Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Ronneby kommun har deltagit sedan 2011.

Den Europeiska mobilitetsveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. äger rum den 16–22 september varje år. Trafikverket har samordningsansvar.

Aktiviteter 2022

Testa lastcykel, elcykel och dina trafikkunskaper, Brunnsparken, söndagen 18 september kl 10.00-13.00

Sugen på att testa en el- eller lastcykel? Ta chansen på söndag 18 september i Brunnsparken vid Brunnsparkens Loppis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Testa även dina trafikkunskaper och få en reflex.

Digital föreläsning "Att leva med elbil i vardagen", tisdag 20 september kl 18.30–19.30

Utbudet av helelektriska bilar blir bara större och för många har elbilen nu blivit ett tillgängligt alternativ vid köp av ny bil. Inte minst eftersom inköpspriserna för många modeller nu inte skiljer sig särskilt mycket från motsvarande fossilbilar. Många kan dock bli avskräckta av att höra om problem som krångel med laddning och sämre räckvidd på vintern men hur stora upplevs egentligen sådana problem i vardagen? Föreläsningen av Stefan Andersson är en genomgång av de skillnader som finns i att äga en helelektrisk bil jämfört med en fossilbil eller laddhybrid.

Föreläsningen är kostnadsfri, sänds via Teams och arrangeras av den kommunala energi- och klimatrådgivningen i samarbete med Energikontor sydost.

Mer information finns på Energikontor Sydost hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Reflex till elever i åk 5

Alla skolor erbjuds reflexer till eleverna i årskurs 5 i samband med Mobilitetsveckan.

Rätt hastighet i tätorten

Med start under Mobilitetsveckan kommer Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen att inleda en kampanj för sänkt hastighet i kommunens tätorter. Displayer som mäter hastigheten kommer sättas upp.

Varje dag

Ronneby LIVE

Se vad som är på gång på Ronneby LIVE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kan du cykla eller kombinera din resa till aktiviteten?

Kombinera kollektivtrafik med cykel

Vet du att du kan cykla vidare från Ronneby Resecentrum och tre andra stationer i Blekinge? Du hyr en cykel via Blekingetrafiken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utflykter och friluftsliv

RonnebySlingor Länk till annan webbplats. består av 7 huvudleder och 12 byaslingor. Längs varje led finns informations- skyltar där du kan läsa om historiska platser och händelser, djur och natur. Flera av lederna är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns även kortare sträckor som är anpassade för barn, där igelkotten Hedda bjuder på roliga fakta och kluriga frågor.

Längre cykelrundor hittar du på Ronneby kommuns webbsida om friluftsliv, sport och motion Länk till annan webbplats. (rundorna går delvis även på vägar utan cykelbana).

ARK 56 Länk till annan webbplats. är ett nätverk av leder i Biosfärområde Blekinge Arkipelag där hittar du spännande utflyktsmål med unika natur- och kulturvärden. Via 13 noder kan du kombinera ditt resande på cykel, till fots, i kajak eller med båt för att ta dig runt.

Vill du upptäcka Blekinges pärlor i form av naturskyddade områden? Du hittar dem i "Blekinge utflyktsguide Länk till annan webbplats." från Länsstyrelse.