Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  KOMET 3-11 år - dags för ny utbildning


  KOMET är en utbildning för föräldrar och vårdnadshavare som har barn i åldrarna 3-11 år. Utbildningen syftar till att hantera bråk och konflikter som kan uppstå i familjen mer framgångsrikt. Deltagandet är kostnadsfritt och oregistrerat för dig som bor i Ronneby kommun.

 • Uppleva & göra

  Ny funktion på live.ronneby.se


  Ronneby Live, kartfunktionen för upplevelser i Ronneby kommun, utvecklas löpande med nya, fler eller förbättrade funktioner. Den senaste uppdateringen innebär att du nu kan välja vilken sorts, eller vilka typer av evenemang du vill se på kartan.

 • Trafik & resor

  Om snöröjning och halkbekämpning

  Snötäckt skylt på gata i Ronneby. Det är vinter och snö på marken.
  Härligt med vinter, men pass upp! Snö och halka har kommit till oss. Var extra försiktig när du framför bil eller andra fordon på våra gator eller när du promenerar på våra trottoarer.

 • Förskola & skola

  Möt Parkdalaskolans rektorer - del 2

  leende kvinna med klätterställning i bakgrunden
  Redan under 2020 har rektorerna för nya Parkdalaskolan utnämnts. Det är Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan som tillsammans kommer att bilda ett rektorsteam för Ronnebys första 4-9-skola. I den första delen presenterade vi Ulrika Lundin. I den andra delen möter vi nu Camilla Radovan Movind.


 • Omsorg & hjälp

  Vecka mot mäns våld mot kvinnor

  Texten En vecka fri från våld på blågrön bakgrund.
  Idag, måndag den 22 november, startar aktivitetsveckan En vecka fri från våld. I Blekinge går flera aktörer ihop och anordnar kostnadsfria digitala föreläsningar samt olika aktiviteter på temat våldsutövare. 

 • Omsorg & hjälp

  Vi uppmärksammar kommunens arbete för att stärka barns rättigheter

  Vuxen och barn möts med pekfingrarna.

  Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen. I Ronneby kommun vill vi uppmärksamma hur kommunens verksamheter på olika sätt arbetar i planering, aktiviteter och verksamhet med utgångspunkt i barnkonventionen.


 • Omsorg & hjälp

  Prioriteringar i det trygghetsskapande arbetet i Ronneby

  Polisens årliga trygghetsmätning för Ronneby kommun visar att medborgarna känner sig mindre trygga i centrala Ronneby jämfört med förra året. Trygghetskänsla ligger fortsatt stabilt i de flesta andra kommundelar. Ett stort paket med trygghetsskapande insatser presenteras av den politiska ledningen i kommunen.

 • Förskola & skola

  Jorden runt i salladsbuffén

  Elever på Hallabroskolan håller upp informationsskyltar om salladerna och länderna de har fått besöka under Jorden runt i salladsbuffé
  Idag är det mångkulturella matdagen men i kostverksamheten jobbar man med internationell matkultur och att skapa matglädje året runt.

 • Trafik & resor

  Känner du dig trygg i kollektivtrafiken?

  En resenär vid bussar.
  Hur trygg känner du dig i kollektivtrafiken? Under perioden den 10 november till den 10 december 2021 genomför Länsstyrelsen Blekinge, Blekingetrafiken, polisen och länets kommuner en webbaserad trygghetsmätning för att kunna sätta in rätt åtgärder och öka tryggheten.

 • Förskola & skola

  Möt Parkdalaskolans rektorer - del 1

  Kvinna i trappuppgång med kakel på väggarna
  Redan under 2020 har rektorerna för nya Parkdalaskolan utnämnts. Det är Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan som tillsammans kommer att bilda ett rektorsteam för Ronnebys första 4-9-skola. De närmaste veckorna kommer vi att presentera alla tre rektorer i en personlig intervju. Först ut är Ulrika Lundin.

 • Uppleva & göra

  Vinterbadplats

  Vinterbad

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - september & oktober 2021

  Tangentbord med ett sifferlås ståendes på tangentordet
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras regelbundna sammanfattningar av lägesbilden i kommunen. Denna gång med fokus på trygghet för äldre, hur man kan skydda sig från olika brott och hur vi kan hjälpa varandra.

 • Bygga, bo & miljö

  Ronneby Brunns fonder för friskvård och trivsel

  Man vid gammal vattenpumpost i Ronneby Brunnspark.
  Den årliga avkastningen från fonderna får användas till bidrag åt "behövande personer för rekreation och rehabilitering eller dylikt", ett ekonomiskt bidrag att söka för den som anser sig ha behov.

