Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  Sju dagar - klarar du dig?

  Blå och vit bakgrund med texten "Sju dagar - klarar du dig?"
  Under vecka 39 (25 september – 1 oktober) pågår beredskapsveckan runt om i Sverige. I Ronneby kommun kommer du att kunna testa dina kriskunskaper, öva tillsammans med oss och lära dig mer om hur du kan klara dig i upp till sju dagar om något oväntat skulle hända. Programmet hittar du här.

 • Omsorg & hjälp

  Vill ni medverka på Seniordagen?


  Under Seniordagen kommer hela lobbyn på Blekinge Convention Center att ställas i ordning som mässhall. Det är kostnadsfritt för företag, organisationer, föreningar att delta som utställare och gratis inträde för alla besökare.

 • Uppleva & göra

  Vem eller vilka tycker du ska få kulturpriset och stipendium i år?


  Nu är det dags att nominera till 2023 års kulturpris och att ansöka om årets kulturstipendium.

 • Omsorg & hjälp

  Har du fått årets trygghetsmätning?

  Polisens logotyp
  Har du fått frågan att svara på årets trygghetsmätning för Ronneby kommun? Ta gärna tillfället i akt att svara på den. Det är polisen tillsammans med kommunerna i polisregion Syd som står bakom undersökningen.

 • Hållbar utveckling

  Topplacering för Ronneby i Sveriges miljöbästa kommun 2023


  Ronneby kommun placerar sig bland de tio bästa i kategorin "Mindre städer och tätorter".

 • Omsorg & hjälp

  Vi söker årets eldsjäl inom psykisk hälsa

  Bild till årets eldsjäl.
  Det är många som bidrar och gör något gott för andra människor, ibland genom sitt arbete eller i någon förening eller liknande. Nu söker vi tips på personer som hjälpt andra att få en bättre livskvalitet.

 • Bygga, bo & miljö

  Medborgarundersökning - Viktiga svar för att utveckla Ronneby kommun

  Medborgarundersökning i Ronneby kommun
  Vad är Ronnebys invånare nöjda med, och vilka förbättringar önskas? Nu i dagarna sänds brev ut till slumpmässigt utvalda Ronnebybor. Brevet innehåller en enkät från SCB som ställer frågor om hur det är att leva och bo i vår kommun.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun följer händelseutvecklingen efter att terrorhotnivån har höjts


  Terrorhotnivån höjs från förhöjt till ett högt hot, meddelar Säkerhetspolisen (SÄPO). Bakgrunden är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige. Ronneby kommun följer händelseutvecklingen noggrant och i nära samarbete med övriga myndigheter och aktörer.

 • Omsorg & hjälp

  Ansök om stöd från Sociala samfonden

  Hand som håller ett hjärta med texten Ansök om stöd från Sociala samfonden
  Nu och fram till och med 30 september kan du som har en svår ekonomisk situation ansöka om stöd från Sociala samfonden. Fonden ger bidrag till sådant som inte täcks av övriga bidrag från kommun eller Region.

 • Uppleva & göra

  Nyhet i Ronneby Live - Astrid, Karöline och Ronnebyexpressen

  Karta från Ronneby Live där ikonerna för tåget och båtarna syns
  Nu kan du följa Astrids, Karölines och Ronnebyexpressens dagliga turer på Ronneby Live. Via kartan kan du få en ungefärlig position på både båtarna och tåget, och vilken hållplats du ska sikta på. Klickar du på dem så får du upp länk till tidtabellerna och mer information.

 • Förskola & skola

  Barnens närvaro i förskolan ökade nästan 25 procentenheter


  Under lite mer än ett år har processledarna Johanna Wikdahl och Suzan Afifi följt upp barn med en närvaro på under 50 % av den inskrivna tiden i förskolan. Detta har gjorts på alla kommunens förskolor och resultatet talar ett tydligt språk – närvaron ökade från i genomsnitt 45 % under våren 2022 till mellan 65–70 % under våren 2023.

 • Hållbar utveckling

  Sommar, bad och algblomning

  Gräs och träd som omger en lugn havsvik
  Under sommaren är det härligt med värme, sol och lugna vatten för bad eller andra vattenaktiviteter. En sak man kan behöva hålla koll på är algblomning.

 • Förskola & skola

  Positiv trendbrott för betygsutveckling i grundskolan i Ronneby kommun


  De preliminära siffrorna för läsårets betyg i grundskolan i Ronneby kommun visar på en mycket positiv utveckling, där bland annat andelen elever i årskurs 6 som har fått betyg i alla ämnen ökade med nästan tio procentenheter jämfört med fjolåret.

