Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Omsorg & hjälp

  Tänk om - inför skolavslutningen

  Tänk om logotype
  Under skolavslutning dricker många tonåringar för första gången. Det är inte alltid lätt att vara tonårsförälder, men du kan göra skillnad. Ta del av tips och råd för hur du kan ha ett bra samtal med din tonåring om alkohol. 


 • Omsorg & hjälp

  Nu söker vi jourhem


  Under åren 2017-2020 har Ronneby kommun i akuta situationer i snitt placerat fem barn i åldern 0-18, varje år. Nu söker vi ett jourhem som har som uppdrag att stå beredd att ta emot just dessa akuta placeringar i väntan på att barnet eller barnen kan flytta hem igen eller vidare till en långsiktig lösning.

 • Uppleva & göra

  Ronneby Live går live idag

  En karta över Ronneby med markörer (pins) i olika färger på. I ett hjärta står det "Vad vill du göra idag?"
  I dag fredag den 4 juni släpps Ronneby Live – live.ronneby.se! Ronneby Live är en ny teknisk lösning som samlar data från ”Internet of Things” och information från olika aktörers databaser till ett och samma gränssnitt.

 • Förskola & skola

  Parkdalaskolan - nu släpps ljuset in

  Innemiljön i halvfärdig skolbyggnad med vissa väggar målade och andra inte. Stora takfönster som släpper in dagsljus syns på bilden.
  Att bygga om en tidigare industribyggnad till en moderna 4-9-skola låter ovanligt, men i Ronneby kommun har vi valt att göra så. Läget för den nya Parkdalaskolan är topp och att återbruka är en av grundtankarna i kommunens många byggprojekt där hållbarhet står i fokus.

 • Uppleva & göra

  Fortsatt skärpta regionala råd i Blekinge – nya möjligheter för idrotten

  del av fotbollsplan där man ser grönt gräs och en hörnmarkering med vit färg
  Från och med den 1 juni ändras de regionala råden i Blekinge som möjliggör bland annat träningar och tävling för alla åldrar utomhus och även lägerverksamhet för barn och ungdomar tillåts. Därför blir det från och med den 1 juni tillåtet att både träna och tävla, oavsett ålder eller arrangör, på Ronneby kommuns utomhusanläggningar. Ronneby kommun öppnar även upp inomhusanläggningar för föreningsstyrda träningar för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

 • Näringsliv & arbete

  Hur påverkar du bilden av Ronneby? Det unika Ronneby. Det vi kallar platsvarumärket.

  Direktörsvillan i Brunnsparken
  Ett platsvarumärke byggs inifrån. Det är du som invånare som är den största ambassadören, som sprider en god känsla. Du som bor och verkar i vår kommun. Ett platsvarumärke är ett varumärke för en plats, en bild av en destination. Alla invånare, barn och vuxna, entreprenörer, verksamheter och besökare formar tillsammans platsvarumärket.

 • Omsorg & hjälp

  Matchningsplattformen Ronneby hjälper avslutas efter drygt ett år

  Bakgrund med olika matvaror och texten "Ronneby hjälper" i ett blått hjärta
  Ronneby kommuns äldre och personer i riskgrupp har erbjudits vaccin mot covid-19 och många har tackat ja. Därför finns inget behov längre för stödinsatserna inom ramen av Ronneby hjälper , plattformen som Ronneby kommun lanserade i början av pandemin för att matcha äldre medborgares behov med föreningar och organisationer som vill hjälpa till. Den 1 juni 2021 stängs plattformen Ronneby hjälper.

 • Bygga, bo & miljö

  LONA-projekt för ökad biologisk mångfald

  Bi som flyger vid en gul blomma
  Ronneby kommun arbetar för att öka den biologiska mångfalden i kommunens parker och grönområden. Nu har kommunen fått bidrag från Naturvårdsverket, så kallade LONA, för att kunna jobba ännu mer med att gynna vilda pollinatörer.

 • Bygga, bo & miljö

  Eringsboda en av Blekinges Smarta bygder

  Macken i Eringsboda
  Region Blekinge och samtliga kommuner i Blekinge gör nu en bred ansats för att främja tillgången till service och en attraktiv platsutveckling med fokus på Blekinges olika landsbygder.

 • Uppleva & göra

  Summer Camp för högstadiet i augusti

  Summer camp med fritidsgårdarna
  Under vecka 32 anordnar fritidsgårdarna i Ronneby kommun två stycken tvådagarsläger, Summer Camp, för dig som går i årskurs 7-9. Häng med oss sista veckan på sommarlovet!

