Vattenskyddsområde

Vid en olycka eller akut situation inom vattenskyddsområde kontakta räddningstjänsten, 112, omgående!

För att säkerställa en hållbar och högkvalitativ dricksvattenförsörjning har vattenskyddsområden inrättats runt våra vattentäkter. Dessa områden syftar till att skydda både grund- och ytvatten från föroreningar och andra faktorer som kan försämra vattenkvaliteten.

Inom ett vattenskyddsområde gäller särskilda föreskrifter som reglerar åtgärder som kan utgöra en risk för vattenförsörjningen. Dessa regler är avgörande för att bevara tillgången på rent och säkert dricksvatten. Genom att följa gällande föreskrifter och riktlinjer bidrar du till att säkerställa en trygg och hållbar vattenresurs, både nu och i framtiden.

Viktigt att följa reglerna om du bor eller verkar i ett vattenskyddsområde

Om du bor eller är verksam i ett vattenskyddsområde behöver du vara extra aktsam, exempelvis när du tvättar bilen, gödslar gräsmattan och hanterar olika farliga ämnen. Föreskrifterna varierar mellan olika vattenskyddsområden och anger vad som är tillåtet och förbjudet.

Exempel på områden som ofta regleras i föreskrifterna:

  • Skogsbruk: Reglering av avverkningsmetoder och andra skogsbruksåtgärder för att förhindra bland annat ökad erosion eller förorening av grund- och ytvatten.
  • Enskilt avlopp: Kontroll av att avloppsanläggningar uppfyller kraven på rening och att de inte orsakar förorening av grund- eller ytvatten.
  • Kemisk bekämpning: Användning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden är ofta reglerad för att säkerställa att hantering och spridning minimerar risken för förorening.
  • Bränslehantering: Kontroll av cisterner, tankar och påfyllningsplatser för att förhindra spill och läckage som kan förorena vattnet.
  • Industriell och jordbruksverksamhet: Tillsyn av hantering av farliga ämnen, avfall och gödsel samt efterlevnad av skyddsavstånd och lagringsregler.
  • Vägunderhåll och snöröjning: Begränsning av vägsalt, sandning och annan vinterväghållning för att skydda vattentäkten.
  • Borrning av brunnar och markarbeten: Övervakning av borrning, schaktningsarbeten och andra markförändringar som kan påverka grundvattenflöden eller orsaka förorening.

Skyddszoner

Vattenskyddsområden kan bestå av flera olika skyddszoner: primär, sekundär och tertiär.
I den primära zonen är risken för förorening störst, medan den tertiära zonen har den lägsta risken. Restriktionerna är oftast strängare i den primära skyddszonen än i den sekundära och tertiära. Vad som gäller i respektive zon regleras i vattenskyddsområdets föreskrifter.

Karta

I kartunderlag från Naturvårdverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se de kommunala vattenskyddsområden som finns i Ronneby kommun, samt information och föreskrifter för varje enskilt vattenskyddsområde.

För att få åtkomst till föreskrifterna genom kartverktyget gör du följande:

  1. Klicka på det område du vill ha information om.
  2. I rutan som öppnas, välj "Detaljerad information".
  3. Gå till fliken "Dokumentation".
  4. Klicka på länken "Föreskrifter".

Tillstånd, dispens och tillsyn

Länsstyrelsen Blekinge beslutar om vattenskyddsområden, medan miljö- och byggnadsförvaltningen i Ronneby kommun är tillsynsmyndighet och ansvarar för att reglerna följs.

Vissa åtgärder inom vattenskyddsområden kräver tillstånd eller anmälan till tillsynsmyndigheten, medan andra är helt förbjudna. Föreskrifterna innehåller detaljerad information om vad som gäller. Även åtgärder som inte kräver tillstånd eller anmälan måste följa de föreskrifter som finns. Vid osäkerhet rekommenderas du att kontakta tillsynsmyndigheten.