Artikeln publicerades 21 december 2021
Möt Parkdalaskolan rektorer - del 3
Redan under 2020 har rektorerna för nya Parkdalaskolan utnämnts. Det är Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan som tillsammans kommer att bilda ett rektorsteam för Ronnebys första 4-9-skola. I den tredje och sista delen presenterar vi Petra Granlund som får avslöja när invigningsfesten är planerad.
Petra Granlund arbetar som biträdande rektor på Snäckebacksskolan tillsammans med Ulrika Lundin. Petra kom till Ronneby kommun 2018 och har innan dess arbetat som lärare och rektor i Karlshamns kommun.
Projektet Framtidens skolor har pågått under några år nu och äntligen är det dags att flytta en hel skola. Hur känns det?
Det känns mest spännande, måste jag säga. Jag är inte speciellt vemodig av mig. Men visst, när vi planerar detaljerna i flytten så har vi tänkt att eleverna ska tömma sina skåp här på Snäck och sen tillsammans gå bort till Parkdalaskolan. När jag föreställer mig det tåget av elever som promenerar härifrån med sina saker så kan jag få en liten klump i halsen - vi ska ju flytta in i en helt nya skola.
Hur mycket har eleverna varit delaktiga i arbetet och planeringen?
Elevernas medverkan och delaktig har länge varit en prioriterad fråga för oss på Snäckebacksskolan. Skolan är vår gemensamma arbetsplats, därför behöver både personalen och eleverna vara med när det gäller att formulera gemensamma regler och förhållningssätt. Ett viktigt forum för elevmedverkan är elevrådet.
I det forumet har vi lyft vissa frågor när det gäller Parkdalaskolan. Exempelvis har frågan om kamerabevakning på Parkdalaskolan lyfts till elevråden, både på Snäckebacksskolan och Skogsgårdsskolan. Där är det viktigt för oss att vi får in tankar och synpunkter från eleverna.
Men redan tidigare har olika elevgrupper varit involverade när det gäller gestaltningen av exempelvis utomhusmiljön vid Parkdalaskolan. Våren 2018 tog man fram ett planeringsunderlag till konsulterna och i detta arbete involverades elever från årskurs 6 på Espedalsskolan. Flera av deras idéer finns nu med, som till exempel kingrutor och spontanidrottsyta. Och det bästa av allt – dessa elever som läser årskurs 9 idag kommer att få flytta in på Parkdalaskolan i mars.
Hur går tankarna för invigning?
Den officiella invigningen är ytterligare en sak som eleverna har fått mycket utrymme i – både när det gäller idéerna, men även i själva genomförandet. Planeringen pågår för fullt och det ska bli så kul att följa hur arbetet fortgår. Tillsammans med personal på skolan och ifrån Stadshuset har eleverna bildat arbetsgrupper och målet är att ge eleverna förutsättningarna för att kunna göra så mycket som möjligt själv. En av grupperna samarbetar även med gymnasieskolan Knut Hahn. Här handlar det om att samla in bilder och berättelser om Snäckebacksskolan som en av de äldsta skolorna i Ronneby.
Finns det redan ett datum för invigningsfesten?
Ja, nu är även detta bestämt. Den 1 april 2022 kommer vi att bjuda in till en officiell invigningsfest. Då har skolan varit igång i en månad och vi har kunnat finna oss tillrätta i de nya fina lokalerna. Vi återkommer med mer information om upplägg och exakta tider när det närmar sig.
För någon som inte varit på plats i Parkdalaskolan, hur skulle du vilja beskriva den nya skolan?
Skolan är färgsatt i en skala av jordiga, ljusa toner som ska knyta an till miljön i närheten där vi ju har Brunnsparken. När man går in genom huvudentren möts man av en tio kvadratmeter stor växtvägg, den är jag själv väldigt nyfiken på att få se.
Det finns gott om grupprum och studieytor i anslutning till klassrummen, vilket ger oss möjligheter att arbeta på andra sätt än idag. Det finns också olika mötesplatser runt om i skolan, ställen att ”hänga på” för eleverna.
Det är en del av skolans charm att industristilen syns på vissa utvalda ställen, till exempel vid loftgångarna på andra våningen.