Du är här: Invånare/Uppleva & göra/Nyheter Kultur/Majbraseupprop

Majbraseupprop

I samband med: VÅNG, Fotokonst, Arkeologi, Landskap –
En utställning.

Det saknas majbrasor i Blekinge museums arkiv!
UPPROP: Ta med ett foto av en majbrasa till Kulturcentrum i Ronneby
och var med när vi bygger ett majbrasearkiv.
Insamlingen av bilder pågår 17 juni - 3 september.

Varje år, de senaste 800 åren, har det tänts majbrasor.
På kullen i Vång finns ett stort sotigt lager - en mäktig brand eller
upprepade mindre.
I år skall vi äntligen undersöka detta lager närmare. Det är inte resterna av ett majbål - även om traditionen sträcker sig ner i 1200-talet, tiden då Vångkullen övergavs. Men kanske något minst lika samlande och förändrande.

”Elden är människans meste följeslagare. Något drastiskt kan man kanske säga att eldkonsten är det enda som verkligen skiljer oss från djuren. Vi omger oss av mängder av olika eldar, små och stora, tama och vilda. Idag kommer vi inte i kontakt med eld som förr. Bara för några hundra år sedan var både värme- och ljuskällan självklar. Samlandet av bränsle lika viktig som hämtandet av vatten, ständigt pågående sysslor, livsviktiga. Kanske är det inte konstigt att elden fått en så stark symbolisk laddning och att den alltid har spelat en så viktig roll i våra ritualer. Den stora elden vi tänder på Valborg samlar människor och visar samtidigt vägen till något nytt. I det här fallet är det sommaren och de ljusare tiderna som måste markeras. Eldar används ofta på detta sätt, de markerar något nytt eller slutet på det som varit. Kremering av våra döda är ett övertydligt exempel.
I arkeologin hittar vi rester av eldar. Kol och aska förgås nästan inte alls och spåren av allt från vardagliga eldar till just de här speciella, från riter och eldbegängelse finner vi också då och då.”

Björn Nilsson, arkeolog och medverkar i: Vång -  Fotokonst, arkeologi, landskap – en utställning på Kulturcentrum i Ronneby 17 juni - 3 september 2017.

Publicerad den 29 maj 2017

Till nyhetslistan