Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  När det blir för varmt – Råd till dig, dina vänner och anhöriga vid värmebölja


  Sommarvärmen kan bli jobbig för många, speciellt under perioder med långvarig hög värme. Särskilt utsatta är äldre personer, personer med vissa typer av sjukdomar eller funktionsnedsättningar, små barn och gravida. Därför finns information och råd vid värmebölja framtagen av Folkhälsomyndigheten.

 • Förskola & skola

  Öppet hus på Sjöarpsskolan


  Den 18 maj är du välkommen på öppet hus på Sjöarpsskolan. Våra duktiga elever visar vår fina skola och tar med dig på olika spännande aktiviteter! Du kan köpa tomatplantor, knäckebröd, skorpor, fika och korv med bröd. Öppet hus pågår mellan klockan 9.00 och 13.00.

 • Uppleva & göra

  Anmälan till Sommarsimskola 2024

  -
  Det är återigen dags för sommarsimskola i Ronneby simhall! Ett samarbete mellan Ronneby Simsällskap och Ronneby kommun.

 • Omsorg & hjälp

  Ny teknologi förbättrar vardagen

  En bullig liten apparat står på ett avlastningsbord. På apparaten finns en pil med texten "Tryck på den gröna knappen för att få läkemedel".
  Läkemedelsautomater möjliggör en mer flexibel vardag för vårdtagare. Den nya servicen är utformad för att säkerställa att personer som får hjälp från kommunens vård- och omsorgsförvaltning, får sina mediciner på ett effektivt och patientsäkert sätt.

 • Kommun & politik

  Val till Europaparlamentet 2024

  Vallokal med skylt
  Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet, men redan från den 22 maj kan man förtidsrösta i Ronneby. Här hittar du all information du behöver.

 • Uppleva & göra

  Ronneby torg blommar upp med sommaraktiviteter


  Allsång, schlager och ABBA-feber! Ta med din brasse-stol, slå dig ner och njut. Startskottet för årets SommarTorget går redan den 11 maj med Eurovisionfinal på storbild. SommarTorget är en satsning på gratis aktiviteter och underhållning för alla, på Ronneby Torg från maj till och med augusti. SommarTorget bjuder också flera olika möjligheter för kommunens föreningar att medverka.

 • Näringsliv & arbete

  Lägsta långtidsarbetslösheten i Ronneby sedan september 2015

  två kvinnor och en man jobbar vid en dator
  Inte sedan september 2015 har andelen långtidsarbetslösa varit så låg i Ronneby. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik.

 • Bygga, bo & miljö

  Nya regler för hantering av trädgårdsavfall

  Påsar med trädgårdsavfall.
  Information om hantering av trädgårdsavfall samt eldning av majbrasor.

 • Uppleva & göra

  Lediga båtplatser på Ekenäs och på Gö

  Ekenäs hamn
  I Ronneby har du närheten till både kust och skärgård och du kanske är sugen på att prova på det härliga båtlivet? Ronneby kommun har just nu lediga båtplatser i både i Ekenäs och ute på Gö.

 • Bygga, bo & miljö

  Reslig men gränslös

  Bild på blommande parkslide
  Teknik-, fritid- och kulturförvaltningen växlar upp arbetet med att minska spridningen av parkslide längs med Ronneby kommuns vägnät.

 • Näringsliv & arbete

  Guide för uteserveringar och tillhörande e-tjänst

  Framsidan för En Guide för uteserveringar, ett bord dukat med räkmacka och bubbel.
  Tid för vårkänslor och därmed planering av uteserveringar. För att förenkla har Ronneby kommun tagit fram en ny guide för uteserveringar och dessutom lanserat en e-tjänst för ansökningar.

 • Bygga, bo & miljö

  Trygg gång- och cykelväg till Viggen-området


  Du vet väl om att det finns en fin gång- och cykelväg mellan Ronneby och Viggen-området? Den går längs med Sörbyvägen i Ronneby och upp mot Djupdalsvägen i Kallinge.

