Artikeln publicerades 25 november 2024

Stabilt resultat i årets trygghetsmätning

Polisens årliga trygghetsmätning visar på en stabil trygghetskänsla bland Ronneby kommuns invånare. Värdet ligger på samma nivå för tredje året i rad, på en 2:a, vilket beskrivs som tryggt.

-Trygghetsmätningen ger oss tillsammans med lägesbilden som presenterades för två veckor sedan en bra bild över brottsligheten i Ronneby och hur faktiska händelser påverkar invånarnas känsla av trygghet. Och just trygghetskänslan har utvecklats positivt det senaste året. Den konkreta känslan av otrygghet har blivit avsevärt bättre, vilket är mycket glädjande, säger kommunpolisen Anna Johansson.

Det generella trygghetsindexet för hela kommunen ligger på 2, vilket är samma nivå som 2022 och 2023. I Polisens analysmodell beskrivs detta som tryggt. En av de mest centrala delarna i mätningen är hur respondenterna bedömer den konkreta känslan av otrygghet som i år ligger på 1.88, vilket är den lägsta nivån sedan 2016. Däremot ökade rapporterna om bostäder som är tillhåll för narkotikamissbrukare och utsatthet för stöld och mängdbrott i centrala Ronneby och Kallinge. I övriga kommundelar är problemindexet väldigt lågt, mellan 1.19 - 1.38.

-Vi har under året sett en högre andel inbrott och inbrottsstölder i främst centrala Ronneby. Att trygghetskänslan hos de boende i kommunen trots detta har förbättrats kan förklaras med en högre benägenhet att anmäla brott. Då vi tidigare hade ett större mörkertal har vi nu fakta, vilket underlättar enormt för oss att prioritera insatser utifrån den faktiska problembilden, säger lokalpolisområdeschef Richard Hagvärn.

Ordförande i lokala BRÅ Kenneth Michaelsson bekräftar från kommunens perspektiv:

-Det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun engagerar många aktörer. Att vi kan jobba utifrån en gemensam lägesbild med rätt fakta som ingångsvärde är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas tillsammans. Genom att arbeta gemensamt mellan polis, fastighetsägare, föreningar, privatpersoner och kommun så drar vi alla åt samma håll.

Gemensamma insatser under 2024

Under 2024 genomfördes flera trygghetsskapande satsningar i Ronneby kommun som exempelvis en myndighetsgemensam insats mot organiserad brottslighet i februari, den årliga trygghetsvandringen på Hjorthöjden i mars, en riktad trygghetsundersökning med fokus på näringslivet i kommunen i april och en omfattande utbildningsinsats med fokus på tidiga samordnade insatser (TSI) där flera professioner och organisationer samverkar.

Om undersökningen
Nästan 1 500 slumpvist utvalda Ronnebybor fick under hösten möjlighet att delta i trygghetsmätningen och ca 57 procent av dem svarade. I mätningen svarar deltagarna bland annat på om de utsatts för brott och om de känner sig trygga. I mätningen anges ett indexvärde för trygghetskänslan, där siffran 2 motsvarar det som allmänt är accepterat som ”tryggt”. Skalan går från 0 (närmast obefintligt problem) till 6 (alarmerande påtagligt problem).

Mer information

Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se Länk till annan webbplats..

Information om Ronneby kommuns trygghetsskapande arbete finns på hemsidan.