Attefallshus

Att bygga ett Attefallshus kräver inte bygglov men du behöver ändå lämna in en anmälan till kommunen. En "anmälan om lovfria åtgärder" som det heter, är en enklare form av "bygglov" som måste lämnas in före du får börja bygga.

Ett Attefallshus får vara högst 30 kvadratmeter stort och måste byggas i närheten av ditt bostadshus. Innan du får börja bygga måste du lämna in en anmälan till kommunen och sedan vänta på ditt startbesked. Det är först när du fått ditt startbesked som du får sätta spaden i marken och börja bygga.

En anmälan ska precis som en ansökan om bygglov innehålla ansökningsblankett, kontrollplan och ritningar.

Bygga nära tomtgränsen?

Vill du bygga ett Attefallshus närmare din tomtgräns än 4,5 meter behöver du din grannes godkännande. Grannens godkännande bör vara skriftligt. Säger grannen nej till ditt projekt kan frågan istället beslutas genom att du ansöker om bygglov.

Byggande i kulturmiljöer

Bor du till exempel i ett område som är en kulturmiljö kan extra krav gälla för ditt projekt. Det kan till exempel vara att Attefallshuset måste placeras på ett särskilt sätt eller att huset måste anpassas till hur kulturmiljön ser ut.

Strandskydd

Bygger du nära havet, en sjö eller ett vattendrag kan du behöva en dispens från strandskydet innan du börjar bygga. Grundregeln är att strandskydd finns 100 meter från stranden men på många platser är det längre än så. Hör gärna av dig till oss på miljö- och byggnadsförvaltningen så kan vi berätta vad som gäller för just dig.

Mer läsning

Du kan läsa mer om Attefallshus, vilka mått som gäller och andra byggprojekt på Boverkets hemsida: Bygga nytt, om eller till, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som du hittar här nedanför.