Artikeln publicerades 7 augusti 2023

Lars Stenstad

En betraktares universum
16.6 - 29.8 2021

I sommar visar Kulturcentrum en retrospektiv med Lars Stenstad som föddes 1921 och växte upp i Påtorp, Ronneby.
Stenstads konstnärliga utveckling följde efterkrigstidens samhällsförändringar och den positiva framtidstro som präglade 50-talet syns i starka färger och vågade materialundersökningar. Han började som målare men gick med tiden även på djupet med grafiken och träsnittets dynamiska uttryck, för att på senare år undersöka collagets möjligheter.
Han sökte sig tidigt influenser från när och fjärran, studerade konst i Malmö och Stockholm där han senare bosatte sig, samt företog studieresor till Frankrike, Spanien och Island vilka lämnade stora avtryck. Med tiden utvecklade Stenstad sitt unika bildspråk med stor dynamik i färg och komposition vilket lämpade sig bra till hans många offentliga gestaltningar i emalj, textil och måleriska material.

Hans konst har visats på många platser jorden runt och som ordförande i KRO, Konstnärernas Riksorganisation, och intendent på Konstnärshuset i Stockholm hade han en central position i det svenska konstlivet, kopplingen till Blekinge var samtidigt stark hela livet.
1950-51 utförde Stenstad den stora väggmålningen i dåvarande Ronneby Stadshus, idag Ronneby Teater. Efter att nya stadshuset stod klart 1970 flyttades den dit där den i dag hänger i Hobysalen. Utställningen innehåller ett urval av verk från familjen Stenstad samt från Ronneby kommuns konstsamling.