Nyhetsarkiv

Här hittar du en utökad lista med Nyheter från startsidan.

 • Uppleva & göra

  Utökade möjligheter till kreativ fritid för barn och unga


  Nu kommer ytterligare en möjlighet till kreativa fritidsaktiviteter i Ronneby. I höst startar Kulturcentrum "Konstklubben" som är en avgiftsfri fritidsaktivitet för barn och unga på Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

 • Omsorg & hjälp

  Sök bidrag från Sociala samfonden

  En hand håller ett hjärta. I hjärtat står texten "Ansök om stöd"
  Har du eller någon du känner det ekonomiskt svårt? Då går det att söka extra stöd i den sociala samfonden innan 30 September. I ansökan ska det framgå vad bidraget ska användas till och vilken summa som behövs. Den som söker ska vara folkbokförd i Ronneby kommun och ha begränsad ekonomi.

 • Förskola & skola

  Skolstart läsår 22/23

  Här hittar du information om skolstarten för detta läsår gällande grundskolan. Gymnasieskolornas skolstart finner du på respektive hemsida: Gymnasieskolan Knut Hahn, Blekinge Naturbruksgymnasium och Sjöarpsskolan.

 • Uppleva & göra

  Nytt utegym på plats i Brunnsparken


  Ronneby kommun har köpt in två toppmoderna utegym. Det ena har nu monterats upp i Ronneby Brunnspark och det andra väntar på att bli utplacerat någonstans inom Ronneby kommun.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Läget för våra vilda pollinatörer är akut. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Alla kan vi hjälpa till att våra vilda pollinatörer trivs. 

 • Förskola & skola

  Senior i skolan och förskolan

  färgglada pennor
  Ronneby kommun bjuder in seniorer i kommunen att engagera sig som senior i skolan eller förskolan. I november 2022 planeras nästa utbildningstillfällen med sex kursdagar. Uppstarten sker i nära samarbete med Karlskrona kommun och Folkuniversitet.

 • Kommun & politik

  Unga kommunutvecklare presenterar idéer för att öka ungas inflytande

  Unga kommunutvecklare 2022
  Under tre veckor har fem gymnasieungdomar haft feriearbete som unga kommunutvecklare. Syftet är att öka ungas inflytande i olika frågor och tillvarata ungas engagemang, idéer och perspektiv och nu är deras rapport klar.

 • Uppleva & göra

  Bodil Landbris från Team RBK fick ta emot Piastipendiet

  Bodil, fotbollstränare, får stipendie på Friends arena.
  Den åttonde Piastependiaten är utsedd och det blev Bodil Landbris från Team RBK i Ronneby. Hon fick motta priset på Friends Arena inför damlagets EM-genrep mot Brasilien.


 • Bygga, bo & miljö

  Bygge pågår

  server i skåp med sladdar
  I helgen får alla Ronneby kommuns hushåll en tidning om att bygga en hållbar kommun och det gör vi tillsammans, privat och offentlig sektor. Ronneby kommun är i en expansiv fas och bedriver byggprojekt inom flera olika segment.

 • Förskola & skola

  Nya rektorer tog ”studenten”

  Tre kvinnor ler in i kameran
  Idag är det dags för gymnasieskolornas 3:or att springa ut från munktrappan i Ronneby. Lagom till studentveckan kunde även tre av Ronneby kommuns rektorer ta emot var sin rektorsnål. Efter tre år med studier på deltid och praktiskt rektorsarbete på skola eller förskola kan nu Åsa Isokoski, Camilla Radovan Movind och Ulrika Ahlberg titulera sig rektor.

 • Kommun & politik

  Prenumerera på föreningsnyheter


  För att underlätta för föreningsaktiva och intresserade har fritid- och kulturkansliet skapat en ny kanal för inbjudan till föreningsträffar, påminnelser, nyheter och tips. Alla som vill, och har en e-postadress, kan prenumerera på nyheterna och hålla sig ajour.

 • Omsorg & hjälp

  Gör en hjälteinsats - bli god man

  God man som hjälper till med räkningar, blanketter och myndighetskontakter.
  Vill du bli ett ovärderligt stöd för en medmänniska? Som god man företräder du en person som behöver lite extra hjälp i vardagen.

 • Uppleva & göra

  Det händer på sommarlovet 2022


  Sommarlovet är snart här med sol, bad och lediga dagar! Om du vill hitta på något finns det många aktiviteter och evenemang i kommunen under sommaren.

 • Omsorg & hjälp

  Samarbete och nya arbetssätt ska säkra sommarsjukvården i Blekinge 

  Sommarperioden kan vara en utmaning för hälso- och sjukvården, inte minst de senaste åren då coronapandemin har gjort situationen extra tuff. I år är trycket något lägre och med samarbete och sunt förnuft kan vi alla bidra till en bra vårdsommar.

