Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med t.ex. produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig om planering, design, tillverkning, drift och hantera avancerade tekniska system.
Rusta dig för jobben!
Du kan börja arbeta direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan och universitet. Du lär dig använda industriell teknik och om de olika produktionsleden, arbetets organisation, produktekonomi, användning av råvaror och energi, kvalitetssäkring och hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.
Vid programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.
Inriktningar
Driftsäkerhet och underhållsteknik
Du lär dig om strategiskt och systematiskt underhåll. Inriktningen ger möjlighet till arbete som t ex servicemekaniker, resemontör eller underhållsmekaniker.
Produkt och maskinteknik
I vår uppdaterade moderna maskinpark lär du dig hantera våra nya maskiner och verktyg, CAD-program, CAM-program och material. Inriktningen ger möjlighet till arbete inom metall och träindustrin, arbeta som CNC-operatör, produktionsberedare, produktionstekniker, gjutare, maskinoperatör, maskinsnickare, tryckare, sågverksoperatör eller verkstadssnickare.
Svetsteknik
Du lär dig om skärning och sammanfogning i olika material med olika metoder. Svetsning med bland annat metoderna MIG/MAG, MMA (pinne) och TIG. Du får lära dig om materialkvaliteter, plåtbearbetning, samt kunskaper om olika konstruktionsstål.
Du får även lära dig läsa och förstå olika tillverkningsunderlag som exempelvis ritningar och svetsdatablad.
Arbetsformer
Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och lär dig om hur man samarbetar inom olika företag och om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.
Arbetsplatsförlagt lärande
Ett utmärkt samarbete med våra lokala företag är ett viktigt inslag i vår utbildning, de hjälper till med praktik, eller APL som det numera heter (arbetsplatsförlagt lärande). På så sätt blir du väl förberedd för att möta verkligheten utanför skolan. APL ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb. Flera elever blir kvar på sin APL-plats efter utbildningen.
Möjligheter efter utbildningen
Det Industritekniska programmet ger dig en bred och bra plattform att stå på inför kommande arbetsliv. Under din praktiktid kommer du att stifta bekantskap och lära känna ett antal företag i regionen som senare kanske blir din arbetsgivare. Det kan du påverka själv.
Jonny Svensson
Jonny gick själv på Gymnasieskolan Knut Hahn ”för många år sedan”. Sedan 2007 är han lärare på Industritekniska programmet och undervisar i teoretiska industriämnen och i svetsteknik.
”Jag trivs väldigt bra på skolan. Det är en trygg arbetsplats med en fantastisk lärmiljö. Speciellt roligt är det att få följa elevernas utveckling och deras väg in i vuxenlivet. Jag brinner för att få vara med och göra eleverna anställningsbara eller att få se dem plugga vidare efter sin tid hos oss. Jag tror också starkt på att det ska vara roligt för eleverna i skolan. Då ökar inlärningen.”
Tel: 0457-61 74 24 Länk till annan webbplats.
jonny.svensson@edu.ronneby.se
Hossein Toliat
Hossein undervisar i både teoretiska och praktiska ämnen inom inriktningen Produkt och maskinteknik. Han har mångårig erfarenhet från både mindre och medelstora företag inom industrin.
”Jag har jobbat på skolan i elva år. Det är en härlig arbetsplats med rymliga lokaler, högt i tak och massor av trevliga elever och kollegor. Det är oerhört roligt och givande att få lära ut sitt yrke och få unga människor att förstå hur kul det är att jobba och tjäna egna pengar. Målet med undervisningen är att eleverna ska få arbete efter studenten och på sikt bli skickliga yrkesmänniskor.”
Tel: 0457-61 74 23 Länk till annan webbplats.
hossein.toliat@edu.ronneby.se
Linda Hasselberg
Linda är heltidmentor på Industritekniska programmet. Hon har jobbat på skolan i flera år och känner våra elever väl. Linda hjälper till med praktiska göromål, håller utvecklingssamtal, kontakt med hemmet och är i övrigt ett bollplank för eleverna. Hon är ett stöd för eleverna gällande deras övriga skolämnen när det inte är direkt kopplat till vad vi gör i verkstaden.
Tel: 0457-61 75 82
linda.hasselberg@edu.ronneby.se
Hans Kristiansson
Hasse är lärare i teoretiska industriämnen samt praktiska kurser inom Driftsäkerhet och Underhållsteknik. Han praktiserade själv på Gymnasieskolan Knut Hahn när han gick sin lärarutbildning och fick sedan jobb på skolan.
”Målet med undervisningen är självklart för mig. Alla våra goa elever ska vara intressanta för företagen när de lämnar skolan. De ska ha koll på arbetsmarknaden och komma i arbete.”
Tel: 0457-61 74 22 Länk till annan webbplats.
hans.kristiansson@edu.ronneby.se