Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Näringsliv & arbete

  Feriearbete för ungdomar - ansökan öppen till 3 mars

  Feriearbete
  Vill du arbeta utomhus med att göra våra parker somriga och fina eller kanske ge omsorg och livskvalitet till våra äldre medborgare? Eller är du full av idéer och vill prova jobba som kommunutvecklare? Under sommaren ger vi möjlighet för ungdomar att prova på olika jobb inom Ronneby kommun.

 • Kommun & politik

  Högstadielever intog Ronnebysalen


  Under tisdagen den 13 februari anordnades ungdomsfullmäktige med elever från samtliga högstadieskolor i kommunen. Efter en livlig debatt fick Parkdalaskolans motion om Tivolibiljetter flest röster.

 • Omsorg & hjälp

  Favorit i repris - fler tillfällen för seniorer att njuta av kroppkakor

  Kroppkakor + personal
  Det blev succé i höstas och nu är det bestämt att restaurang Knut Hahn i Ronneby öppnar upp fler möjligheter för seniorer att äta kroppkakor i skolrestaurangen för 58 kronor per portion. Första tillfället är den 21 februari och sedan kommer en ny chans den 30 oktober. Det är begränsat antal platser så föranmälan krävs.

 • Omsorg & hjälp

  Be att få se tjänstelegitimation


  Är du hemtjänstkund eller har trygghetslarm från Ronneby kommun? Då vill vi informera dig att vår personal har alltid en tjänstelegitimation med sig. Så be att få se legitimationen innan du släpper in någon okänd person i ditt hem.

 • Förskola & skola

  Vilken nytta kan iPads göra för eleverna i den anpassade grundskolan?

  undervisning
  I Ronneby har både lärare och forskare upptäckt att eleverna blir bättre på att uttrycka sig, blir mer självständiga och får mer lust att lära sig saker – så länge det finns en genomtänkt strategi bakom användningen.

 • Uppleva & göra

  Fritidsgårdarna jobbar för inkludering med HBTQI-certifiering

  HBTQI fridtidsgårdarna
  En HBTQI-certifiering är ett långsiktigt och systematiskt sätt att jobba med mångfald, anti-diskriminering och inkluderande bemötande som Ronneby kommuns fritidsledare nu har utbildat sig i.

 • Omsorg & hjälp

  Nattvandrare sökes

  Bilden visar två personers rygg. Personerna har orangea jackor på sig med texten "nattvandrande föreningar i Ronneby kommun"
  Föreningar och intresserade privatpersoner kan bidra till att öka trygghetskänslan genom att nattvandra i centrala Ronneby och Kallinge. I mars anordnas två nya utbildningstillfällen för dig som vill vara med även 2024.

 • Förskola & skola

  Är det dags för ditt barn att börja förskoleklass höstterminen 2024?


  Under vecka 5 kommer ett brev skickas ut med information om vilken skola ditt barn ska få börja. Fram till 1 mars kan du göra ditt skolval. Detta gör du enklast digitalt.

 • Bygga, bo & miljö

  Var ute i god tid med bygglovsfrågor


  Har du frågor om byggnation, ändring eller rivning så vänder du dig till Miljö- och byggnadsförvaltningen. Just nu har byggenheten en period av lägre bemanning så ta höjd för att det kan medföra längre svars- och handläggningstider än tidigare.

 • Omsorg & hjälp

  Fortsatt fokus på samverkan

  två personer vid ett skrivbord med papper på
  Den 19 december har Ronneby kommun och Lokalpolisområde Karlskrona undertecknat en överenskommelse om fortsatt samverkan inom det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet med fokus att minska brottsligheten och öka tryggheten i offentlig miljö.

 • Omsorg & hjälp

  Ronnebys hemtjänst bäst i Blekinge i ny mätning

  En senior sitter vid ett bord och en ung kvinna i arbetskläder håller hennes händer och de ler mot varandra
  Ronneby kommun klättrar till plats 12 från plats 112 i SPF Seniorernas mätning av kvalitet i hemtjänsten i hela landet och är nu bästa kommun i Blekinge.

 • Bygga, bo & miljö

  Snö och halka

  skylt med snö
  Nu har vintern kommit och snön och halkan med den! Då är det bra att ha kännedom om kommunens ansvar men även vad fastighetsägare har för ansvar.

