Du är här: Invånare/Kommun & politik/Kommunfakta för Ronneby/Ekonomi/E-fakturering/fakturering för kommunens leverantörer

E-fakturering/fakturering för kommunens leverantörer

Fördelar

Den enkla förklaringen till att Ronneby Kommun skapat förutsättningar för att ta emot fakturor elektroniskt är för att effektivisera fakturahanteringen och därigenom spara pengar.

För er som leverantör innebär elektronisk fakturering fördelar såsom att ni sparar tid vid faktureringen och kostnad för porto och papper minskar samtidigt som vi tillsammans värnar om vår miljö. Risken för fel minimeras och vi får en snabbare hantering av våra fakturor internt vilket gynnar båda parter.

Olika lösningar

Standarden för elektronisk faktura inom offentlig förvaltning heter Svefaktura (se länk till höger). Flera affärssystem har idag möjlighet att skicka elektroniska fakturor i Svefaktura-formatet. Annars finns det ett antal lösningar på marknaden som hanterar detta på ett enkelt och smidigt sätt och till låg kostnad. Vi har idag två stycken leverantörer som ni kan vända er till för att komma igång. InexChange samt Pagero. Se länkar till höger för att få mer information.

Fakturaskrivare

Denna lösning gör det möjligt att skicka fakturor elektroniskt direkt från faktureringssystemet via en fakturaskrivare. Detta görs genom att installera en ”drivrutin” som gör att en elektronisk-fakturaskrivare blir valbar vid utskriften av fakturor. Om man därefter i faktureringssystemet väljer att skriva ut fakturan på den elektroniska fakturaskrivaren så skickas fakturan elektroniskt till kommunen.

Webbsida

E-fakturering via webbsida går ut på att fakturan registreras på en hemsida och skickas därefter elektroniskt till kommunen. Upp till 100 e-fakturor kan skickas gratis på detta vis.

Ronneby kommun tar också emot fakturor som PDF- eller XML-fil

Nu har ni som inte har så många fakturor möjlighet att skicka era fakturor som PDF- eller XML-fil. Många ekonomisystem kan skapa PDF- eller XML-filer. Det går också bra att skanna in en utskriven faktura och på så vis skapa en PDF-fil.

Ni skickar en faktura per mail till nedanstående adress.

ronnebyfaktura@ronneby.se

Fakturaadress

Om ni skickar vanliga fakturor till Ronneby kommun är fakturaadressen:

Ronneby kommun

Fakturaskanning