Artikeln publicerades 30 juni 2020

Om 1,5 år är kvarteret Svarven fylld av liv: upp till 700 elever kommer att gå i klasserna 4 till 9, och man startar med att flytta in högstadiet. Dessutom växer det fram ny idrottshall.

− Det är lätt att säga: Vi river och plockar bort industrilokaler i sin helhet. Men vi tycker det är smartare att omvandla lediga lokaler för tung industri till skolor och andra servicefunktioner för kommuninvånarna, säger Dennis Robérteus, vd på kommunala ABRI.

− Det finns en tydlig hållbarhetstanke bakom den strategin. Dessutom växer Ronnebys stadskärna och kommunen är i behov av centralt belägna skolor. Industrin ska vi ge plats för lite utanför.

AB Ronneby Industrifastigheter (ABRI) hyr ut industrifastigheter, men projekterar också ombyggnationer som i fallet Parkdalaskolan.

Dennis Robérteus, VD ABRI

− Industribyggnaden här är på nästan 5500 kvadratmeter och detta är ett av ABRI:s största projekt genom tiderna, berättar Dennis Robérteus.

− Jag tycker det känns fantastiskt att fastigheten kommer till användning för allmänheten, och det här projektet kommer att följas av ytterligare skolprojekt de närmaste fyra, fem åren.

Paula van Riessen, som är marknadsansvarig, poängterar att ABRI sysslar med helt olika typer av verksamheter:

− Om 1,5 år kommer det att springa omkring en massa ungdomar och barn i den här lokalen, säger hon.

− Det är faktiskt det som är så speciellt med ABRI:s uppgift, att det är olika utmaningar varje dag. Här bygger vi en modern skola, men vi jobbar också med tunga industrier, hotell, godistillverkning … man kan säga att vi har en diversehandel.

− ABRI erbjuder skräddarsydda lokaler. Hör gärna av dig till oss om du letar lokal. Vi hjälper dig att hitta rätt eller anpassar lokaler för behoven just din verksamhet har, säger Paula van Riessen.

Paula van Riessen, Marknadsansvarig ABRI