 • Bygga, bo & miljö

  Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma

  En illustration på ett finger som trycker på en brandvarnare. Texten "Byt batteri i din brandvarnare!"
  December månad firas med många tända ljus i våra hem. En bra rutin för att kontrollera din brandvarnare är väldigt viktigt för brandsäkerheten.

 • Omsorg & hjälp

  Stabilt resultat i årets trygghetsmätning


  Polisens årliga trygghetsmätning visar på en stabil trygghetskänsla bland Ronneby kommuns invånare. Värdet ligger på samma nivå som förra året, på en 2:a, vilket beskrivs som tryggt.

 • Kommun & politik

  Ronnebys ungdomar möter lokalpolitiker

  grupp personer
  Under förra veckan besökte lokalpolitiker från alla partier högstadieskolorna i Ronneby kommun för att lyssna på och samtala med ungdomarna om frågorna som berör dom.

 • Uppleva & göra

  Utflykt till Kreativum

  Kreativum
  Nu har barn på mellanstadiet (åk 4-6) möjlighet att anmäla sig för att följa med på fritidsgårdarna resa till Kreativum tisdagen den 28/11.På Kreativum får besökare prova på en mängd spännande aktiviteter och därigenom utmana både kropp och hjärna. Det finns massa roligt att upptäcka och testa!
  Deltagandet är gratis!


 • Bygga, bo & miljö

  Klipp häcken - God sikt innebär ökad trygghet i trafiken

  En pojke springer bakom en välklippt häck. Sikten är god och häcken är rätt höjd enligt reglerna.
  I ett bostadsområde är vi många som ska samsas och trivas. Trafiksäkerheten är en viktig fråga och därför finns det regler för hur sikten ska hållas god. Varje tomtägare behöver göra sin insats för vi ska ha en trygg trafiksituation i våra bostadsområden.

 • Omsorg & hjälp

  Årets eldsjäl för psykisk hälsa

  Konferenciern och Martin Johansson står på en scen. Martin Johansson håller i en bukett blommor och ett diplom.
  Martin Johansson, APL samordnare på Gymnasieskolan Knut Hahn har tilldelats priset för året eldsjäl inom psykisk hälsa i Ronneby. Priset delades ut under tisdagskvällen på Konserthusteatern i Karlskrona.

 • Bygga, bo & miljö

  Trasig belysning i höstmörkret?

  Belysning
  Hösten är här och då är det viktigt med belysning. Ronneby kommun jobbar vidare med att byta ut gatubelysningen till långlivade och energisnåla LED-lampor, men även sådana kan sluta fungera av olika skäl. Så här anmäler du trasig belysning.

 • Omsorg & hjälp

  Psykiatriveckan 2023

  Föreläsare psykiatriveckan 2023
  Den 6–15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

 • Förskola & skola

  Internationella matsvinnsdagen 2023

  vinnarna
  Den 29 september har av FN utsetts till Internationella matsvinnsdagen. Syftet är att uppmärksamma att omkring en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. Dagen uppmärksammades på olika sätt i alla kommunens skolor och i Hallabro korades årets matsvinnsmästare.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetsvandring genomförs i centrala Ronneby


  Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomför den 17 oktober en trygghetsvandring i centrala Ronneby. Vandringen genomförs årligen på olika platser i kommunen både dag- och nattid.

 • Hållbar utveckling

  Ronneby bästa miljökommun 2023

  Prisrosett i blått och gult
  Ronneby kommun vinner i kategorin mindre städer/tätorter som miljöbästa kommun 2023.

 • Omsorg & hjälp

  Nytt nummer till Socialjouren

  En man kramar en nalle mot magen med en hand.
  Ronneby kommun, tillsammans med Sölvesborg och Karlshamn, byter leverantör av social beredskap. Från idag den 2 oktober gäller nytt telefonnummer vid akuta sociala problem som inte kan vänta till nästkommande vardag. Den sociala beredskapen är i tjänst när ordinarie socialtjänst är stängd.

 • Omsorg & hjälp

  Nu pågår Brukarundersökningen


  Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten.