 • Uppleva & göra

  Invigning av nya Kilenparken

  Flygplan cypern
  11 juni firas nya Kilenparken med stor invigning. Parken är en av de senaste tillskotten i Ronnebys stadsmiljö och ligger i Kilenområdet mellan Ronnebyån och järnvägen. Kilenparken erbjuder unika mötesplatser som stimulerar flera sinnen.

 • Förskola & skola

  Festligheter på Ronneby kommuns förskolor

  Invigning
  Idag invigdes Bräkne-Hobys nya förskola Villa Villekulla, på Skogsgårdens förskola bjöds barnen på konsert med egenskrivna låtar och tidigare i veckan blev det fest på Ekorrens förskola när förskoleläraren Susanne Villysson tog emot Kreativumpriset.

 • Omsorg & hjälp

  Avataren SAM hjälper dig i stadshuset

  Medborgarservice personal står samlade vid skärmen som innehåller avataren SAM i Stadshusets entré
  SAM är en avatar som hjälper dig att hitta till rätt konferenslokal och att meddela den du ska träffa att du väntar i receptionen när du har ett förbokat möte. Just denna tekniska lösning är Ronneby kommun först ut med i Sverige.

 • Omsorg & hjälp

  Eleverna känner sig trygga i skolan

  I december 2021 fick eleverna på samtliga högstadie- och gymnasieskolor i Ronneby kommun möjlighet att svara på en trygghetsundersökning. Cirka hälften av eleverna valde att svara på frågorna, vilket är en bra svarsfrekvens och gör att resultaten anses vara representativa för ungdomar i Ronneby kommun.

 • Uppleva & göra

  Badsäsongen kan börja, men hur varmt är det i vattnet?


  Nu har kommunens badplatser och bryggor setts över och fräschats upp inför badsäsongen. I år kan du dessutom se badtemperaturen på ännu fler av kommunens badplatser på Ronneby live.

 • Omsorg & hjälp

  Akut hjälp till ukrainska flyktingar

  Migrationsverket öppnade för drygt en vecka sedan ett nytt boende för ukrainska flyktingar på Hjorthöjden i Ronneby. Många frivilliga har redan hjälpt till med allt ifrån mat, kläder och köksutrustning. Nu hjälper även Ronneby kommun till i ett akut läge.

 • Uppleva & göra

  Skärsjön öppnas för sportfiske igen

  Spö, håv och drag
  Nu finns möjlighet att köpa fiskekort för att fiska vid Skärsjön. Onsdagen den 11 maj öppnas fisket i Skärsjön igen.

 • Bygga, bo & miljö

  Tips på hur du kan göra ett Bi-drag


  Den här veckan delas ett vykort ut till alla hushåll i Ronneby kommun, med tips på hur vi alla kan hjälpa vilda pollinatörer. Vildbin och andra insekter ser till att vi får bland annat bär, frukt, grönsaker och håller även liv i olika vilda växter som behövs. Men läget för vilda pollinatörer är akut.

 • Omsorg & hjälp

  Tonårsparlören - fakta och tips om ungdomar och alkohol

  Tjej med coola glasögon och blått hår. Bilden visar även boken tonårsparlören.
  Tonåren är en speciell tid i livet. I gränslandet mellan barn och vuxen är det mycket nytt att ta ställning till, som skola, fest, sex och alkohol. Även om du som förälder ibland kan känna dig maktlös, finns det mycket du kan göra. Tonårsparlören är en handbok för föräldrar om ungdomar och alkohol.

 • Omsorg & hjälp

  Ungdomsfullmäktige 2022

  Collage med ungdomar som ser på bio, badar, spelar fotboll och roar sig.
  Under ungdsomsfullmäktige den 12 april var det livliga diskussioner. Slutligen enades skolorna om att 50 000 kronor ska läggas på gemensamma utomhusaktiviteter.

 • Kommun & politik

  Dags för kalkning av sjöar och vattendrag

  Helikopterkalkning över en sjö
  Nu är det dags för kalkning av sjöar, bäckar och våtmarker. Arbetet påbörjades i mars och fortsätter nu under april.

 • Omsorg & hjälp

  Tack till 100 frivilliga

  Blå vågig bakgrund med texten Tack
  Ronneby kommun är tacksam för det stödet som kommunens invånare visar för att hjälpa ukrainska medborgare på flykt. På en månad har cirka 100 personer anmält sig till en e-tjänst på kommunens hemsida som hanteras av Frivilliga Resursgruppen Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Trygg hemgång firar 10 år den 10 april

  Fyra glada personer står bredvid varandra. Alla har arbetskläder av olika sort och kommunens namnbrickor och logotyp på bröstet.
  Trygg hemgång är ett särskilt team som samarbetar med hemsjukvården, hemtjänsten och biståndshandläggare. Syftet med konceptet är att öka möjligheten för patienten att kunna bo kvar hemma och det har visat sig fungera mycket väl. Ronneby kommun var något av en pionjär på området och har inspirerat många andra kommuner i att ta fram liknande lösningar.

