Artikeln publicerades 23 september 2022

Kan man förebygga fallolyckor?

En kvinna balanserar leende och ser ner på en leende man som håller henne i handen

Varje år faller cirka 100 000 personer, 65 år och äldre, så illa att de behöver besöka sjukvården. År 2019 hände det 2 562 personer i Blekinge. Men det finns saker som minskar risken att drabbas. Under vecka 40 bjuder vi in till gratis föreläsning om vad du kan göra.

Varje år under vecka 40 samordnar Socialstyrelsen "Balansera mera"-veckan då vi sätter fokus på förebyggande arbete mot fallolyckor. I år anordnar vi föreläsning om vad man som äldre kan göra för att minska risken att drabbas.

De senaste åren har pandemin satt käppar i hjulet men nu kan vi äntligen erbjuda föreläsningar igen, syftet är att öka kunskapen hos våra äldre kommuninvånare, säger Susanna Sturesson, Enhetschef Kommunal hälso- och sjukvård

Under årets ”Balansera mera-vecka” kommer arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterska från Ronneby kommuns hälso- och sjukvårdsorganisation att hålla en föreläsning för att öka kunskapen om vad man själv kan göra för att förebygga fall i vardagen.

Man kan inte skydda sig mot allt, och olyckor kan hända oavsett, men forskning visar att man kan minska riskerna för att drabbas av fallolyckor. Att erbjuda föreläsning om mat, motion och mediciner är en del av vård- och omsorgsförvaltningens hälsofrämjande arbete, säger Susanna Sturesson.

Föreläsningen erbjuds vid tre tillfällen:

Måndag 3 oktober, kl. 10.30-12.00 Bräkne-Hoby församlingshem
Onsdag 5 oktober, kl. 10.30-12.00 Vidablick samlingssal
Torsdag 6 oktober, kl. 10.30-12.00 Kallinge församlingshem

Föreläsningen är gratis för alla att närvara vid och ingen anmälan krävs.