 • Omsorg & hjälp

  El-mopedbilar i hemtjänsten

  Två el-mopedbilar står uppställda sida vid sida framför ett Vård- och omsorgsboende
  I juni köptes två el-mopedbilar in till hemtjänsten i Kallinge och de har blivit mycket populära bland medarbetarna. Fordonen är ett alternativ till cykel och el-cykel och skyddar vid sämre väder.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetspunkter märks ut


  Under beredskapsveckan märks kommunens nya trygghetspunkter ut. Dessa finns i Kallinge, Eringsboda, Hallabro, Bräkne-Hoby och Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Sju dagar - klarar du dig?

  Blå och vit bakgrund med texten "Sju dagar - klarar du dig?"
  Under vecka 39 (25 september – 1 oktober) pågår beredskapsveckan runt om i Sverige. I Ronneby kommun kommer du att kunna testa dina kriskunskaper, öva tillsammans med oss och lära dig mer om hur du kan klara dig i upp till sju dagar om något oväntat skulle hända. Programmet hittar du här.

 • Omsorg & hjälp

  Vill ni medverka på Seniordagen?


  Under Seniordagen kommer hela lobbyn på Blekinge Convention Center att ställas i ordning som mässhall. Det är kostnadsfritt för företag, organisationer, föreningar att delta som utställare och gratis inträde för alla besökare.

 • Uppleva & göra

  Vem eller vilka tycker du ska få kulturpriset och stipendium i år?


  Nu är det dags att nominera till 2023 års kulturpris och att ansöka om årets kulturstipendium.

 • Hållbar utveckling

  Topplacering för Ronneby i Sveriges miljöbästa kommun 2023


  Ronneby kommun placerar sig bland de tio bästa i kategorin "Mindre städer och tätorter".

 • Bygga, bo & miljö

  Medborgarundersökning - Viktiga svar för att utveckla Ronneby kommun

  Medborgarundersökning i Ronneby kommun
  Vad är Ronnebys invånare nöjda med, och vilka förbättringar önskas? Nu i dagarna sänds brev ut till slumpmässigt utvalda Ronnebybor. Brevet innehåller en enkät från SCB som ställer frågor om hur det är att leva och bo i vår kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun följer händelseutvecklingen efter att terrorhotnivån har höjts


  Terrorhotnivån höjs från förhöjt till ett högt hot, meddelar Säkerhetspolisen (SÄPO). Bakgrunden är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige. Ronneby kommun följer händelseutvecklingen noggrant och i nära samarbete med övriga myndigheter och aktörer.

 • Uppleva & göra

  Nyhet i Ronneby Live - Astrid, Karöline och Ronnebyexpressen

  Karta från Ronneby Live där ikonerna för tåget och båtarna syns
  Nu kan du följa Astrids, Karölines och Ronnebyexpressens dagliga turer på Ronneby Live. Via kartan kan du få en ungefärlig position på både båtarna och tåget, och vilken hållplats du ska sikta på. Klickar du på dem så får du upp länk till tidtabellerna och mer information.

 • Förskola & skola

  Barnens närvaro i förskolan ökade nästan 25 procentenheter


  Under lite mer än ett år har processledarna Johanna Wikdahl och Suzan Afifi följt upp barn med en närvaro på under 50 % av den inskrivna tiden i förskolan. Detta har gjorts på alla kommunens förskolor och resultatet talar ett tydligt språk – närvaron ökade från i genomsnitt 45 % under våren 2022 till mellan 65–70 % under våren 2023.

 • Hållbar utveckling

  Sommar, bad och algblomning

  Gräs och träd som omger en lugn havsvik
  Under sommaren är det härligt med värme, sol och lugna vatten för bad eller andra vattenaktiviteter. En sak man kan behöva hålla koll på är algblomning.

 • Förskola & skola

  Positiv trendbrott för betygsutveckling i grundskolan i Ronneby kommun


  De preliminära siffrorna för läsårets betyg i grundskolan i Ronneby kommun visar på en mycket positiv utveckling, där bland annat andelen elever i årskurs 6 som har fått betyg i alla ämnen ökade med nästan tio procentenheter jämfört med fjolåret.

 • Bygga, bo & miljö

  Ronneby kommun lånar ut mark för bete och slåtter


  Nu kan lantbrukare och även privatpersoner med djur, ansöka om att låna mark av Ronneby kommun. Det är gräsytor som vanligtvis klipps med gräsklippare eller traktor.

