Artikeln publicerades 23 mars 2023

Earth Hour - mer än bara en timme och dag

På lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30, är det dags för årets Earth Hour – ett initiativ av Världsnaturfonden WWF. Det handlar om att släcka lamporna under en timme. Ronneby kommun brukar släcka de digitala vägskyltarna och Miljöteknik släcker vattentornet, men i år är de redan båda släckta tillsammans med en mängd andra åtgärder som pågår i kommunkoncernen för energibesparing och ökad hållbarhet.

Earth Hour är världens största klimatmanifestation som i år arrangeras för 17:e året. Syftet är att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar. Det handlar även om att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil.

Ronneby kommun jobbar strategiskt med hållbarhetsfrågorna och har tagit fram en hållbarhetsstrategi som du kan läsa om här. Under Earth Hour brukar vi släcka ner de digitala skyltarna vid E22 och riksväg 27 samt släcka belysningen av vattentornet. I år är de redan släckta och det pågår en hel del andra åtgärder för energibesparing, till exempel:

  • Byte till LED-belysning i våra fastigheter
  • Byte till LED-belysning i gatubelysningen
  • Sett över arbetsrutiner i storköken för att minska energianvändningen
  • ”Energivaktmästare” på förskolor
  • Sett över rutiner för att skapa beteendeförändringar som minskar energianvändningen
  • Satsar på energioptimering av kommunala fastigheter
  • Installation av elmätare med tillhörande skärm för att genom stoppljuseffekt visa energiåtgång i några av storköken som stöd till beteendeförändring är på gång

Var med under Earth Hour-månaden du också

Förutom att vara med och släcka lamporna på lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30 kan du till exempel:

Ge ditt It-skrot nytt liv

I morgon fredag den 24 mars kan du lämna in gamla datorer, mobiler, surfplattor och skärmar till oss på torget mellan klockan 10 och 14.00. Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen, och under 2022 pekar slutnotan på att vi alla tillsammans har producerat 57 miljoner ton elektronikavfall. Nyproduktionen av it-produkter kräver väsentliga resurser, som vatten, energi och inte minst mineraler. Målet är därför alltid att återanvända it i så hög grad som möjligt, och att återvinna när det inte är möjligt att återanvända. Läs mer om eventet på Ronneby torg här.

Tävla om fina priser med WWF

I år finns möjlighet att hjälpa planeten och samtidigt leva mer planetsmart. Från nu och fram till 22 april kan du vara med och tävla i WWFs plattform Agera Länk till annan webbplats..

Ta hjälp av energi- och klimatrådgivarna för att minska miljöpåverkan och sänka kostnader

Vill du ha hjälp med hur du kan minska ditt hushålls, förenings eller företags miljöpåverkan och samtidigt få minskade energikostnader? Hör av dig till energi- och klimatrådgivningen på ekrb. Länk till annan webbplats.se för kostnadsfri och opartisk rådgivning.