 • Kommun & politik

  Ann-Sofi Persson är ny kultur- och bibliotekschef

  Bild på kultur- och bibliotekschef Ann-Sofi
  Ronneby kommun välkomnar Ann-Sofi Persson som ny kultur- och bibliotekschef inom teknik-, fritid- och kulturförvaltningen. Hon tillträdde tjänsten den 18 mars 2024.

 • Förskola & skola

  Årets UF-lärare får åka på SM

  Elin Berglin
  Eleverna på Blekinges Naturbruksgymnasium utsåg Elin Berglin till årets UF-lärare


 • Omsorg & hjälp

  Trygghetsvandring genomförs på Hjorthöjden


  Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomför den 19 mars en trygghetsvandring på Hjorthöjden. Vandringen genomförs årligen på olika platser i kommunen både dag- och nattid.

 • Omsorg & hjälp

  Länsgemensamt avtal om tillgång till bandvagnar

  Bandvagnar
  Nu har ett länsgemensamt avtal tecknats som ger regionen, Blekinges fem kommuner och länets båda räddningstjänster tillgång till viktiga resurser i händelse av kris.

 • Omsorg & hjälp

  Tips för att förhindra brott

  Symbol för grannsamverkan en röd triangel med en gul innanför som bakgrund och en delad kofot med texten samverkan mot brott
  Stöldskyddsföreningen och Polisen tipsar om en rad saker du kan göra för att förhindra brott och skadegörelse. Dessa innehåller konkreta råd hur du kan skydda hemmet, bilen, cykeln eller båten.

 • Kommun & politik

  Högstadielever intog Ronnebysalen


  Under tisdagen den 13 februari anordnades ungdomsfullmäktige med elever från samtliga högstadieskolor i kommunen. Efter en livlig debatt fick Parkdalaskolans motion om Tivolibiljetter flest röster.

 • Omsorg & hjälp

  Favorit i repris - fler tillfällen för seniorer att njuta av kroppkakor

  Kroppkakor + personal
  Det blev succé i höstas och nu är det bestämt att restaurang Knut Hahn i Ronneby öppnar upp fler möjligheter för seniorer att äta kroppkakor i skolrestaurangen för 58 kronor per portion. Första tillfället är den 21 februari och sedan kommer en ny chans den 30 oktober. Det är begränsat antal platser så föranmälan krävs.

 • Omsorg & hjälp

  Be att få se tjänstelegitimation


  Är du hemtjänstkund eller har trygghetslarm från Ronneby kommun? Då vill vi informera dig att vår personal har alltid en tjänstelegitimation med sig. Så be att få se legitimationen innan du släpper in någon okänd person i ditt hem.

 • Förskola & skola

  Vilken nytta kan iPads göra för eleverna i den anpassade grundskolan?

  undervisning
  I Ronneby har både lärare och forskare upptäckt att eleverna blir bättre på att uttrycka sig, blir mer självständiga och får mer lust att lära sig saker – så länge det finns en genomtänkt strategi bakom användningen.

 • Uppleva & göra

  Fritidsgårdarna jobbar för inkludering med HBTQI-certifiering

  HBTQI fridtidsgårdarna
  En HBTQI-certifiering är ett långsiktigt och systematiskt sätt att jobba med mångfald, anti-diskriminering och inkluderande bemötande som Ronneby kommuns fritidsledare nu har utbildat sig i.

 • Förskola & skola

  Är det dags för ditt barn att börja förskoleklass höstterminen 2024?


  Under vecka 5 kommer ett brev skickas ut med information om vilken skola ditt barn ska få börja. Fram till 1 mars kan du göra ditt skolval. Detta gör du enklast digitalt.

 • Omsorg & hjälp

  Fortsatt fokus på samverkan

  två personer vid ett skrivbord med papper på
  Den 19 december har Ronneby kommun och Lokalpolisområde Karlskrona undertecknat en överenskommelse om fortsatt samverkan inom det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet med fokus att minska brottsligheten och öka tryggheten i offentlig miljö.

