Artikeln publicerades 25 oktober 2021

Från fake news till lärande

Annevie Robertsson arbetar som bibliotekarie vid Gymnasieskolan Knut Hahns bibliotek. Som skolbibliotekarie menar Annevie att det viktigaste uppdraget är att vara delaktig i elevernas lärande och kunskapsinhämtning. Det är också oerhört viktigt att arbeta i samma riktning som skolans mål när det gäller läroplaner och sökandet efter information för ökad måluppfyllelse.

- Biblioteken är viktigare än någonsin med tanke på hur komplext det har blivit med information, fakta och källkritik. Idag kan man hitta information och fakta på så många olika ställen vilket gör det svårt att sortera och hitta relevant information för uppgiften. Det är också viktigt att använda ett flertal källor, tryckta och otryckta, för att kunna leverera ett så trovärdigt skolarbete som möjligt. Både böcker och internetkällor kan komplettera varandra. Böcker ger ofta en mer bearbetad bild av ett ämne än vad en sida på internet som har publicerats i all hast gör, förklarar Annevie.

Annevie har arbetat i skolbiblioteket i 11 år. Tidigare har hon bland annat varit verksam vid Blekinge Tekniska Högskola på högskolebiblioteken i Ronneby och på Gräsvik.

- Jag har alltid tyckt att skolbibliotek har varit extra intressant. Redan när jag studerade till bibliotekarie blev det en naturlig inriktning för mig. Jag gillar kombinationen mellan skola och bibliotek, bland annat eftersom man får vara verksam i en naturlig lärandemiljö. Dessutom tycker jag specifikt om att arbeta med gymnasieelever.

Att hänga med sin samtid
Vi lever i en tid av utveckling och utvecklingen har gått i en rasande fart.
- Ja, rollen som bibliotekarie har förändrats under de åren jag har varit verksam. Precis som samhället har skolan förändras. Idag är fokus på digital kompetens mycket stort. Dessutom är bibliotekarien idag mer involverad i elevernas lärande i klassrummet. Källkritik har också blivit allt viktigare i ett samhälle av “fake news”. Som bibliotekarie har man en viktig roll i att stötta eleverna i att lära sig tänka källkritiskt och att köpa in litteratur som är trovärdig.

Annevie valde att bli bibliotekarie eftersom hon är intresserad av att söka information och ville bli specialist på det. Hon tyckte att det var oerhört intressant att studera informationsvetenskap. Men hon är också en bokälskare av rang.

- Jag har två boktips jag vill dela med mig av. Den första boken jag vill rekommendera är “Hjärtats fröjd” av Per Nilsson. Boken handlar om en ung kille som blir blixtförälskad i en tjej han träffar på en buss. De börjar träffas, men en dag har allt förändrats på ett sätt som han aldrig vågat tro. Den skildrar kärlek och förälskelse på ett oerhört bra sätt. En riktig bladvändare! Mitt andra boktips är “Handen” av Henning Mankell. Den handlar om ett par som går på visning av ett hus. I trädgården hittar de något otäckt som leder fram till ett ouppklarat mord för länge sedan. En mycket spännande deckare!

Annevie