 • Förskola & skola

  Elevernas röster är viktiga när nya Snäckebacksskolan byggs

  elever står bakom ett kickerspel och tittar in i kameran
  En referensgrupp av högstadieelever från Parkdalaskolan har tyckt till kring nya Snäckebacksskolan. Oavsett vad man anser om färgerna så tycker alla att det är viktigt med en bra elevcafeteria och de längtar redan dit.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun har tecknat vänortsavtal med Ternopil i Ukraina


  Den 9 juni undertecknade kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson tillsammans med Ternopils borgmästare Serhiy Nadal vänortsavtalet mellan Ronneby kommun och staden Ternopil i västra Ukraina. Avtalet undertecknades på plats i Ternopil.

 • Uppleva & göra

  Midsommaröppet i sjömacken


  Fram till och med 18 juni är sjömacken vid Ekenäs enbart öppen lördagar och söndagar. Från 19 juni håller macken öppet varje dag kl 10.00-18.00 fram till 20 augusti, inklusive hela midsommarhelgen.

 • Förskola & skola

  Första besöket på den nya förskolan Persborg


  Äntligen var det dags för referensgruppen för den nya förskolan Persborg att få se byggarbetsplatsen. Under flera månader har man tittat genom ritningarna och börjat planera sin verksamhet utifrån detta. Men nu är det nära.

 • Omsorg & hjälp

  Ny kampanj hyllar stolta dryga föräldrar

  Kampanj - Stolta dryga föräldrar.
  Nu lanserar vi tillsammans med Blekinges alla kommuner och Länsstyrelsen en kampanj för att stärka föräldrar i sitt föräldraskap och berätta om det stöd som finns för föräldrar i vår kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Borttagning av felparkerade cyklar

  Felparkerad cykel uppmärkt med röd lapp, med budskap/fråga "Ska den stå här?", avsändare Ronneby kommun.
  Cyklar som parkerats fel eller som inte används kan flyttas av Ronneby kommun. Om din cykel blivit flyttad hamnar den på vår uppställningsplats, där du kan hämta den. Nu i juni kommer vi att gå igenom Ronneby centrum efter cyklar som är felparkerade eller ser övergivna ut.

 • Uppleva & göra

  Torget blommar upp med en mängd sommar-aktiviteter! Ta med din brasse-stol och njut!

  Sommar-torget i text och vita blommor
  Det är på Ronneby Torg det händer i sommar! Skolavslutningen blir startskottet på ett SommarTorg fyllt av clowner, pop, rock, swingjazz, blues, musik-quiz, utomhusbio, cirkus-artisteri med mera. Därtill utökas torghandeln med marknad från landsbygdens företag under fredagar och lördagar. Även föreningslivet bjuds in att synas med sina verksamheter. Aktiviteterna på torget pågår från den 14 juni till den 13 augusti.

 • Omsorg & hjälp

  Informationsfolder om oxikodon till Ronnebys ungdomar, föräldrar och lärare

  Sedan en tid tillbaka har det skett en oroväckande ökning bland unga vuxna av oxikodonmissbruk även i Ronneby. Oxycontin är ett av de vanligaste handelsnamnen. Av den anledningen har vi, polis och Ronneby kommun med stöd av Länsstyrelsen Blekinge sammanställt kortfattad information i förebyggande syfte om konsekvenserna av missbruk av oxikodon.

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Är du senior och vill engagera dig som senior i skolan eller förskolan i Ronneby kommun? Då kan du skicka in din intresseanmälan redan nu. Så får du mer information och inbjudan till höstens uppstartsutbildning när det börjar närma sig. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Hållbar utveckling

  Fint i vår miljö - Skräpplockardagar på Backsippan förskola


  Barnen på Backsippans förskola blev miljöhjältar under den årliga skräpplockardagen. De har fått hjälp av ett skräpmonster som lärt dem om olika sorters skräp.

 • Bygga, bo & miljö

  Backaryds samhällsförening tog hem landsbygdspriset

  Landsbygdspriset 2022
  Prisutdelningen blev en överraskning under valborgsmässofirandet i Backaryd på söndagskvällen.

 • Bygga, bo & miljö

  Landbygdspris delas ut för första gången

  Landsbygdspris Ronneby kommun
  I samband med att Ronneby kommun utsågs till Årets kommun av Riksorganisationen Hela Sverige inrättade Ronneby kommun ett eget landsbygdspris. Nu presenterar vi stolt de tre nominerade till Ronneby kommuns nyinstiftade landsbygdspris.