Nyheter omsorg & hjälp


  • Våld i nära relation, det drabbar väl bara unga?

    Under februari har alla chefer i vård- och omsorgsförvaltningen utbildats i Våld i nära relation, vad våld är och äldres utsatthet. Hur kan man fråga och tala om våld och vad gör man med svaren om den utsatta öppnar upp om sin situation.

  • Gemensamt arbete bakom positiva siffror i årets trygghetsmätning

    Invånarna i Ronneby känner en ökad trygghet, det visar den årliga trygghetsmätningen som polisen gör i samverkan med Ronneby kommun.

  • Vill du bli kontaktperson?

    Att vara kontaktperson innebär att på sin fritid stötta en person som av någon anledning har ett begränsat socialt nätverk och som kan behöva stöd för att komma ut i samhället och kunna ta del av olika aktiviteter.

  • Stötta din tonåring på rätt sätt - sätt gränser gällande alkohol

    Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men ibland också komplicerat. Nu stundar både höstlov och Halloween-firanden. Att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol stärker din tonåring även om det just i ögonblicket kan innebära konflikter, protester och en hel del tjat. Att säga nej gör skillnad.

  • Trygghetsvandring i Kallinge

    Det lokala brottsförebyggande rådet i Ronneby (BRÅ) genomförde den 18 oktober en trygghetsvandring i Kallinge. Poliser, lärare, elever, samt representanter från kommunen, Ronnebyhus, föreningar och allmänheten deltog i vandringen som ledde genom centrala delar av Kallinge samt området kring Alm- och Lindvägen.

  • Ronneby kommun satsar på ökad kompetens inom psykisk hälsa

    Tolv nya instruktörer i " Första hjälpen till psykisk hälsa" är nu redo att sprida sin kunskap bland medarbetare på Ronneby kommun. Metoden heter Mental Health First Aid (MHFA) och går ut på att öka förmågan hos medarbetare att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade får professionell hjälp.

  • Undersökning för dig som har kontakt med socialtjänsten

    Under september och oktober får du som har kontakt med Ronneby kommuns socialtjänst möjlighet att berätta vad du tycker är bra och vad som kan förbättras i kontakten med socialtjänsten.

  • Tiden och återfödelse är temat för årets Seniordag

    Seniordagen har anordnats av Vård- och omsorgsförvaltningen sedan åtminstone 2007 och gör nu comeback efter två års uppehåll pga pandemin. Det blir underhållning, föreläsningar och utställning där över tjugo utställare redan inbokade.

  • Kan man förebygga fallolyckor?

    Varje år faller cirka 100 000 personer, 65 år och äldre, så illa att de behöver besöka sjukvården. År 2019 hände det 2 562 personer i Blekinge. Men det finns saker som minskar risken att drabbas. Under vecka 40 bjuder vi in till gratis föreläsning om vad du kan göra.

  • Efter två års pandemi är det äntligen dags för Seniordagen igen!

    Uppdatering: Anmälningstiden är förlängd till 30 september.Välkommen till Seniordagen 2022, en dag fylld med underhållning, utställare och en blandning av spännande och matnyttig information.