Falska samtal från banken

Polisen informerar att det senaste tiden har gjorts flera försök till bedrägerier mot äldre där bedragaren uppger sig ringa från banken. Bedragaren kan påstå att det är bråttom då de har upptäckt misstänkt aktivitet på något av dina bankkonton.

De försöker ofta inge förtroende och övertyga om att de ska hjälpa till och att allt kommer att ordna sig, bara du följer de steg som bedragaren ber dig göra.

Deras mål brukar vara att du ska legitimera dig med din bankdosa eller ditt BankID. När du legitimerar dig så får de kontroll över dina bankkonton och för över dina pengar till sina egna konton.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.


Kunskap är det bästa sättet att stoppa bedrägerierna. Prata gärna med anhöriga och vänner och läs mer på polisens webbplats Länk till annan webbplats..