 • Bygga, bo & miljö

  Ronneby kommun lånar ut mark för bete och slåtter


  Nu kan lantbrukare och även privatpersoner med djur, ansöka om att låna mark av Ronneby kommun. Det är gräsytor som vanligtvis klipps med gräsklippare eller traktor.

 • Förskola & skola

  Elevernas röster är viktiga när nya Snäckebacksskolan byggs

  elever står bakom ett kickerspel och tittar in i kameran
  En referensgrupp av högstadieelever från Parkdalaskolan har tyckt till kring nya Snäckebacksskolan. Oavsett vad man anser om färgerna så tycker alla att det är viktigt med en bra elevcafeteria och de längtar redan dit.

 • Kommun & politik

  Ronneby kommun har tecknat vänortsavtal med Ternopil i Ukraina


  Den 9 juni undertecknade kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson tillsammans med Ternopils borgmästare Serhiy Nadal vänortsavtalet mellan Ronneby kommun och staden Ternopil i västra Ukraina. Avtalet undertecknades på plats i Ternopil.

 • Uppleva & göra

  Midsommaröppet i sjömacken


  Fram till och med 18 juni är sjömacken vid Ekenäs enbart öppen lördagar och söndagar. Från 19 juni håller macken öppet varje dag kl 10.00-18.00 fram till 20 augusti, inklusive hela midsommarhelgen.

 • Förskola & skola

  Första besöket på den nya förskolan Persborg


  Äntligen var det dags för referensgruppen för den nya förskolan Persborg att få se byggarbetsplatsen. Under flera månader har man tittat genom ritningarna och börjat planera sin verksamhet utifrån detta. Men nu är det nära.

 • Omsorg & hjälp

  Ny kampanj hyllar stolta dryga föräldrar

  Kampanj - Stolta dryga föräldrar.
  Nu lanserar vi tillsammans med Blekinges alla kommuner och Länsstyrelsen en kampanj för att stärka föräldrar i sitt föräldraskap och berätta om det stöd som finns för föräldrar i vår kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Borttagning av felparkerade cyklar

  Felparkerad cykel uppmärkt med röd lapp, med budskap/fråga "Ska den stå här?", avsändare Ronneby kommun.
  Cyklar som parkerats fel eller som inte används kan flyttas av Ronneby kommun. Om din cykel blivit flyttad hamnar den på vår uppställningsplats, där du kan hämta den. Nu i juni kommer vi att gå igenom Ronneby centrum efter cyklar som är felparkerade eller ser övergivna ut.

 • Uppleva & göra

  Torget blommar upp med en mängd sommar-aktiviteter! Ta med din brasse-stol och njut!

  Sommar-torget i text och vita blommor
  Det är på Ronneby Torg det händer i sommar! Skolavslutningen blir startskottet på ett SommarTorg fyllt av clowner, pop, rock, swingjazz, blues, musik-quiz, utomhusbio, cirkus-artisteri med mera. Därtill utökas torghandeln med marknad från landsbygdens företag under fredagar och lördagar. Även föreningslivet bjuds in att synas med sina verksamheter. Aktiviteterna på torget pågår från den 14 juni till den 13 augusti.

 • Omsorg & hjälp

  Informationsfolder om oxikodon till Ronnebys ungdomar, föräldrar och lärare

  Sedan en tid tillbaka har det skett en oroväckande ökning bland unga vuxna av oxikodonmissbruk även i Ronneby. Oxycontin är ett av de vanligaste handelsnamnen. Av den anledningen har vi, polis och Ronneby kommun med stöd av Länsstyrelsen Blekinge sammanställt kortfattad information i förebyggande syfte om konsekvenserna av missbruk av oxikodon.

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Är du senior och vill engagera dig som senior i skolan eller förskolan i Ronneby kommun? Då kan du skicka in din intresseanmälan redan nu. Så får du mer information och inbjudan till höstens uppstartsutbildning när det börjar närma sig. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Hållbar utveckling

  Fint i vår miljö - Skräpplockardagar på Backsippan förskola


  Barnen på Backsippans förskola blev miljöhjältar under den årliga skräpplockardagen. De har fått hjälp av ett skräpmonster som lärt dem om olika sorters skräp.

 • Bygga, bo & miljö

  Backaryds samhällsförening tog hem landsbygdspriset

  Landsbygdspriset 2022
  Prisutdelningen blev en överraskning under valborgsmässofirandet i Backaryd på söndagskvällen.