 • Omsorg & hjälp

  Ronnebys hemtjänst bäst i Blekinge i ny mätning

  En senior sitter vid ett bord och en ung kvinna i arbetskläder håller hennes händer och de ler mot varandra
  Ronneby kommun klättrar till plats 12 från plats 112 i SPF Seniorernas mätning av kvalitet i hemtjänsten i hela landet och är nu bästa kommun i Blekinge.

 • Bygga, bo & miljö

  Snö och halka

  skylt med snö
  Nu har vintern kommit och snön och halkan med den! Då är det bra att ha kännedom om kommunens ansvar men även vad fastighetsägare har för ansvar.

 • Bygga, bo & miljö

  Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare hemma

  En illustration på ett finger som trycker på en brandvarnare. Texten "Byt batteri i din brandvarnare!"
  December månad firas med många tända ljus i våra hem. En bra rutin för att kontrollera din brandvarnare är väldigt viktigt för brandsäkerheten.

 • Omsorg & hjälp

  Stabilt resultat i årets trygghetsmätning


  Polisens årliga trygghetsmätning visar på en stabil trygghetskänsla bland Ronneby kommuns invånare. Värdet ligger på samma nivå som förra året, på en 2:a, vilket beskrivs som tryggt.

 • Kommun & politik

  Ronnebys ungdomar möter lokalpolitiker

  grupp personer
  Under förra veckan besökte lokalpolitiker från alla partier högstadieskolorna i Ronneby kommun för att lyssna på och samtala med ungdomarna om frågorna som berör dom.

 • Uppleva & göra

  Utflykt till Kreativum

  Kreativum
  Nu har barn på mellanstadiet (åk 4-6) möjlighet att anmäla sig för att följa med på fritidsgårdarna resa till Kreativum tisdagen den 28/11.På Kreativum får besökare prova på en mängd spännande aktiviteter och därigenom utmana både kropp och hjärna. Det finns massa roligt att upptäcka och testa!
  Deltagandet är gratis!


 • Bygga, bo & miljö

  Klipp häcken - God sikt innebär ökad trygghet i trafiken

  En pojke springer bakom en välklippt häck. Sikten är god och häcken är rätt höjd enligt reglerna.
  I ett bostadsområde är vi många som ska samsas och trivas. Trafiksäkerheten är en viktig fråga och därför finns det regler för hur sikten ska hållas god. Varje tomtägare behöver göra sin insats för vi ska ha en trygg trafiksituation i våra bostadsområden.

 • Omsorg & hjälp

  Årets eldsjäl för psykisk hälsa

  Konferenciern och Martin Johansson står på en scen. Martin Johansson håller i en bukett blommor och ett diplom.
  Martin Johansson, APL samordnare på Gymnasieskolan Knut Hahn har tilldelats priset för året eldsjäl inom psykisk hälsa i Ronneby. Priset delades ut under tisdagskvällen på Konserthusteatern i Karlskrona.

 • Bygga, bo & miljö

  Trasig belysning i höstmörkret?

  Belysning
  Hösten är här och då är det viktigt med belysning. Ronneby kommun jobbar vidare med att byta ut gatubelysningen till långlivade och energisnåla LED-lampor, men även sådana kan sluta fungera av olika skäl. Så här anmäler du trasig belysning.

 • Omsorg & hjälp

  Psykiatriveckan 2023

  Föreläsare psykiatriveckan 2023
  Den 6–15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

 • Förskola & skola

  Internationella matsvinnsdagen 2023

  vinnarna
  Den 29 september har av FN utsetts till Internationella matsvinnsdagen. Syftet är att uppmärksamma att omkring en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. Dagen uppmärksammades på olika sätt i alla kommunens skolor och i Hallabro korades årets matsvinnsmästare.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetsvandring genomförs i centrala Ronneby


  Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomför den 17 oktober en trygghetsvandring i centrala Ronneby. Vandringen genomförs årligen på olika platser i kommunen både dag- och nattid.

 • Hållbar utveckling

  Ronneby bästa miljökommun 2023

  Prisrosett i blått och gult
  Ronneby kommun vinner i kategorin mindre städer/tätorter som miljöbästa kommun 2023.

