Artikeln publicerades 3 juli 2024

Internationella gäster på besök i Ronneby

Under förra veckan har delegationer från fem av kommunens vänorter besökt Ronneby för att öka förståelsen för varandra och på så sätt stödja en fredlig och demokratisk utveckling i Europa.

gruppfoto med cirka 50 personer som står i en trappa

Deltagande delegationer vänortsveckan 2024 - Ternopil (Ukraina), Gherla (Rumänien), Elblag (Polen), Schopfheim och Steglitz-Zehlendorf (Tyskland), Ronneby kommun (Sverige)

Deltagarna är från Gherla i Rumänien, Elblag i Polen, Ternopil i Ukraina och Steglitz-Zehlendorf samt Schopfheim i Tyskland.

- Möten och samtal människor emellan är grunden för fred och demokrati. Vi vill stärka relationerna med våra vänorter och vill se mer utbyte av kultur- och föreningsliv, näringsliv och mellan våra skolor, säger kommunstyrelsens ordförande Ola Robertsson.

Delegaterna besökte tillsammans med lokala politiker och under guidning av ansvariga tjänstepersoner flera intressanta platser och projekt som till exempel Parkdalaskola, Kilenparken, Östra Piren, Persborgs förskola, museumsprojekt Gribshunden, reningsverket Rustorp, avfallsanläggningen Angelskog, industriområden Gärdet och Viggen samt Kallinge företagscenter. Intresset att lära av varandra var påtagligt trots vid skilda lokala utmaningar.

-Det har gått nästan exakt ett år sedan vårt vänortsavtal signerades på plats i Ternopil. Vi är tacksamma att få komma till Ronneby och möta flera vänliga och hjälpsamma människor som tror på Ukraina. Särskilt tacksamma är vi för stödinsatserna till våra invånare, där reservkraftverken är extra efterlängtade, då vi aktuellt upplever återkommande elavbrott i hela landet. Och så ser vi framemot den fortsatta utvecklingsresan tillsammans med er i Ronneby, säger Ternopils vice borgmästare Vodymyr Didych.

Det finns mycket som knyter samman våra vänorter. Prioriterad för alla är exempelvis näringslivsutveckling, demokratins framtid och omsorgen om nästa generation. Särskilt stort var intresset vid platsbesöket på nya Perborgs förskola.

-Jag vill framföra ett stort tack från hela delegationen från Steglitz-Zehlendorf för ett intressant program och den fantastiska gästfriheten vi fick uppleva i Ronneby. En av höjdpunkterna var onekligen besöket på förskolan Persborg. Att barn utifrån ålder och individuell utveckling på ett lekfullt sätt får lära känna omvärlden och de egna intressen. Att yngre barn kan lära av och med de äldre och på så sätt tidigt tränar respektfulla sociala interaktioner. Det är arbetssätt som förskolorna i Steglitz-Zehlendorf kan inspireras av, säger Cerstin Richter-Kotowski, vice borgmästare med ansvar för utbildning, idrott och kultur i Steglitz-Zehlendorf.

I samband med vänortsveckan startade kommunens nya verksamhetsutvecklare för EU- och internationella frågor, Berina Dzafic, sitt uppdrag. Hon tillträder officiellt efter sommaren.

-Vi är väldigt glada att ha fått ta emot våra internationella gäster som en del av vårt vänortspartnerskap. Träffen symboliserar hopp och visar vår ambition om att arbeta ännu närmare varandra för att stödja den fredliga och demokratiska utvecklingen som idag är särskilt viktig att stärka och värna om, säger Berina Dzafic.

Du hittar mer info om Ronneby kommuns vänorter här.