 • Uppleva & göra

  Badplatserna öppnar för säsongen


  Nu har badplatserna och bryggorna setts över och fräschats upp inför badsäsongen.

 • Förskola & skola

  Skolavslutning utan föräldrar och anhöriga

  Även i år kommer det, på grund av coronapandemin, att bli en annorlunda skolavslutning för elever i grundskolan. Firandet kommer endast att ske i mindre grupper och utan föräldrar eller andra anhöriga närvarande.

 • Omsorg & hjälp

  Hjälp en medmänniska, bli god man

  En glad man arbetar vid en dator. I ett hjärta står det "god man sökes"
  Har du en vilja att hjälpa andra, och har ett bra ordningssinne? Då passar du utmärkt som God man. Uppdraget innebär att hjälpa en person, gammal som ung, med att betala räkningar, söka bidrag och ha kontakt med vissa myndigheter.

 • Bygga, bo & miljö

  Ronneby kommun i topp som Sveriges miljöbästa kommun 2021

  Elbil
  Ronneby kommun är bäst i länet och näst bäst i landet i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner som Sveriges miljöbästa kommun 2021.


 • Näringsliv & arbete

  Frankfurt ny flygdestination från Ronneby Airport

  Ronneby Airport
  Med planerad start den 19:e september så kommer det helägda Lufthansabolaget Air Dolomiti att trafikera Ronneby/Kalmar-Frankfurt fem dagar i veckan. Tidtabellen kommer i så stor utsträckning som möjligt att möta både affärs- och privatresenären. Flygresorna är bokningsbara från och med fredag 7/5.

 • Förskola & skola

  Upphandling Snäckebacksskolan har överklagats

  Upphandlingen av totalentreprenad för rivning, om- och tillbyggnation av Snäckebacksskolan har överklagats. Därmed pausas den aktuella tilldelningen och Ronneby kommun inväntar prövning av överklagan hos förvaltningsrätten.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - för dig som är tonårsförälder

  Bild på en mamma som samtalar med sin tonårsdotter samt skriften tonårsparlören och texten "Hur pratar man om alkohol med sin tonåring?".
  Det är inte alltid lätt att vara tonåring. Det är inte heller lätt att vara tonårsförälder eller annan närstående. Lagom till Valborg dimper handboken Tonårsparlören ner i brevlådan hos dig som är målsman till ett barn som blir 14 år under 2021. 

 • Omsorg & hjälp

  Vi måste våga prata om psykisk ohälsa


  Psykisk ohälsa har blivit en av våra största folkhälsoutmaningar. Samtidigt som hälsan i Sverige generellt sett är bra, så ökar den psykiska ohälsan. Under vecka 18 sätter den helt digitala psykiatriveckan i Blekinge fokus på frågorna.

 • Kommun & politik

  Var med och påverka Blekinges framtid!

  Segelbåt i solnedgång. Blekinge utvecklingsstrategi.
  Fler bostäder, kortare restider och bättre arbets- och utbildningsmöjligheter – hur vill du att Blekinges framtid ska se ut?

 • Omsorg & hjälp

  Vykort till alla över 65 år

  Text i mitten på ett vykort som säger, Snart kan du kramas igen, ramas in av tecknade symboler i blåa färger med Ronnebyanknytning som till exempel Brunnshallarna, vattentornet och Heliga Kors kyrkan
  I dagarna skickar Ronneby kommun ett vykort till alla invånare över 65 år. Vykortet innehåller en hälsning från kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson och kommundirektör Tommy Ahlquist med anledning av den pågående pandemin.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - mars/april

  kartbild över centrala Ronneby som i röd färger visar sträckningen av höstens trygghetsvandring
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras regelbundna sammanfattningar av lägesbilden i kommunen. Denna gången med konkreta tips hur du kan bidra till att öka trygghetskänslan i ditt bostadsområde.

 • Omsorg & hjälp

  Skärpta regionala råd i Blekinge

  Utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller från och med den 19 april 2021 skärpta regional råd i Blekinge. Region Blekinge har nyligen uppdaterat de skärpta råd som man gick ut med i fredags. Det är framförallt råden för skolan som skiljer sig från det som gick ut under fredagen.

 • Omsorg & hjälp

  Våga prata om psykisk ohälsa


  Under vecka 18 genomförs en helt digital psykiatrivecka i Blekinge. Föreläsningarna lyfter bland annat volontärverksamhet, anhörigsituationen, våld i nära relationer och missbruk kopplat till psykisk ohälsa. Det kommer också finnas möjlighet att prova på yoga digitalt. 

 • Omsorg & hjälp

  Hur är det att vara ung och bo i Ronneby kommun?

