Radon
Radon är en osynlig och luktfri gas som förekommer naturligt i luft, mark och vatten. Höga radonhalter innebär inte någon akut fara. Men på lång sikt är radon en hälsorisk som vi kan förebygga genom att se till att radonhalten i bostäder och allmänna lokaler är så låg som möjligt.
Referensnivån för radon i bostäder, skolor och förskolor samt lokaler som allmänheten har tillträde till är 200 becquerel per kubikmeter luft inomhus, enligt strålskyddsförordningen. För att veta vilka radonhalter som finns i en bostad eller lokal behöver man mäta.
Mäta radon
Radon bör mätas vart tionde år. Långtidsmätningar ska göras under minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april. Mätpaket med radondosor beställer du direkt hos ett ackrediterade mätlaboratorium eller via en konsultfirma. Kontaktuppgifter till ackrediterade mätlaboratorium hittar du längst ner på sidan.
Följ instruktionerna som följer med mätdosorna när du ska göra din mätning.
Radonhalten kan variera i närliggande hus, därför är det viktigt att mätningar görs i varje enskilt hus.
Fastighetsägaren ansvarar
Ägaren av fastigheten eller verksamheten ansvarar för att på eget initiativ mäta radon och vid behov göra åtgärder. Miljö- och byggnadsförvaltningen bedriver tillsyn och kontrollerar radonarbetet i alla flerbostadshus, skolor och förskolor.
Åtgärda förhöjda radonhalter
Du behöver veta vad det är som orsakar de förhöjda radonhalterna i din bostad. Radon kan komma från byggnadsmaterialet, från marken eller från vattnet. Kontakta en radonkonsult för att få hjälp med lämpliga åtgärder för just din bostad. När åtgärderna genomförts bör du mäta igen för att veta att åtgärderna har haft tillräcklig effekt.