Vanliga frågor och svar
Bygglov behövs inte för att sätta upp ett staket. För att sätta upp ett plank eller en mur behövs det oftast bygglov men det finns vissa undantag.
Det behövs till exempel inte bygglov för att bygga plank eller mur för att ordna en skyddad uteplats till ett en- eller tvåbostadshus. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller då. Öppnas i nytt fönster.
Utanför ett område med detaljplan, områdesbestämmelser och utanför sammanhållen bebyggelse (där bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen), behövs det inte bygglov för att bygga plank eller mur nära ett en- eller tvåbostadshus. Här kan läsa mer om vilka regler som gäller då. Öppnas i nytt fönster.
Har du frågor om vad som gäller i ditt fall kan du skicka en fråga till miljö- och byggnadsförvaltningen på: kontakt@ronneby.se.
Inom ett område med detaljplan kan det behövas bygglov för att sätta upp solceller eller solfångare. Det som kan påverka om det behövs bygglov eller inte är om:
- Din fastighet ligger inom Försvarsmaktens riksintresseområde.
- Din fastighet ligger inom ett område som är extra värdefullt vad gäller till exempel kulturmiljö.
- Solcellerna eller solfångarna gör att utseendet på byggnaden (eller området runtomkring din byggnad) ändras mycket.
- Det finns bestämmelser i detaljplanen (som gäller för din fastighet) som säger att det behövs bygglov att sätta upp solceller eller solfångare.
Utanför ett område med detaljplan (och där det inte finns några områdesbestämmelser) behövs det inte bygglov för att sätta solceller eller solfångare på en byggnad. Även om det inte behövs bygglov, och det ligger inom Försvarsmaktens påverkansområden, rekommenderar vi att du kontaktar Försvarsmakten innan du sätter upp solcellerna eller solfångarna.
Även om det inte behövs lov kan det behövas anmälan för att sätta upp solceller eller solfångare på en byggnad. Detta behövs om solcellerna eller solfångarna berör byggnadens bärande konstruktion eller påverkar byggnadens brandskydd mycket.
Har du frågor om vad som gäller i ditt fall kan du skicka en fråga till miljö- och byggnadsförvaltningen på: kontakt@ronneby.se.
Läs vidare på Boverket för att få mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bygglov kan behövas för att göra en ändring av en byggnads yttre utseende, så kallad fasadändring. Exempel på fasadändring kan vara att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Bygglov för fasadändring behövs inte utanför ett område med detaljplan där det inte finns några områdesbestämmelser. Här kan du läsa mer om detta. Öppnas i nytt fönster.
För en- och tvåbostadshus i ett område där det finns en detaljplan behövs det inte bygglov för fasadändring om åtgärden inte ändrar byggnadens eller områdets karaktär väldigt mycket. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller då. Öppnas i nytt fönster.
Inom ett område med detaljplan behövs det inte bygglov för fasadändring (för andra byggnader än en- och tvåbostadshus) för fasad och tak som ”vetter mot kringbyggd gård”.
Läs vidare på Boverket för att få mer information. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du frågor om vad som gäller i ditt fall kan du skicka en fråga till miljö- och byggnadsförvaltningen på: kontakt@ronneby.se.
Om du vill installera eller göra en stor ändring av en eldstad och/eller rökkanal i en byggnad behöver du skicka in en anmälan till miljö- och byggnadsförvaltningen. Det behövs också en anmälan för att sätta in en kassett i en öppen eldstad. Du behöver ett startbesked innan du installerar eldstaden och/eller rökkanalen och ett slutbesked innan du får börja elda.
Du behöver dock inte göra en anmälan för att byta en eldstad till en likvärdig eldstad (som är samma typ av eldstad, har samma storlek och effekt samt har samma anslutning till rökkanalen.)
För att få ett startbesked för att installera din eldstad/rökkanal behöver dessa handlingar lämnas in:
- Anmälan (denna skapas automtiskt i e-tjänsten)
- Förslag till kontrollplan
- Planritning
- Fasadritning
- Sektionsritning
- Prestandadeklaration/produktblad
Har du frågor om vad som gäller i ditt fall kan du skicka en fråga till miljö- och byggnadsförvaltningen på kontakt@ronneby.se.
Miljö- och byggnadsnämnden tar ut en avgift för arbetet vi lägger ner. Avgiften kallas taxa och kommunen har enligt lag rätt att ta ut denna avgift. Den taxa som gäller för vårt arbete har beslutats av kommunfullmäktige.
Du kan ta del av plan- och bygglovstaxan här. Öppnas i nytt fönster.
I taxan står det också att miljö- och byggnadsnämnden har rätt att ändra avgiftsbeloppen varje år, utifrån ett så kallat ”index” som står i taxan. Avgift tas ut för flera olika ärenden som prövas enligt plan- och bygglagen (PBL). Avgift tas till exempel ut för ansökningar om lov, förhandsbesked och i anmälningsärenden.
Om bygglov beviljas inom ett område med detaljplan kan det också tas ut en planavgift för att täcka kostnaden för kommunens detaljplanearbete.
Här kan du hitta mer information om vår taxa. Öppnas i nytt fönster.