Artikeln publicerades 23 juni 2021

Knepiga sopor

Knepiga sopor!

Oftast är det inte så svårt att förstå hur sopor ska sorteras. Men det finns sopor som är lite extra knepiga gällande hur de ska sorteras.

För att hjälpa dig att hjälpa vår miljö har vi sammanställt en lista med tio av de lite knepigare soporna här nedan.

Blomkrukor av plast

Det är lätt att tro att blomkrukor av plast ska sorteras som plastförpackningar. Men beroende på att blomkrukor inte är förpackningar slängs de som brännbart. Har du många eller mycket stora uttjänta plastkrukor? Lämna in dem på återvinningscentralen. Har du hela blomkrukor du inte längre använder så skänk dem gärna till någon annan som önskar nyttja dem!

Krukväxter slänger du som trädgårdsavfall. Vissna blommor och blad slänger du i matavfall. Större mängder jord lämnar du på återvinningscentralen.

Aska från vedeldning

Aska ska sorteras som brännbart. Det är viktigt att du paketerar askan i en försluten påse så att inte askan blåser iväg vid tömning. Låt askan svalna minst en vecka innan du placerar den i kärlet. Detta för att förhindra eventuell brand. Ren aska från exempelvis vedeldning kan du också med fördel sprida i gräsmattan. Askan har en ph-förhöjande effekt och kan bland annat hjälpa till att reducera mossa. Askan lämpar sig dock inte för grönsaksland eller kompost.

Värmeljus

Värmeljus kan vara lite kluriga att sortera. De innehåller flera olika material som ska sorteras var för sig. Du ska slänga värmeljusets metallkopp på återvinningscentralen och sortera den som metallskrot. Vekhållaren i mitten är gjord av stål. I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminuim med hjälp av en magnet. Sitter vekhållaren fast i metallkoppen är inte det möjligt. Du måste alltså separera vekhållaren från metallkoppen.

Fimpar och snus

Snus, fimpar och tobak ska slängas i brännbart. Allt för många slänger fimpar och snus på marken. Fimpen/prillan innehåller nikotin, plast och kadium. Ämnen vi inte vill ha i naturen eller havet. Cigarettfimpar brukar sägas ha en nedbrytningstid på 1-5 år. Det är en sanning med modifikation. Fimpen innehåller plast som har en nedbrytningstid på 100 år eller mer. Visste du att fimpar är en av de största källorna till plastförorening i våra vattendrag?

Snusdosa och lock sorteras som förpackning av hårdplast. Cigarettpaket sorteras som förpackning av papper.

Tuggummin

Tuggummi ska slängas i brännbart. Allt för många slänger tuggummin i matavfallet. En hel del slänger tuggummin i naturen. Visste du att det tar 20-25 år för ett tuggummi att brytas ner i naturen? Nej, det är brännbart som gäller för tuggummin.

Ljusslingor

Allt avfall som har el-sladd eller går på batteri ska sorteras som elektronikavfall. Ljusslingor slängs därmed som elavfall. Du ska alltid, enligt lag lämna trasig elektronik, som inte går att reparera, till godkänt återlämningsställe, så som din återvinningscentral.

Stekpanna

Stekpanna sorteras som metallskrot vid återvinningscentral. Grovavfall som till största delen består av metall kan ofta återvinnas. Olika sorters metall läggs i samma container på återvinningscentralen. Metallen sorteras sedan upp av Miljöteknik för att råvaran ska kunna tas till vara på bästa sätt.

Frigolit

Frigolit sorteras som plastförpackning. Det gäller även för köttråg av frigolit. Har du stora mängder lämnar du dessa direkt på din återvinningscentral eller på återvinningsstation.

Lösa frigolitkulor kan vara svårhanterliga. Lägg dem gärna i en plastpåse så flyger de inte runt och skräpar ner vid tömning av ditt kärl.

Tänk på att byggfrigolit/isolering inte hanteras som plastförpackning. Det är istället ett grovavfall som ska till återvinningscentralen för vidare sortering.

Pappersbärkasse

Pappersbärkassen är, i enlighet med sitt namn, gjord av papper. Men släng den inte bland tidningar. Kassen förstör återvinningsprocessen genom att färga annat papper brunt. Då kan det inte återanvändas som tidningspapper. Pappersbärkassar sorteras som pappersförpackning.

Smink, deo, hårspray och liknande

Kosmetiska produkter innehåller ofta farliga ämnen. Om inte burken/flaskan är fullständigt tömd ska den lämnas in som farligt avfall vid miljöstation eller återvinningscentral.

Om förpackningen är helt tom kan du sortera den hemma som förpackning, beroende på vad det är (t ex metall eller plast).

Det finns fler kluriga sopor. Kontakta oss gärna om du känner dig osäker.