med texten Släck lamporna när du är sist i ett lila hjärta
  Energisituationen är ansträngd i Sverige och Europa just nu och priserna på el är höga. Därför har Ronneby kommun under de senaste månaderna arbetat aktivt med att minska elförbrukningen i den kommunala organisationen. Men hur långt har vi kommit?


 • Varför tänder vi julbelysningen i Ronneby kommun?


  I slutet av veckan kommer den traditionsenliga julbelysningen att sättas upp i centralorterna i Ronneby kommun och tändas lagom till första adventshelgen den 25 november. Med tanke på att vi alla behöver hjälpas åt att spara el kan detta väcka en del frågor.


 • Förskolan Backsippan är nominerad till årets hållbara förskola


  Priset till Sveriges mest hållbara förskola ska delas ut och förskolan Backsippan i Listerby är nominerad. Nu håller vi tummarna!


 • Små insatser kan göra stor skillnad


  Vi står inför en utmanande vinter med höga elkostnader. Oavsett om man har ett fast elpris eller inte, så behöver vi alla hjälpas åt att sänka vår energianvändning. Inom den kommunala verksamheten har det startats upp ett arbete med målet att minska elförbrukningen väsentligt.


 • Fokus på matsvinn i skolorna

  En skylt med information om hur mycket mat Bräkne-Hobyskolan har slängt på ett år (ca 600 kg) och en säck potatis står på ett bord.
  Idag på Internationella matsvinnsdagen fokuserar kostenheten lite extra på arbetet med att minska matsvinnet i kommunens skolrestauranger. Målet är att minska matsvinnet till 29,5 g/portion till 2030.


 • Hedrande fjärdeplats i White Guide Junior till Sjöarpsskolan

  Två unga kvinnor i festkläder ler mot kameran
  Sjöarpsskolan kom på en hedrande fjärdeplats i kategorin Årets Pep-skola 2022 i White Guide Juniors tävling. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.


 • En bra vecka att variera dina resor


  Variera dina resor! Ronneby kommun inspirerar till hållbara transporter som främjar både klimat och innevånare under Mobilitetsveckan 16-22 september 2022.


 • Samråd avfallsplan

  En man håller en flicka i famnen som sopsorterar.
  Ronneby kommun har tagit fram ett nytt förslag till avfallsplan. Den är nu ute på samråd till och med den 31 oktober och du bjuds in till att lämna dina synpunkter.


 • Återigen topplacering för Ronneby kommun som miljöbästa kommun

  prisrosett i silver och blått
  2022 blev det återigen topplacering för Ronneby kommun som kom på andra plats som miljöbästa kommun i sin kategori i Aktuell Hållbarhets kommunranking.


 • Gott betyg till Ronnebys hållbarhetsarbete

  Ikoner över de 17 globala målen i Agenda 2030
  Ronneby kommun är finalist och tillhör de tio bästa miljökommunerna i sin kategori i tidningen Aktuell Hållbarhets kommunranking. Finalisterna är de kommuner som visar högst ambition och aktivitet på miljöområdet.


 • Släck för vår enda planet - Earth Hour 2022


  Ronneby kommun deltar i Earth Hour som är världens största miljömanifestation då miljontals människor över hela världen visar sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid. 2022 inträffar Earth Hour 26 mars kl. 20.30-21.30.


 • KliMATlådan är här för att stanna

  Klimatlådan
  Ronneby kommun införde klimatlådan på kommunens grundskolor i december 2020. Under klimatlådans första år har 972 matlådor sålts.