 • Uppleva & göra

  Nyheter på Ronneby Live


  Nu kan du dela dina favoritplatser, evenemang och allt annat på Ronneby Live med dina vänner och familj direkt från live.ronneby.se via din social media. Du kan också hitta trafikinformation från trafikverket, loppisar, gårdsbutiker, idrottstävlingar, matcher och besöksmål.

 • Kommun & politik

  Jag vill hjälpa till

  Svenska och ukrainska flaggan mot himlen
  Rysslands pågående invasion av Ukraina skapar både oro och en enorm vilja att hjälpa till. Frivilliga Resursgruppen (FRG) tar emot och matcha erbjudanden om frivillighjälp i Ronneby kommun. Dessutom letar Ronneby kommun aktivt efter familjehem för att kunna ge trygghet till ensamkommande barn från Ukraina.

 • Förskola & skola

  Skadegörelser vid Skogsgårdens förskola

  De senaste dagarna har Skogsgårdens förskola utsatts för upprepade skadegörelser. Ronneby kommun tar detta på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder.

 • Bygga, bo & miljö

  Vad är biologisk mångfald?


  Vad är biologisk mångfald och vad betyder det för oss i Ronneby? Hur kan du som privatperson hjälpa till att vända den negativa trenden? Hur kan jord- och skogsbruk bidra till en positiv utveckling?

 • Bygga, bo & miljö

  Fortsatta investeringar i landsbygdens försköningsprojekt

  Skylt vid försköningsprojekt
  Varje år satsar kommunen en miljon på så kallade försköningspengar. Det är ett sätt för kommunen att investera i landsbygden och i samhällena utanför Ronneby stad. Syftet är bland annat att utveckla och stimulera miljön för invånarna och bidra till en ökad turism.

 • Förskola & skola

  Första skoldagen på nya Parkdalaskolan

  tre kvinnor på en röd matta
  Idag välkomnades eleverna från Skogsgårdsskolan och Snäckebacksskolan till nya Parkdalaskolan. Röda mattan var på plats och rektorerna hälsade välkommen till nya Parkdalaskolan vid 9-tiden på fredag morgon. Eleverna hade då gått en gemensam promenad från respektive skola till den nya skolan.

 • Omsorg & hjälp

  Ronneby kommun förbereder sig för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina

  Ronneby kommun följer noga utvecklingen i Ukraina, och tar avstånd från alla former av övergrepp på frihet, demokrati och europeisk säkerhetsordning. För att förbereda oss på att antalet flyktingar nu kan öka, samverkar vi med flera olika myndigheter och organisationer.

 • Omsorg & hjälp

  Trygghet och brottsprevention står högt på socialförvaltningens agenda

  Socialförvaltningen i Ronneby kommun arbetar med en lång rad insatser och aktiviteter som i många fall är viktiga för berörda grupper eller individer, men ganska okända för den breda allmänheten. Vid socialnämndens sammanträde den 22 februari presenterades en sammanställning över det trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete inom förvaltningen som under 2022 bland annat förstärks med två nya tjänster inom det förebyggande teamet.

 • Förskola & skola

  Studera till lärare och få lön av Ronneby kommun

  två personer sitter vid ett skrivbord och tittar in i kameran
  Ronneby kommun ger nu två blivande lärarstudenter möjlighet att läsa till grundskollärare vid Högskolan Kristianstad och samtidigt arbeta som lärare i Ronneby kommun. Du kan söka tjänsterna fram till och med den 15 mars.

 • Omsorg & hjälp

  Du spelar roll!

  En flicka ligger på en äng och blåser på en maskros
  Vart femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten minst en förälder med alkoholproblem, enligt en rapport från CAN. Under vecka 7, 14-18 februari uppmärksammar ett flertal verksamheter både i Sverige och andra länder, alla de barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Veckan har namnet "Spela Roll!" och syftar till att uppmärksamma alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion.


 • Förskola & skola

  Stort intresse för YH-utbildning flygplans- och helikoptertekniker i Ronneby

  Två elever framför en flygplansmotor
  Ansökan är öppen för YH-utbildning till flygplans- och helikoptertekniker som kommer att starta till höstterminen 2022 i Ronneby. Intresset för utbildningen är stort både bland eleverna på gymnasieprogrammet flygteknik på Gymnasieskolan Knut Hahn och från arbetsgivarsidan.

