Artikeln publicerades 18 december 2020

30 år efter nedläggningen: Jobben i Kallinge Företagscenter blir allt fler

När Kockums i Kallinge slog igen i början av 1990-talet förlorade 400 människor jobbet och framtidstron fick sig en rejäl törn. Nu är tongångarna helt andra. I Kallinge Företagscenter finns idag omkring 450 årsarbetstillfällen – och flera företag vill anställa fler.

Det som för några årtionden sedan var en enda arbetsgivare består i dag av drygt 40 företag och åtminstone tre av dem har tydligt uttalade expansionsplaner: 1:a Omtanken, Kockums Maskin och Van Ameyde.

– 1:a Omtanken började med en handfull människor och en lokal på 250 kvadratmeter för två år sedan, nu är de 37 personer och har 500 kvadrat. Planen är att bli 70 personer i Kallinge, säger Dennis Robérteus, vd på AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI.

Dennis Robérteus VD ABRI

Det kommunala bolaget ABRI tog för 30 år sedan över Kallinge Företagscenter. ABRI hyr ut industrifastigheter i Ronneby och hjälper också till med att projektera ombyggnationer och hjälper företag som behöver större eller mindre lokaler. ABRI är en viktig pusselbit för många företag i Ronneby och bolaget fick väldigt höga betyg Länk till annan webbplats. i senaste kundundersökningen.

Det är inte bara 1:a Omtanken som siktar på att bli fler. Det globala skaderegleringsbolaget Van Ameyde, som köpte upp Sverigeskador AB 2017, har sitt svenska huvudkontor i Kallinge. På tre år har bolaget med ABRI:s hjälp fördubblat sina lokalytor.

– I dag är de över 40 personer i företaget och de fortsätter att växa. De behöver 300 kvadrat till för att kunna expandera, säger Dennis Robérteus.

Kockums Maskin Kallinge

Kockums Maskin är ett tredje företag som satsar på att bli större. Företaget drabbades inledningsvis hårt av corona.

– De har nya maskiner som de köpte just innan corona. De fullföljde sina investeringar trots broms från kunderna och nu är i produktionen igång och personal har kommit tillbaka, de börjar närma sig 80 anställda igen. Flera har börjat på lagret och nu har de behov av att anställa fler, berättar Dennis Robérteus.

Sammantaget är Kallinge Företagscenter i dag något av en smältdegel där det råder god samverkan och framåtanda. Med ABRI:s hjälp är det lätt för företagen här att växa, vilket också visar sig på det stora intresset för att flytta hit sitt företag.