Du är här: Invånare/Uppleva & göra/Evenemang/Tosia Bonnadan/Historik

Historik

Dricka brunn

En gång om året, den tredje bönedagen tilläts allmogen (allmänheten) att dricka brunn. De var hänvisade att göra det innan kvart över sju på morgonen för då kom de "fina" brunnsgästerna.

Efter brunnsdrickning blev det kyrkobesök och resten av dagen roade de sig av hjärtans lust. Snäckebacken var platsen för folknöjet. Reveljen ljöd över staden, marknadsfolk fanns på plats liksom tivolit och för bönderna som bara kom till staden en gång om året var det en stor fest!

Traditionen lär ha börjat under 1800-talets början, men ingen vet exakt. Mycket av Ronnebys historia försvann vid den stora branden.

Tosia bonnada'n

Tosia bonnada'n var ett stort arrangemang. Men intresset dalade. Det blev krigstid och folk hade inte längre tid att tänka så mycket på nöjen. Tosia Bonnada'n höll på att glömmas bort. Men 1944 tog Nils Ohrstedt tag i idén. I samband med en stor fritidsutställning pånyttföddes Tosia Bonnada'n.

"Nämnden för kulturell beredskap" arrangerade utställningen och därför var det naturligt att det under Tosia Bonnada'n skulle förekomma lite extra kulturella inslag. 
Det blev en succé, nästan 40 000 människor kom. Tosia Bonnadan beslöts bli en tradition varje år - den andra helgen i juli.
Året därpå kom hela 100 000 människor för att roa sig på Blekinges största marknad.

Fram till kommunsammanslagningen 1967 höll Nils Ohrstedt i trådarna.

Under åren flyttades Tosia Bonnadan festligheter från Snäckebacken till torget, därifrån till platsen där gamla folkskolan låg och Strandgatan.
När det blev för trångt även där flyttades evenemanget till Karlstorpsplanen.

1984 flyttades Tosia Bonnadan åter till centrum.

Källa: BLT