Naturvetenskapsprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av matematik och natur, vad som påverkar våra livsvillkor och hur vi kan förändra dem. I utbildningen lär du dig att tänka kritiskt och logiskt med hjälp av matematiska modeller, experiment, laborationer och fältstudier.
Kunskap för livet
Naturvetenskap handlar om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer. Utbildningen stimulerar till nyfikenhet och kreativitet samt analytiskt tänkande. Du utvecklar din förmåga till kritiskt tänkande, logiska resonemang, problemlösning och systematiska iakttagelser.
Du lär dig att värdera olika typer av källor och kunna skilja påståenden som bygger på vetenskaplig respektive ickevetenskaplig grund. Experiment, laborationer, fältstudier och andra praktiska moment är centrala inslag. Programmet ger förståelse för hur naturvetenskap och samhällsutveckling ömsesidigt har påverkat och påverkar varandra och belyser särskilt naturvetenskapens roll i frågor om hållbar utveckling.
Du ges också möjlighet till etiska diskussioner om naturvetenskapens roll i samhället. Du lär dig även förstå, läsa och skriva om, samt diskutera grundläggande naturvetenskap på engelska.
Inriktningar
Naturvetenskap
På den klassiska, breda naturvetenskapliga inriktningen fördjupar du dig inom biologi, fysik, kemi och matematik. Det blir många laborationer och fältstudier.
I fördjupningskursen bioteknik får du läsa och utföra experiment som används inom kriminaltekniken.Inom naturvetenskaplig specialisering kan du bedriva studier i t.ex. marinbiologi.
Naturvetenskap och samhälle
Denna inriktning ger kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi, en kombination som ger dig ett tvärvetenskapligt perspektiv mellan natur, teknik och samhälle. Du väljer ett valfritt naturvetenskapligt ämne att fördjupa dig i. Dessutom läser du kurserna Geografi 1 och Samhällskunskap 2. Bland fördjupningskurserna du läser ingår Geografi 2 och Hållbart Samhällsbyggande.
Arbetsformer
På programmet utvecklar du ett naturvetenskapligt förhållningssätt där du lär dig att tänka kritiskt, resonera logiskt, lösa problem och göra systematiska iakttagelser. Du värderar olika källor och skiljer på påståenden som är baserade på vetenskaplig och ickevetenskaplig grund.
Du arbetar praktiskt med experiment, laborationer och fältstudier. Du stimulerar din nyfikenhet, kreativitet och förmåga till analytiskt tänkande. Vi använder modern teknik och utrustning. Datainsamling och beräkningar sker i huvudsak med datorstöd.
Möjligheter efter utbildningen
Efter examen kommer du att vara förberedd för högskolestudier inom i första hand det naturvetenskapliga eller matematiska området. Det kan leda till jobb som ingenjör, fysiker, biolog, arkitekt, läkare, lärare och kemist.
Programmet ger också behörighet till de flesta andra högskoleutbildningar, vilket betyder att programmets utbildning ger en bredd med möjlighet till fördjupning inom många områden.
Patrik Erixon
Patrik är lärare i matematik och fysik med 25-årig erfarenhet från undervisning, konstruktion av läromedel, nationella prov och andra projekt.
”Jag gillar Gymnasieskolan Knut Hahn som är en lagom stor skola med duktiga lärare och trevliga elever. Målet med min undervisning är eleverna ska få uppleva mina ämnen och lektioner som intressanta och förståeliga så att de kan få med sig kunskaper som är hållbara för framtiden.”
Josefin Carlebjär
Josefin undervisar på Naturvetenskapsprogrammet i svenska, geografi och hållbart samhällsbyggande.
”Jag tycker att Gymnasieskolan Knut Hahn är en fin arbetsplats med bra studiemiljöer både inne och ute. Det bästa med mitt jobb är alla möten med elever och kollegor. Det formella målet med min undervisning är att alla elever ska nå målen. Sedan brinner jag lite extra för att göra eleverna engagerade, så att de ska se på kunskap som något som de kommer att ha nytta av under lång tid framöver. Det är också viktigt att de inser att de har potential och förstår att de kan utvecklas.”
Tel: 0457-61 83 80 Länk till annan webbplats.
josefin.carlebjar@edu.ronneby.se