 • Omsorg & hjälp

  Nytt nummer till Socialjouren

  En man kramar en nalle mot magen med en hand.
  Ronneby kommun, tillsammans med Sölvesborg och Karlshamn, byter leverantör av social beredskap. Från idag den 2 oktober gäller nytt telefonnummer vid akuta sociala problem som inte kan vänta till nästkommande vardag. Den sociala beredskapen är i tjänst när ordinarie socialtjänst är stängd.

 • Omsorg & hjälp

  Nu pågår Brukarundersökningen


  Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten.

 • Omsorg & hjälp

  El-mopedbilar i hemtjänsten

  Två el-mopedbilar står uppställda sida vid sida framför ett Vård- och omsorgsboende
  I juni köptes två el-mopedbilar in till hemtjänsten i Kallinge och de har blivit mycket populära bland medarbetarna. Fordonen är ett alternativ till cykel och el-cykel och skyddar vid sämre väder.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghetspunkter märks ut


  Under beredskapsveckan märks kommunens nya trygghetspunkter ut. Dessa finns i Kallinge, Eringsboda, Hallabro, Bräkne-Hoby och Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Sju dagar - klarar du dig?

  Blå och vit bakgrund med texten "Sju dagar - klarar du dig?"
  Under vecka 39 (25 september – 1 oktober) pågår beredskapsveckan runt om i Sverige. I Ronneby kommun kommer du att kunna testa dina kriskunskaper, öva tillsammans med oss och lära dig mer om hur du kan klara dig i upp till sju dagar om något oväntat skulle hända. Programmet hittar du här.

 • Omsorg & hjälp

  Vill ni medverka på Seniordagen?


  Under Seniordagen kommer hela lobbyn på Blekinge Convention Center att ställas i ordning som mässhall. Det är kostnadsfritt för företag, organisationer, föreningar att delta som utställare och gratis inträde för alla besökare.

 • Uppleva & göra

  Vem eller vilka tycker du ska få kulturpriset och stipendium i år?


  Nu är det dags att nominera till 2023 års kulturpris och att ansöka om årets kulturstipendium.

 • Hållbar utveckling

  Topplacering för Ronneby i Sveriges miljöbästa kommun 2023


  Ronneby kommun placerar sig bland de tio bästa i kategorin "Mindre städer och tätorter".

 • Bygga, bo & miljö

  Medborgarundersökning - Viktiga svar för att utveckla Ronneby kommun

  Medborgarundersökning i Ronneby kommun
  Vad är Ronnebys invånare nöjda med, och vilka förbättringar önskas? Nu i dagarna sänds brev ut till slumpmässigt utvalda Ronnebybor. Brevet innehåller en enkät från SCB som ställer frågor om hur det är att leva och bo i vår kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun följer händelseutvecklingen efter att terrorhotnivån har höjts


  Terrorhotnivån höjs från förhöjt till ett högt hot, meddelar Säkerhetspolisen (SÄPO). Bakgrunden är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige. Ronneby kommun följer händelseutvecklingen noggrant och i nära samarbete med övriga myndigheter och aktörer.

 • Uppleva & göra

  Nyhet i Ronneby Live - Astrid, Karöline och Ronnebyexpressen

  Karta från Ronneby Live där ikonerna för tåget och båtarna syns
  Nu kan du följa Astrids, Karölines och Ronnebyexpressens dagliga turer på Ronneby Live. Via kartan kan du få en ungefärlig position på både båtarna och tåget, och vilken hållplats du ska sikta på. Klickar du på dem så får du upp länk till tidtabellerna och mer information.

 • Förskola & skola

  Barnens närvaro i förskolan ökade nästan 25 procentenheter


  Under lite mer än ett år har processledarna Johanna Wikdahl och Suzan Afifi följt upp barn med en närvaro på under 50 % av den inskrivna tiden i förskolan. Detta har gjorts på alla kommunens förskolor och resultatet talar ett tydligt språk – närvaron ökade från i genomsnitt 45 % under våren 2022 till mellan 65–70 % under våren 2023.