Artikeln publicerades 31 maj 2021

Fortsatt skärpta regionala råd i Blekinge – nya möjligheter för idrotten

Från och med den 1 juni ändras de regionala råden i Blekinge som möjliggör bland annat träningar och tävling för alla åldrar utomhus och även lägerverksamhet för barn och ungdomar tillåts. Därför blir det från och med den 1 juni tillåtet att både träna och tävla, oavsett ålder eller arrangör, på Ronneby kommuns utomhusanläggningar. Ronneby kommun öppnar även upp inomhusanläggningar för föreningsstyrda träningar för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

del av fotbollsplan där man ser grönt gräs och en hörnmarkering med vit färg

– Justeringarna är en anpassning till Folkhälsomyndighetens ändrade föreskrifter från och med den 1 juni, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Samtidigt kvarstår övriga regionala skärpta råd och förlängs till och med den 13 juni. Det gäller bland annat den skarpa uppmaningen till Blekinges invånare att inte umgås med andra än dem man bor tillsammans med, och att bara träffa dem man måste träffa i skolan eller på arbetsplatsen. Även restriktionerna för skolan kvarstår.

Smittskyddsläkaren förtydligar även på frågan om studentfirandet och evenemang. Ronneby kommun förtydligar kring tävlingar.

Får jag gå på konsert?

– Från och med den 1 juni gäller Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter. De säger att det är tillåtet med utomhusevenemang för max 500 personer om det finns sittplatser, annars max 100 personer. Inomhus gäller fortsatt max 8 men max 50 personer kan tillåtas om det finns sittplatser. Det här är föreskrifter som vi inte kan göra undantag för i Blekinge.

Vad gäller för studenten?

– Folkhälsomyndigheten har tagit fram riktlinjer för såväl gymnasieskolorna som för privata firanden. Med hänsyn till de regionala skärpta råden vill jag särskilt trycka på att firandet bör ske småskaligt i den närmsta umgängeskretsen, utomhus och med avstånd till varandra.

Vad gäller för tävlingar och matcher i Ronneby?

På Ronneby kommuns utomhusanläggningar är det från 1 juni tillåtet att träna och tävla. Här gäller dock en del regler som är viktiga att föreningar och arrangören har koll på och följer för att undvika trängsel och förebygga smittspridning i samband med tävlingar eller matcher. Det gäller bland annat hur många personer som får vara på anläggningen samtidigt. Mer information finns i gällande beslu Länk till annan webbplats.t samt listan för maxantal i kommunens anläggningar Länk till annan webbplats.. Reglerna kan skilja sig mellan olika utomhusanläggningar i Blekinge.

Inomhusanläggningar är fortsatt stängda för matcher och tävlingar i Ronneby kommun.

Läs mer om gällande råd och restriktioner i Blekinge på 1177.se Länk till annan webbplats..

Mer information