  Tre ungdomar sitter utomhus på marken med skateboard. Bakom finns en vägg med graffitimålning.
  Hösten 2020 fick elever i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet i Ronneby svara på en digital enkät som heter Lupp. Syftet med enkäten är att ta reda på hur ungdomar i Ronneby kommun ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, sin egen hälsa och trygghet, sin fritid och hur de ser på framtiden. Resultatet av enkäten redovisas nu i en rapport.

 • Förskola & skola

  Vem ska bygga nya Persborgs förskola?

  Perspektivritning på Persborgs förskola
  Hittills har mycket fokus i projektet Framtidens skolor legat på de nya skolbyggnaderna för Parkdalaskolan och Snäckebacksskolan. Nu går även den första kommunala förskolan in i en mer aktiv fas. Ronneby kommun annonserar upphandlingen av nya Persborgs förskola.

 • Förskola & skola

  Fortsatt kombinerad distans- och närundervisning för länets gymnasie- och högstadieelever

  Under hela vårterminen 2021 kan gymnasie- och högstadieeleverna på de kommunala skolorna i Blekinge komma att fortsätta sin undervisning som en kombination av när- och distansundervisning där upp till två tredjedelar av eleverna undervisas på plats i skolan.

 • Trafik & resor

  Sandsopning på gång

  Nu är våren på gång och då är det även dags för sandsopning av gator och torg runt om i kommunen. I år börjar vi att sopa i ytterområdena, detta gör vi för att alla ska vara först någon gång.

 • Uppleva & göra

  Nyrenoverat fågeltorn på Gö

  En man med kikare spanar ut över våtängarna och havet från fågeltornet vid Gö
  Möjligheterna för friluftsliv och till fågelskådning ökar i Ronneby kommun. Nu finns ett nyrenoverat fågeltorn vid Bredasund på Gö som erbjuder vidsträckt utsikt över värdefulla strandängar.

 • Bygga, bo & miljö

  Månadens energitips - ny energimärkning

  Bild på den tidigare etiketten och hur den nya märkningen kan se ut.
  Från och med den 1 mars 2021 gäller en ny energimärkning på produkter som ska göra det enklare för dig som konsument att handla smart. Märkningen gäller bland annat kylar, frysar, diskmaskiner och bildskärmar.

 • Uppleva & göra

  Leder och grillplatser

  Vandringsled
  Den första april slår kommunen upp portarna för årets friluftsliv.

 • Bygga, bo & miljö

  En miljon förskönar kommunens landsbygd varje år

  Bild på en damm och växtlighet
  Trots ett annorlunda år var engagemanget under 2020 stort på Ronnebys landsbygd, där ideella krafter med stöd av Försköningspengarna har skapat nya vackra miljöer och besöksmål.

 • Omsorg & hjälp

  Familjehem och kontaktfamiljer sökes

  En familj med två vuxna och två barn går på rad och håller varandra i händerna.
  Vi söker nya familjehem och kontaktfamiljer till barn som behöver trygghet, omtanke och stabila vuxna.

 • Omsorg & hjälp

  Många har valt att vaccinera sig

  äldre person får en spruta i överarmen
  Sedan den första dosen vaccin kunde ges till de mest sköra på kommunens vård- och omsorgsboenden i slutet av december 2020 har det bara gått drygt 10 veckor. Nu är nästan alla vaccinerade som ingår i fas 1, både personal och äldre.

 • Förskola & skola

  Utökad närundervisning för länets gymnasie- och högstadieelever

  Från och med måndag den 15 mars kommer gymnasie- och högstadieeleverna i Blekinge att undervisas allt mer på plats i skolan. Upptrappningen kommer dock att ske successivt.

 • Omsorg & hjälp

  Två korttidsboenden blir ett

  Kollage med bilder från Brunnsparkens korttids. Det ser hemtrevligt ut
  Korttidsboendena Älgbacken och Friskytten flyttar ihop i nya och mer ändamålsenliga lokaler på Vidablick. I nedre botten på höghuset har verksamheten nu en egen ingång som vetter mot Brunnsskogen och Brunnsparken och det nya gemensamma namnet blir naturligtvis - Brunnsparkens korttids.

 • Förskola & skola

  Nybyggnationen av Snäckebacksskolan går in i nästa fas

  3-D-visualisering av nya skolbyggnaden Snäckebacksskolan
  Efter flera års förarbete går nu även den andra skolan i projektet Framtidens skolor in i nästa fas. Ronneby kommun annonserar upphandlingen av nya Snäckebacksskolan.