 • Kommun & politik

  Socialförvaltningen tar hem förstapris för Bästa Framsteg

  Åsa Karlsson, Malin Gustafsson och kommundirektör Tommy Ahlquist.
  Försörjningsenheten på socialförvaltningen tar hem förstapriset i tävlingen Bästa Framsteg. De belönas med 10 000 kronor för sitt förbättringsarbete och införande av den digitala medarbetaren Ronney, som sedan år 2020 tar hand om ansökningar gällande ekonomiskt bistånd. Tid har därmed frigjorts för handläggarna och handläggningstiderna för ekonomiskt bistånd har kortats ned.

 • Uppleva & göra

  Ansök om svensk fana

  En svensk flagga vajar i vinden
  Varje år delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag ut fanor i samband med Sveriges Nationaldagsfirande den 6 juni. Nu öppnar ansökan för organisationer, föreningar, skolor och vård- och omsorgsboenden i Ronneby att ansöka om en svensk fana som delas ut under Nationaldagsfirandet i Ronneby Brunnspark 2022.

 • Omsorg & hjälp

  Utökad satsning på första hjälpen till psykisk hälsa

  Ett gäng glada personer står på rad i en utbildningssal
  För att kunna uppmärksamma och bemöta psykisk ohälsa i tid satsar Ronneby kommun ytterligare på utbildningsprogrammet Mental Health First Aid (MHFA), på svenska benämnt Första hjälpen till psykisk hälsa. I utbildningen får kommunens medarbetare lära sig hur man tidigt identifierar och bäst hjälper en person som lider av psykisk ohälsa. 

 • Uppleva & göra

  Förr och nu i Ronneby kommun

  Tommys föreläsningar Heliga Kors kyrka från förr
  Föreläsningsserie i ord och bild av Sverigevandraren Tommy Nilsson om livet och människorna i Ronneby kommun i dåtid och nutid. 7 oktober 2021 – 8 mars 2022.
  OBS! Klicka på bilden här, så kan du läsa om plats och datum för alla 25 föreläsningar!


 • Omsorg & hjälp

  Fullspäckat program på temat Livets berg- och dalbana


  Den 6-17 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga psykiatriveckan och i år är temat Livets berg- och dalbana. Under veckan arrangeras föreläsningar och olika aktiviteter, både fysiskt och digitalt.

 • Bygga, bo & miljö

  Missa inte möjligheten att tycka till om hur det är att leva i Ronneby kommun!

  En illustration på en person med glasögon som sitter på huvudet och ett frågetecken och texten: "Är du utvald?"
  Missa inte möjligheten att tycka till om hur det är att bo, verka och leva i Ronneby kommun! I slutet av augusti skickades SCB:s medborgarundersökning ut till 1 600 slumpvis utvalda personer i kommunen, men hittills har bara 510 personer (32,1 procent) svarat.

 • Omsorg & hjälp

  Så förebygger du fallolyckor

  Hemfixarna Sandra, Angelica, Pia och Fredrik står redo för uppdrag vid en kommunbil
  Många som råkar ut för fallolyckor är äldre. Och fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor läggs in på sjukhus för vård, besöker akutmottagningar och avlider. Men det går att minska risken för fallolyckor. Förutom att träna upp balansen, så spelar kosten och att ha koll på mediciner en stor roll. Och att låta någon annan göra riskfulla aktiviteter.

 • Uppleva & göra

  Välkommen tillbaka

  blå bakgrund med text - välkommen till biblioteket
  Biblioteken, simhallen och snart även öppna förskolan hälsar dig som besökare välkommen tillbaka. Pandemin har påverkat många kommunala verksamheter under en lång tid. Nu öppnar ytterligare verksamheter när restriktionerna upphör att gälla.

 • Kommun & politik

  Nya e-tjänster för intyg

  Arbetsgivarintyg, pappersblanketten. Ronnebys stadshus i bakgrunden.
  Nu finns det två nya e-tjänster för dig som har jobbat hos Ronneby kommun och behöver intyga det. Nya e-tjänster gör det smidigare att få ett arbetsgivarintyg eller tjänstgöringsintyg.

 • Förskola & skola

  Matsvinnet minskar i våra restauranger


  Kommunens mål är att komma ner till 30 gram svinn per portion till år 2030, och vi har kommit en bra bit på vägen sedan mätningarna startade. Alla kommunens restauranger arbetar aktivt med frågan och skolrestaurangerna uppmärksammar den internationella matsvinnsdagen på olika sätt.

 • Omsorg & hjälp

  Regional antidopningsvecka


  Ronneby kommun deltar varje år i antidopningsveckan, som i år hålls den 27 september till den 3 oktober. Syftet med veckan är att öka kunskaperna om dopning och visa på riskerna med att använda dopingklassade preparat.