 • Bygga, bo & miljö

  Landbygdspris delas ut för första gången

  Landsbygdspris Ronneby kommun
  I samband med att Ronneby kommun utsågs till Årets kommun av Riksorganisationen Hela Sverige inrättade Ronneby kommun ett eget landsbygdspris. Nu presenterar vi stolt de tre nominerade till Ronneby kommuns nyinstiftade landsbygdspris.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

  Boken Tonårsparlören
  Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

 • Omsorg & hjälp

  Yrkesresan - en satsning på kompetensutveckling inom socialtjänsten


  Nu startar det nationella konceptet Yrkesresan upp i Blekinge. Yrkesresan, som samordnas av SKR och genomförs regionalt, ska ge en introduktion och kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare. I den första resans första steg deltar 40 nya medarbetare från socialtjänsterna i Blekinge.

 • Omsorg & hjälp

  Utbildning i svenska för dig från Ukraina


  Nu kan du som kommer från Ukraina lära dig svenska på SFI (Svenska för invandrare). Välkommen att anmäla dig till utbildningen. Vill du veta mer är du välkommen till informationsmöte hos SFI på Soft Center torsdagen den 20 april klockan 13.00.

 • Bygga, bo & miljö

  Sopning och uppsamling av grus


  Sopningen av gatorna i Ronneby kommun har redan smugits igång och går allt enligt plan så kommer hela kommunen att vara fri från vintergrus till vecka 24.

 • Omsorg & hjälp

  Grannsamverkan ökar tryggheten i ditt bostadsområde


  Ronneby kommun fortsätter stödja Grannsamverkan som brottsförebyggande insats inom ett bostadsområde. Enligt aktuell forskning kan detta minska inbrotten med 36 % i ett bostadsområde.

 • Bygga, bo & miljö

  Ny detaljplan i södra Johannishus

  Flygfotografering med markeringar för framtida byggnation
  I veckan har den nya detaljplanen för del av Hjortsberga 4:73 fått laga kraft. Detta möjliggör uppförande av skola, vård, centrumverksamhet och bostäder i södra delen av Johannishus.

 • Kommun & politik

  UF-skolan vinner pris för Bästa Framsteg 2022

  UF-skolan vinner första pris i Bästa Framsteg 2022.
  Ungdomar och barn är den gemensamma nämnaren i projekten som vinner pris för Bästa Framsteg 2022. Vid en ceremoni delades pris ut för framgångsrika och lyckade strategiska utvecklingsprojekt. Ronneby kommun delar årligen ut pris för Bästa Framsteg för att främja utvecklingsarbete inom den kommunala organisationen.

 • Hållbar utveckling

  Earth Hour - mer än bara en timme och dag


  På lördag, den 25 mars kl. 20.30-21.30, är det dags för årets Earth Hour – ett initiativ av Världsnaturfonden WWF. Det handlar om att släcka lamporna under en timme. Ronneby kommun brukar släcka de digitala vägskyltarna och Miljöteknik släcker vattentornet, men i år är de redan båda släckta tillsammans med en mängd andra åtgärder som pågår i kommunkoncernen för energibesparing och ökad hållbarhet.

 • Förskola & skola

  Kallingeskolan vinner europeisk tävling


  Eleverna i årskurs 4 på Kallingeskolan har tillsammans med läraren Anneli Linderholt deltagit i ett experiment där skolor i flera europeiska länder utmanade varandra i att bygga den mest uppseendeväckande och kreativa kedjereaktionen. Eleverna i Kallinge vann stort och kan nu hålla den eftertraktade pokalen i sina händer.

 • Förskola & skola

  Grattis till årets UF-lärare

  Tre personer står på en scen i lila ljus. Bakom en projektion med texten Årets UF-lärare Peter Mattsson Gymnasieskola Knut Hahn.
  Under förra veckan gick den regionala UF-mässan (Ung företagsamhet) av stapeln hos oss i Ronneby. Utöver hundratals UF-företagare som sålde spännande produkter, tjänster och hantverk korades även vinnarna i en rad olika tävlingar. Vi säger stort grattis till Peter Mattsson på Gymnasieskolan Knut Hahn som utsågs till Åres UF-lärare.

 • Omsorg & hjälp

  Våld i nära relation, det drabbar väl bara unga?


  Under februari har alla chefer i vård- och omsorgsförvaltningen utbildats i Våld i nära relation, vad våld är och äldres utsatthet. Hur kan man fråga och tala om våld och vad gör man med svaren om den utsatta öppnar upp om sin situation.

