Aktuella utställningar

Iwona Zajac

Iwona Zając

Return
22.1 - 13.3 2022

Kulturcentrum Ronneby Konsthall lärde känna Iwona Zając i samband med projektet Art Line som var ett treårigt konstprojekt där 5 Östersjöländer deltog. Vi fängslades av hennes muralmålningar, berättelserna och respekten för varvsarbetarna och människorna i Gdansk.

Iwona Zając utforskar teman som längtan, drömmar, anknytning och det förflutna. Konstnärens praktik bär en respekt för hårt arbete som blir en beståndsdel av hennes verk.

Under projektet Art Line bjöds hon in till Sverige och Blekinge. Här invigdes hon i länets traditioner och Blekinges traditionella hängkläden; kompositionen, brodöserna, gemenskapen och tålamodet. I verket Patience (tålamod), en broderad muralmålning, känner man igen blekingesömmens speciella blomrankor. Utställningen Return visas dessa som en hyllning av historierna om människors liv på båda sidorna av Östersjön.

Magnus Bärtås

Magnus Bärtås

One Day
22.1 -13-3 2022

Magnus Bärtås hämtar material till sitt typsnitt från urklippta detaljer ur broderier; bonader, tavlor och dukar från en tidsperiod på ungefär hundra år.

Att binda kransar hör ihop med liv och fruktbarhet men också död. Arbetet handlar om att få former och tider att samexistera. Konstnären har tagit intryck av ordbilder, visuell poesi och bonader med moralismer. Moralismer är sig grundade i fruktan, och verken kan kallas för varnande texter. Texter på väggen har också en annan betydelse än tryckta texter och är inskrivna i en historia av just varningar, påbud och uppmaningar.

Utställningen rör sig mellan det bokstavliga och det metaforiska, en kör bildas av citat från musik, filosofi, antropologi och socialpsykologi – de handlar om tid och de irrationella elementen i gemenskaper.

Öppettider

Konsthallen stängd. Öppning den 22 januari.

Adress
Kulturcentrum
Kallingevägen 3
372 30 Ronneby
tel 0457-61 75 00

Kulturcentrum Ronneby Konsthall
En av södra Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10–15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Konsthallen drivs av Ronneby Kommun.