 • Uppleva & göra

  Digital visning av höstens utställningar

  Nu kan du gå en digital visning av höstens utställningar på Kulturcentrum Ronneby konsthallar. Utställningarna är ATELJÉ INUTI - The Force: Mattias Johansson och Julia Göransson och UTVALT i syd - Konsthantverk, slöjd & form i syd.

 • Bygga, bo & miljö

  Släng inte trädgårdsavfall i naturen!


  Miljö- och hälsoskyddsenheten i Ronneby kommun får in många klagomål angående trädgårdsavfall som dumpas runtomkring i kommunen (oftast på kommunal mark). Men vad gäller egentligen kring trädgårdsavfall?

 • Näringsliv & arbete

  Ronneby expanderar!

  Etableringsguide
  Det är glädjande! Vi har det många vill ha. Nu finns det presenterat i en Etableringsguide. Nära, expansivt och med en stor portion livskvalitet. Just detta står högt på önskelistan när nya och växande företag ska välja sin etableringsort. 

 • Omsorg & hjälp

  Har du ett hjälpmedel som inte används?

  En rullstolsburen rör sig fram genom ett kontorslandskap
  Många invånare i kommunen använder hjälpmedel för att underlätta vardagen. Ibland behövs bara hjälpmedel tillfälligt, och sedan blir de stående och samlar damm. Hjälpmedel som inte behövs längre lämnas tillbaka så att de kan komma till användning hos någon annan som behöver dem.

 • Förskola & skola

  Rektorernas första besök på nya Parkdalaskolan

  Tre personer framför en skolbyggnad
  Om cirka fem månader ska skolan vara redo att ta emot eleverna. I förra veckan var det äntligen dags för rektorerna för nya Parkdalaskolan att göra ett första besök på plats.

 • Förskola & skola

  Två nya förskolor i centrala Ronneby

  Förskolans personal syns tillsammans med en stor gammaldags mjölkkanna
  I september startade två nya förskolor i Ronneby, Älgbackens förskola och centrumförskolan. Båda förskolorna har plats för upp emot 30 barn.

 • Kommun & politik

  Internationella demokratidagen

  Logotyp - Vår demokrati
  Idag är den internationella demokratidagen. I dagarna är det dessutom 100 år sedan kvinnorna i Sverige för första gången fick använda sin rösträtt i ett riksdagsval. Detta uppmärksammas under hela året med en nationell kraftsamling ”Demokratin 100 år”.

 • Uppleva & göra

  Gribshunden i Vetenskapens värld

  Gribshunden
  Missa inte Vetenskapens värld i SVT2, måndagen 13 september! Programmet handlar om Ronnebys sjukna hemlighet, vraket Gribshunden, under titeln ”Fartygen som förändrade världen”.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - sommaren 2021

  Bild på resecentrum Ronneby med blommor och infotavla med tågtider framför stationsbyggnaden
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras regelbundna sammanfattningar av lägesbilden i kommunen. Denna gången med fokus på läget och insatserna under sommaren och information om polisens pågående trygghetsmätning.

 • Bygga, bo & miljö

  Miljö- och byggnadsförvaltningen ökar sin service med nya e-tjänster

  Startsidan miljö- och bygg e-tjänster.
  Nu lanserar miljö- och byggnadsförvaltningen sex nya e-tjänster. Det innebär att du som kommuninvånare digitalt kan ansöka om exempelvis enskilt avlopp och lämna klagomål.

 • Omsorg & hjälp

  Råd och stöd till föräldrar med tonårsbarn

  Tonåring sitter med mobil.
  Är du förälder till en ungdom i åldern 12-18 år? Vill du ha tips på hur du kan hantera bråk och konflikter mer framgångsrikt? Då kan Kometutbildningen vara något för dig.

 • Omsorg & hjälp

  Fler aktiviteter för kommunens äldre

  Illustration med två äldre personer på en bänk som höjer sina käppar mot en blå himmel
  Den 1 september välkomnar restaurangerna på kommunens vård- och omsorgsboenden i Eringsboda, Backaryd, Kallinge och Bräkne-Hoby besökare igen. Veckan därpå öppnar även mötesplatserna för äldre i Kallinge, Eringsboda och Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Stödgrupp för barn med skilda föräldrar

  I mitten av september planeras gruppverksamheten Skilda världar startas i Ronneby kommun. Den riktar sig till barn med skilda föräldrar. Här kan barnen diskutera och dela upplevelser och känslor med varandra tillsammans med två utbildade gruppledare efter att föräldrarna separerat.

 • Bygga, bo & miljö

  Möjlighet att tycka till om kommunen i SCB:s medborgarundersökning

  En illustration med en person med ett frågetecken i bild och texten "Är du utvald?"
  Ronneby deltar som en av totalt 161 kommuner i landet i SCB:s årliga medborgarundersökning. Undersökningen mäter bland annat invånarnas uppfattning om hur det är att leva och bo i kommunen.