 • Näringsliv & arbete

  Alfa Laval expanderar i Ronneby och flyttar stora delar av sin lager- och logistikverksamhet till kvarteret Telefonen


  Flytten in i de nya lokalerna kommer att ske succesivt under våren och sommaren 2023. Alfa Lavals befintliga produktions- och kontorslokaler och de nya lokalerna i kvarteret Telefonen ligger på var sin sida av Metallgatan. Genom expansion av lokalyta kan Alfa Laval säkerställa en fortsatt tillväxt i Ronneby.

 • Hållbar utveckling

  Digitalisering - är det hållbart?


  Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen och under mars månad gör kommunen en extra satsning på dessa frågor och hur vi tillsammans kan hjälpas åt att minska vår miljöpåverkan. Förutom intern insamling och kunskapsinsatser bjuder vi in allmänheten att lämna in sådant som inte används längre.

 • Förskola & skola

  Gymnasieskolan Knut Hahn lanserar podd

  poddstudio med mikrofoner och annat tillbehör samt fyra personer som sitter runt ett bord
  På Gymnasieskolan Knut Hahn pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete och många skolor och kommuner runt om i landet vill inspireras av skolans arbete. I veckan lanserades en podd som ska hjälpa till att sprida skolans goda exempel. Första avsnittet är dock mycket intressant för fler att lyssna på.

 • Hållbar utveckling

  Unga energivaktmästare på Hulta förskola

  barn och vuxna sitter i en ring på en grå matta
  Barnen på avdelningen Vinden på Hulta förskola håller energimöten, går energirundor och har egna energivaktmästare. Och till sin hjälp har de hittat på egna energimonster.

 • Kommun & politik

  Blekinge krigsplacerar kommunal personal

  äldre person spelar kort
  Nu inleds arbetet med att krigsplacera anställda inom länets fem kommuner och kommunala bolag – allt från lärare och hemtjänstpersonal till VA-tekniker. Arbetet samordnas av Länsstyrelsen Blekinge som tillsammans med kommunerna ska säkerställa att länets beredskap och förmåga är god.

 • Förskola & skola

  Att fylla ett hus med liv

  Bilden visar en perspektivbild på den nybyggda förskolan Persborg från söder/Vidablick (snett uppifrån). Taket på plan 1 är beklätt med gröna sedumtak, så att gående på Persborgsvägen ser ner på en grön yta.
  Ännu är Persborgs förskola en byggarbetsplats och det krävs en del fantasi för att föreställa sig att det om ett år ska kunna vara en plats med barnen i centrum.

 • Näringsliv & arbete

  Vi söker krögare till sommarpärla i skärgården

  Jobba hos oss i sommar, vi gör det med hjärta. Sommar i Brunnsparken.
  På Karön, tvärs över sundet från Ekenäs i Ronneby, sjuder det av liv sommartid. Ett stenkast från bryggan där skärgårdsbåten lägger till hittar vi restaurang Schweizeriet. Denna anrika pärla är nu möjlig att hyra för att driva restaurang i sommar.

 • Förskola & skola

  Ny tidplan för inflytt till Snäckebacksskolan arbetas fram

  Byggnationen av nya Snäckebacksskolan påverkas som hela byggbranschen av bland annat långa leveranstider. Därför har vår entreprenör JSB nyligen meddelat att man räknar med vissa förskjutningar i tidplanen.

 • Näringsliv & arbete

  Sommarjobba hos oss!

  Sommaren kan verka långt borta, men vi söker redan nu semestervikarier och sommarjobbare inför sommaren 2023.

 • Bygga, bo & miljö

  Har du koll på radonhalten i din bostad?

  Radonmätning
  Radonmätningar ska utföras mellan 1 oktober till och med 30 april, under den så kallade eldningssäsongen. Har du inte mätt radonhalten i din bostad, eller har det gått mer än 10 år sedan senaste mätningen? Passa på att beställa dosor och gör en mätning.

 • Kommun & politik

  Socialnämnden och Socialförvaltningen byter namn


  Sedan den 1 januari 2023 heter det numera nämnden för arbete och välfärd eller arbete- och välfärdsförvaltningen även i Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Hitta hemmets energitjuvar med hjälp
  av en energikasse från biblioteket


  Har du energislukande apparater eller läcker ditt hem värme? Låna en energikasse kostnadsfritt från biblioteket och mät var du kan spara el och pengar hemma hos dig.

 • Hållbar utveckling

  Tillsammans minskar vi elförbrukningen i Ronneby

  blå bakgrund med texten Släck lamporna när du är sist i ett lila hjärta
  Energisituationen är ansträngd i Sverige och Europa just nu och priserna på el är höga. Därför har Ronneby kommun under de senaste månaderna arbetat aktivt med att minska elförbrukningen i den kommunala organisationen. Men hur långt har vi kommit?