 • Näringsliv & arbete

  Tillståndsguiden förenklar för dig som företagare

  Flicka som skriver på en dator
  Ronneby kommun lanserar nu en ny Tillståndsguide där de tillstånd och regler som är aktuella och relevanta för företagare finns samlade. Tillståndsguiden ska underlätta företagarnas arbete med att starta, bedriva och utveckla sin verksamhet. Guiden är en del i Ronneby kommuns digitaliseringsstrategi.

 • Förskola & skola

  Ronnebys förskolor satsar på högläsning tillsammans med föräldrarna

  olika färgglada barnböcker framför en pall med en skylt "Välkommen till vårt familjebibliotek"
  Familjebiblioteket öppnar - föräldrar kan låna hem en välfylld bokpåse via Ronnebys förskolor. Först ut är förskolorna i Listerby och Johannishus samt Fridhem och Ekorren i centrala Ronneby.

 • Omsorg & hjälp

  Ny teknik för både knopp och kropp

  Boende på Ronneby kommuns vård- och omsorgsboende testar att måla med ljus på aktivitetsskärmen
  Vård- och omsorgsförvaltningen har sedan i december aktivitetsskärmar på vård- och omsorgsboendena Lindebo, Olsgården och Vidablick. Skärmarna är ett komplement till andra aktiviteter för att främja samvaro, engagemang, skapande, hjärngympa och glädje i vardagen.

 • Uppleva & göra

  Nytt digitalt bibliotek öppnar idag

  Vi har gjort det enklare för dig att låna böcker och medier. Nu hittar du oss på blekingebiblioteken.se
  Sedan drygt ett år tillbaka samverkar Ronneby bibliotek med biblioteken i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. De är numera Blekingebiblioteken. Den 2 februari lanserar biblioteken en ny gemensam webbplats som är enklare att använda och har förbättrade funktioner.

 • Kommun & politik

  Öronmärkta pengar för digitalisering

  Äldre dam spelar piano tillsammans med en medarbetare på ett vård- och omsorgsboende
  2021 infördes ”Digitaliseringsmiljonen” i Ronneby kommuns budget som verksamheterna inom kommunkoncernen kunde söka finansiering av för digitaliseringsinsatser. Intresset av att få ta del av digitaliseringsmiljonen var stort och över 30 ansökningar på totalt ca 5,5 miljoner kronor skickades in för år 2021.

 • Näringsliv & arbete

  Feriearbete i sommar - ansök nu

  Glad man med bygghjälm vid ett skrivbord med ritningar. Sök ditt feriejobb hos oss!
  Sommarjobb åt våra ungdomar ger en bra livserfarenhet och självklart lite tillskott i kassan. Hos oss finns det uppdrag inom parken, turismen och i våra fritidsverksamheter. Det finns även föreningar som erbjuder sommarjobb åt den som är ung i kommunen.

 • Förskola & skola

  Från skolbänken till verkligheten över en natt


  Flera verksamheter i Ronneby kommun har brist på personal då smittspridningen har nått väldigt höga nivåer. Läget är ansträngt bland annat på förskolorna och inom funktionsstödsverksamheten. Då valde eleverna på barn- och fritidsprogrammet på Gymnasieskolan Knut Hahn att hjälpa till.

 • Förskola & skola

  Sjöarpsskolan får kungligt certifikat

  Sjöarpsskolan är en gymnasiesärskola i Ronneby kommuns regi
  Generation PEP är instiftat av kronprinsessparet och betonar vikten av fysisk aktivitet och hälsosam mat under alla barns och ungdomars skoltid och uppväxt. Nu har gymnasiesärskolan Sjöarpsskolan blivit certifierad som en Generation PEP skola 2022.

 • Förskola & skola

  Draknästet på gymnasieskolan Knut Hahn lockar rekordmånga UF-företag

  svart bakgrund med en drake och texten Draknästet i guld
  Den 15 februari är det dags för årets draknäste på gymnasieskolan Knut Hahn. 55 UF-företag kommer att pitcha sina företagsidéer för etablerade företagare som agerar som så kallade drakar. Från och med idag presenteras drakarna.

 • Omsorg & hjälp

  Gott hjärta och ordning och reda

  Glad kvinna vid datorn. Kvinnan är engagerad som " God man"
  Som god man hjälper du en medmänniska med att hålla ordning på räkningar, fylla i blanketter och ibland hjälpa till vid kontakten med myndigheter. Våra nuvarande gode män upplever sitt uppdrag som mycket givande.

 • Förskola & skola

  Slutspurt för Parkdalaskolan

  hall med tapet med skogsmönster
  Det är fortfarande en byggarbetsplats som förvaltningschefen Tobias Ekblad får besöka idag. Nu är det slutspurt som gäller. Under skyddspapperet syns fina golvmattor, lamporna är tända och toaletterna funkar. Om sex veckor flyttar eleverna från Snäckebacksskolan och Skogsgårdsskolan till nya Parkdalaskolan.