Artikeln publicerades 29 maj 2023

Kristina Skantze

Kroppen är där
25.3 - 21.5 2023

Stygn efter stygn växer människoliknande tygvarelser fram ur Kristina Skantzes händer. Av sidentrikå och polyestervadd formar hon omsorgsfullt kroppsdelar och figurer. Handsömnaden följer henne i vardagen och hon bär alltid med sig en kroppsdel att sy på. När hon arbetar på bussar och tåg väcker det nyfikenhet. Det öppnar upp för mänskliga möten som kan tänkas ge figurerna en egen livserfarenhet som formar deras känslouttryck.

Samspelet mellan kropp och känsloliv är centralt i Kristinas skapande. Till utställningen på Kulturcentrum Ronneby konsthall har hon särskilt hämtat inspiration från barns sätt att uttrycka känslor med hela kroppen. I leken börjar tingen leva och får spegla känslor, fantasier och upplevelser. Föremål blir bärare av berättelser och minnen för människor i alla åldrar. De kan hålla oss sällskap, väcka lust till omsorg eller bli påträngande.

Kristina Skantze är utbildad vid bl.a. Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg och Konstfack. Hon bor och verkar i Stockholm och har ställt ut runt om i Sverige och internationellt sedan 2011.

Foto: Anders Bergön