 • Omsorg & hjälp

  Tillsammans för ett tryggare Ronneby - februari

  Silhuett på grupp av personer som dansar
  För att öka insynen i det trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun publiceras en månadsvis sammanfattning av lägesbilden i kommunen med fakta och konkreta tips från bland annat förebyggande teamet.

 • Förskola & skola

  Fortsatt när- och fjärrundervisning för Blekinges kommunala högstadie- och gymnasieelever

  I ytterligare två veckor kommer Blekinges kommunala högstadie- och gymnasieskolor kombinera när- och fjärrundervisning med cirka en tredjedel av eleverna närvarande på plats i skolan.

 • Omsorg & hjälp

  Informationsfilmer om vaccin

  ​Det finns mycket information om coronavaccin i tidningar, på tv och på internet. Det är inte alltid lätt att veta om det man läser stämmer eller om det gäller här i Blekinge. Därför har Blekinges kommuner tillsammans med Region Blekinge och Blekinge Integrations- och utbildningscenter tagit fram korta filmer med information om vaccinet på enkel svenska och arabiska.

 • Omsorg & hjälp

  IVO ger bra betyg till Ronneby kommun

  Under den pågående pandemin har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomfört tillsyn på kommuner och regioner i hela landet för att bedöma om äldre på vård- och omsorgsboenden har fått en individuell bedömning av vårdbehovet och om de fick vård och behandling enligt denna bedömning. Ronneby kommuns arbete för att ge äldre på vård- och omsorgsboenden adekvat vård fick inga anmärkningar, vilket är ett väldigt bra betyg.

 • Förskola & skola

  Gymnasieelever får gräva i Ronnebys historia

  Gymnasieskolan Knut Hahn startar kurs i Ronnebys lokalhistoria i samarbete med Kallvattenkuren och Lunds Universitet.

 • Omsorg & hjälp

  Hjärtlig hälsning

  Linda Wenström bakar mördegskaka i hjärtanform som dekoreras med choklad och rosa strössel.
  Personalen i Knut Hahn köket bakar kakor för att de äldre, som vanligtvis får maten serverad från köket, ska få en liten extra hjärtlig hälsning på alla hjärtans dag.

 • Bygga, bo & miljö

  Viktig information om fågelinfluensa

  Information och uppmaning från Jordbruksverket om fågelinfluensa

 • Omsorg & hjälp

  Hälsa på lika villkor

  Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. I dagarna skickas enkäten till cirka 120 000 mottagare mellan 16–84 år. Av dem är cirka 7 300 Blekingebor.

 • Omsorg & hjälp

  "Vi bekämpar det tillsammans"

  Kvinna i visir, personal inom äldreomsorgen. Text med i hjärta; Gemensamt ansvar.
  Yvonne Persson, vårdbiträde på Olsgården, vård- och omsorgsboende i Kallinge, var bland de första i vår personalstyrka att vaccinera sig mot covid-19. Redan i mellandagarna fick hon den första dosen och för några veckor sedan den andra. Här berättar hon om sina tankar kring beslutet att låta vaccinera sig.


 • Förskola & skola

  Skogsgårdens förskola blir Persborgs förskola

  Bilden visar en perspektivbild på den nybyggda förskolan Persborg från söder/Vidablick (snett uppifrån). Taket på plan 1 är beklätt med gröna tak, så att gående på Persborgsvägen ser ner på en grön yta. Fasadens utförande blir i fasadtegel kombinerad med ljusa matchande fasadskivor och delvis träpanel.
  Miljö- och byggnadsnämnden i Ronneby kommun har godkänt utbildningsförvaltningens förfrågan om att Skogsgårdens förskola efter nybyggnationen byter namn till Persborgs förskola.

 • Omsorg & hjälp

  Du spelar roll!

  En flicka ligger på en äng och blåser på en maskros
  Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, enligt en rapport från CAN. Under andra veckan i februari uppmärksammar ett flertal verksamheter både i Sverige och andra länder, alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Veckan har namnet "Spela Roll!" och syftar till att uppmärksamma alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion.


 • Omsorg & hjälp

  Avrådan från besök på vård- och omsorgsboenden i Ronneby kommun

  Från onsdag den 10 februari upphör det tillfälliga besöksförbudet på alla Ronneby kommuns vård- och omsorgsboende och den tidigare avrådan från besök gäller.

 • Bygga, bo & miljö

  Elda säkert i vintertid

  Varm braskamin ned eld i vintermörkret
  Vid den här årstiden är det vanligt att tända en brasa i kaminen eller i den öppna spisen. Tänk på säkerheten och att ta hänsyn till grannar, i samband med detta.