Specialkost

Behöver ditt barn specialkost? Går du på högstadiet eller gymnasiet och vill äta vegetariskt? På denna sidan får du information om hur du ska gå tillväga.

Kostintyg för specialkost eller anpassad kost

Om ditt barn eller ungdom har någon form av födoämnesallergi, överkänslighet eller av andra skäl behöver anpassad kost, behöver ett kostintyg lämnas till kostenheten. Kostintyget ska förnyas en gång per år i samband med läsårsstart, vid förändring av kostbehov eller byte av förskola/skola. Intyg från läkare, dietist eller journalutdrag ska förnyas vid förändring av allergi samt vart tredje år. För att få specialkost eller anpassad kost i förskola/skola, krävs att barnet/eleven äter denna kost även i hemmet. Gäller ej vid religiösa skäl.

Kostintyg som e-tjänst hittar du på följande länk. Länk till annan webbplats. Blankett för utskrift finns längst ner på sidan.

Om frånvaro inte anmäls och specialkosten/anpassad kost inte hämtas ut på två veckor slutar tillagningen av kosten.

Allergier eller överkänslighet

För att få specialkost med hänsyn till allergier eller överkänslighet krävs ett läkarintyg. Bifoga läkarintyget med e-tjänsten eller till den ifyllda blanketten.

Mandel, jordnötter, nötter och sesamfrö förkommer inte i maten och får heller inte medtas till skolan. Om barnet/eleven har svår allergi mot detta är det ändå viktigt att informationen fylls i.

Religiösa/etiska skäl

Kostintyg ska lämnas in då man av religiösa skäl önskar anpassad kost. Läkarintyg behöver då inte lämnas in. Kommunen erbjuder inte fläskfri kost, halalslaktad råvara eller koshermat. Vegetariska alternativ erbjuds som ersättning.

Vegetarisk kost

Kostintyg ska lämna in om det är på förälders/myndig elevs begäran. Om det är på barnets begäran så vill vi att eleven först går och pratar med skolsköterskan om vad det innebär att äta vegetariskt, och hur man får i sig all näring man behöver.