 • Omsorg & hjälp

  Familjehem och kontaktfamiljer sökes

  En familj med två vuxna och två barn går på rad och håller varandra i händerna.
  Vi söker nya familjehem och kontaktfamiljer till barn som behöver trygghet, omtanke och stabila vuxna.

 • Förskola & skola

  50-årsfest på Espedalsskolan

  Grinden framför skolan är dekorerat med det färgglada budskapet "50 år Espedalsskolan". I bakgrunden syns delar av skolan.
  Den 18 augusti 1971 invigdes Espedalsskolan. Exakt 50 år senare är det åter igen första skoldagen för eleverna i Ronneby kommun och på Espedalsskolan firas detta med att inviga de nya paviljongerna som används både av skolan och förskolan.

 • Omsorg & hjälp

  Årlig trygghetsmätning skickas ut

  Polisens logotyp
  Vilka problem ser medborgarna där de bor? Känner de sig trygga när de rör sig ute på kvällarna? Bland annat detta kommer polisen tillsammans med de 58 kommunerna i polisregion Syd att undersöka i årets lokala trygghetsmätning.

 • Förskola & skola

  Skolstart läsår 21/22

  Här hittar du information om skolstarten för detta läsår gällande grundskolan. Gymnasieskolornas skolstart finner du på respektive hemsida: Gymnasieskolan Knut Hahn, Blekinge Naturbruksgymnasium och Sjöarpsskolan.

 • Omsorg & hjälp

  Vaccin mot covid-19 för dig från 16 år

  Nu kan 16- och 17-åringar boka tid för vaccination mot covid-19. För att få vaccin krävs att vårdnadshavaren ger sitt samtycke eller att hälso- och sjukvården bedömer att den unga är mogen nog att själv besluta om sin vaccination.

 • Bygga, bo & miljö

  Hjälp våra marina däggdjur

  tumlare i östersjön, i närbild under vattnet
  Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) behöver din hjälp för att studera våra marina däggdjur. Därför är det viktigt att vi som bor och vistas havsnära rapporterar in döda sälar eller tumlare, om sådana påträffas.

 • Omsorg & hjälp

  Har du vårt blivande jourhem?


  Under åren 2017-2020 har Ronneby kommun i akuta situationer i snitt placerat fem barn i åldern 0-18, varje år. Nu söker vi ett jourhem som har som uppdrag att stå beredd att ta emot just dessa akuta placeringar i väntan på att barnet eller barnen kan flytta hem igen eller vidare till en långsiktig lösning.

 • Näringsliv & arbete

  Lyckad satsning på nystartsjobb

  En vit kvinnas hand i en färgad persons hand.
  Satsningen på nystartsjobb har slagit väl ut. I år har Ronneby kommun fokuserat på att samarbeta och skriva avtal med föreningar på landsbygden för att få långtidsarbetslösa i sysselsättning. I några fall har nystartsjobben lett till förlängda anställningar. Totalt har 117 personer fått anställning via nystartsjobb.

 • Bygga, bo & miljö

  Beslut om delvis demontering av Snittingedammen

  Snittingedammen
  I december 2020 beslutade Ronneby kommun att sänka av dammen vid Snittingefallet, Bräkneån, till följd av risk för människors liv och hälsa med hänsyn till dammanläggningens stabilitet och höga flöden i ån. Efter avsänkningen har Ronneby kommun med stöd av extern sakkunnig expertis fortsatt att utreda dammens stabilitet och hantering av den akuta åtgärden. Bland annat har stabilitetsberäkningar för vattennivå och hydrauliska beräkningar utförts. Resultaten visar att Snittingedammen inte kan fyllas upp helt eller delvis utan att äventyra anläggningens stabilitet. Mot bakgrund av genomförda beräkningar har Ronneby kommun beslutat att vidta ytterligare åtgärder.

 • Förskola & skola

  Coronapandemin la grunden till ny utomhusgrupp på förskola

  naturmaterial är anordnad på en stor pappersbit. Barn och en vuxen person sitter runt detta. Det är utomhus och alla har varma kläder på sig.
  När det blev för många barn på förskolan Junibacken i Kallinge i början av året och coronapandemin tvingade fram alternativa idéer startade man en ny utegrupp på avdelningen Hoppetossan. Då förvandlades skogen och backen vid Lönnamohagen, som ligger precis bakom förskolan, till en alternativ undervisningsmiljö.

 • Förskola & skola

  Peab kommer att bygga nya Persborgs förskola

  Ritning i perspektiv av nya förskolan
  Ronneby kommun har tecknat avtal med Peab för nybyggnation av Persborgs förskola i Ronneby. Projektet innehåller rivningen av Skogsgårdsskolans gamla lokaler och nybyggnation av en modern förskola på samma plats.