Cykling

I Ronneby finns åtskilliga cykelvägar och längre cykelleder. Här hittar du förslag på olika cykelutflykter.

Se Ronneby Live för karta med grillplatser, badplatser, besöksmål och mycket mer

Se den interaktiva kartan - live.ronneby.se Länk till annan webbplats.

RonnebySlingor - upplevelser från hav till skog

RonnebySlingor är en samling upplevelser från hav till skog inom Ronneby kommun. Det är färdiga utflyktsslingor som är paketerade med berättelser, historia, kultur, design, konst, mat, djurliv och givetvis skog och natur. Ett speciellt barnfokus med hjälp av "Hedda igelkott" kommer att locka till nyfikenhet och upptäckarglädje. RonnebySlingor består av 7 huvudleder och 12 byaslingor. Nedan presenteras de längre cykellederna.

Läs mer om RonnebySlingor Länk till annan webbplats.

Blekinges längsta grusväg, 20 km

Denna cykelled går mellan Hjorthålan och Jakobstorp, och består av två olika grusvägar. Halvvägs ligger en vacker badsjö, Bredasjön, där det även finns en grillplats. Området runt Gröngölsmåla har en vackert kuperad terräng med en del tuffa uppförsbackar, som förhoppningsvis följs av en vilsam nedförsbacke. Längs Upplevelsernas väg, som den också kallas, finns bland annat väldigt vackra stenmurar.

Karta för "Blekinges längsta grusväg" Länk till annan webbplats.

Bräkneleden, 70 km

En 70 km lång cykelled, som går att beta av i etapper. Det finns två olika dragningar som båda följer Bräkneån. Den norra bjuder på mäktiga kulturlandskap och spår efter inlandsisarna, men även mer nutida historia.

Den södra går genom ett flackare järnålderslandskap hela vägen ner till kustpärlan Järnavik där det går att ta färjan över till Tjärö.

Karta för "Bräkneleden" Länk till annan webbplats.

EN RESA I TIDEN, 25 KM

En led som tar dig tillbaka till utgångspunkten, oavsett varifrån du startar. Med början vid Naturum, går leden genom centrum, förbi en brant uppförsbacke vid Djupafors och inåt skogarna där Anglestue passar för medhavd fika och nyfikna barn. Följ vackra grusvägar och stenmurar, genom naturreservat och förbi stenrösen från bronsåldern, ända ner till Ronneby hamn och vänd därefter upp mot Ronneby Brunn igen.

OBS: Mellan Silverforsen och Kallinge centrum går det inte att köra bil.

Karta för "En resa i tiden" Länk till annan webbplats.

GRIBSHUNDSLEDEN, 15 KM

En trevlig tur som går lika bra att uppleva till cykel som med bilen för den som behöver. Se Gribshundens förlisningsplats, grilla och bada i Saxemara naturpark, besök det gamla båtvarvet och ta dig vidare längs kusten till Bussevik för övernattning eller fikapaus i vindskydd.

OBS: Gribshundsleden har en tillfällig omdragning med anledning av skogsavverkning och nybyggnation.

Karta för "Gribshundsleden" Länk till annan webbplats.

TUSENÅRSRESAN, 80 KM

Några av Blekinges mest intressanta pärlor hittar du längs denna cykelled, där du själv kan välja vilken rutt du vill ta. Vackert landskap, sägenomspunna platser och spännande fornminnen. Upplev Ronnebys historiska stadskärna, Johannishus uråldriga trakter, mäktiga naturreservat och en härlig kustremsa. Här varvas mystiska platser med rofyllda oaser.

Karta för "Tusenårsresan" Länk till annan webbplats.

VILDMARKSLEDEN, 80 KM

Vandra, cykla eller rid genom lugna skogar med fina insjöar och längs Bräkneåns dalgång. Leden tar dig park till park, från Nordensköldsparken i Eringsboda till Svenmanska parken i Bräkne-Hoby. På vägen får du uppleva skiftande natur med rikt djur- och växtliv, forsande vatten, gamla kvarnar, folkskrönor och historiska fakta. Köp ditt fiskekort i appen iFiske eller via hemsidan ifiske.se Länk till annan webbplats.

OBS: Från Hjorthålan söderut på Ronnebyån är överfarten vid Klåvben avstängd.

Karta för "Vildmarksleden" Länk till annan webbplats.

Fler cykelleder utmed Blekinges kust

Längst med kusten hela vägen från Elleholm i väst till Kristianopel i öst finns fina cykelvägar. Se ARK56s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och app eller Naturkartan Länk till annan webbplats..