Om du tycker om teknik och gillar att jobba med händerna så kan det här vara yrkesprogrammet för dig! När du tar examen kan du vara tekniker inom elinstallationer, system för automatiserad produktion eller larm och teleteknik.
Med strömmen till jobben
El- och energiprogrammet ger dig tekniska och teoretiska kunskaper inom elteknik. De tekniska ämnena kompletteras med kurser där man lägger stor vikt på servicekänsla, kvalitetsmedvetande, entreprenörskap och projektledning.
Mycket arbete i branschen utförs självständigt. Säkerhetstänkande är extremt viktigt på alla områden. Det kräver att man är noggrann i arbetet.
Många arbetsuppgifter i elbranschen utförs i hemmiljöer eller på andra människors arbetsplatser.
Det innebär mycket kundkontakter och kräver en god servicekänsla. Man arbetar ofta tillsammans med andra yrkesgrupper och behöver kunna samarbeta i projekt.
Inriktningar
Elteknik
Du får kunskaper för arbete inom det elkrafttekniska området. Du får kunskap om hur man arbetar säkert och får veta vilka lagar och förordningar som gäller vid elarbete. Kurserna ger dig senare möjlighet att få behörighet att självständigt arbeta som elektriker. Inriktningen ger möjlighet till arbete inom t ex installationselektriker eller industrielektriker.
Arbetsformer
Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra på ett systematiskt sätt. Du tränar din förmåga att samarbeta med andra, bemöta kunder och utföra arbete på företag och i privata hem.
Du tränar dig i att planera, dokumentera och utvärdera en arbetsprocess. Du lär dig att använda rätt material och verktyg.
Arbetsplatsförlagt lärande
I utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande), där eleven får möjlighet att skaffa erfarenhet och knyta kontakter. Möjligheterna till sommarjobb är goda för den elev som är ambitiös. För att få yrkescertifikat som installationselektriker krävs även 1600 timmars lärlingstid på ett installationsföretag.
ETG - Vi utbildar framtidens elektriker
Elteknikbranschens gymnasieskolor, ETG, samarbetar tätt med företagen i branschen och anpassar utbildningen efter deras önskemål och krav på blivande medarbetare. Det gör att du som nyutbildad elektriker är extra attraktiv på arbetsmarknaden. Till skillnad från andra elteknikutbildningar är lärlingsutbildningen intergrerad i den 3-åriga gymnasieskolan.
Det innebär att de elever som tar ETG-examen får ut sitt yrkesbevis och kan anställas som elektriker direkt efter gymnasiet. Ca 90 procent av de som tar studenten får jobb efter utbildningen.
Här kan du läsa mer om att bli elektriker inom ETG. Pdf, 8.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Läs mer på ETG:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se gärna informationsfilmen om varför du ska välja en ETG-skola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Teknikcollege
Gymnasieskolan Knut Hahn är ett Teknikcollege. Det är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningarna så att det passar industrins framtida behov.
På Gymnasieskolan Knut Hahn finns följande certifierade utbildningar:
- El- och energiprogrammet
- Industritekniska programmet
- Teknikprogrammet
Teknikcollegecertifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån åtta kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Teknikcollege kvalitetskriterier hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbildningskoncept ETG
Vår skola är en av 40 ETG-partners i Sverige.
Som ETG-elev kan du vara säker på att få relevanta kunskaper eftersom företagen i branschen är med och kvalitetssäkrar innehållet i utbildningen. Det ökar din attraktionskraft på arbetsmarknaden eftersom du får med dig kunskap och kompetens som matchar företagens framtida behov.
Ulf Johansson
Ulf Johansson har arbetat som lärare vid Gymnasieskolan Knut Hahn sedan 2014. Han upplever att det är härlig skola att undervisa i då den är ljus, fräsch och modern.
Ulf undervisar i datorteknik, elinstallationer och styrteknik. Han är själv installationstekniker och servicetekniker samt har varit lärare vid elprogram i cirka 20 år.
“Mitt mål med undervisningen är att eleverna ska få med sig tillräcklig kunskap för att i framtiden kunna klara sina yrken med bravur. Sedan är det så inspirerande att få arbeta med och möta ungdomar! Tänk att få vara med och dela med sig av sina kunskaper till dem!“
Tel: 0457-61 74 20 Länk till annan webbplats.
ulf-peter.johansson@edu.ronneby.se
Mirza Bico
Mirza Bico har sedan 2021 arbetat som lärare vid Gymnasieskolan Knut Hahn. Han upplever skolan som positiv och energisk i sin energi. De senaste tolv åren har Mirza arbetat som elektriker. Längre tillbaka har han studerat IT på högskolan.
“Jag hoppas kunna inspirera eleverna till en tro på sig själva, ett “tänk utanför boxen” och modet att prova nya idéer. Jag hoppas också kunna rusta dem väl med kunskaper inför sitt kommande yrkesliv.”
Tel: 0457-61 74 20 Länk till annan webbplats.
Dennis Wihlstrand
Dennis har varit anställd som lärare vid Gymnasieskolan Knut Hahn sedan 2013 och undervisar i ämnena larm- och säkerhetsteknik, elektroteknik och installationsteknik. Han har lång yrkeserfarenhet som elektriker, är verksam vid Försvarsmakten och har även gjort utlandsmission.
“Framtidens elektriker behöver kunna tänka metodiskt och ha förmågan att planera sitt arbete. De behöver också besitta social kompetens. Målet när jag undervisar är att stötta varje enskild person i att kunna utveckla sina förmågor och färdigheter i linje med de krav marknaden ställer på dem. Det bästa med att vara lärare är att få se elever utvecklas inom sitt yrkesområde och bli skickliga elektriker.”