Du är här: Invånare/Bygga, bo & miljö/Livsmedel och hälsa/Livsmedelskontroll/Registrering av små livsmedelsföretag

Registrering av små livsmedelsföretag

Om någon, en förening/församling eller ett företag, vid något enstaka tillfälle, ska hantera livsmedel behövs inte alltid någon registrering av verksamheten hos Miljö- och byggnadsnämnden. Det kan till exempel vara sälja/bjuda på grillad korv, glass eller någon måltid.

Den som är ansvarig för verksamheten, dvs föreningen/församlingen/företaget som äger och hanterar livsmedlen ska registrera sin verksamhet om det behövs.

Det är olika vad som räknas som enstaka tillfälle. Det beror på hur känslig hanteringen av livsmedel är.  

Vad är enstaka tillfälle? Enligt nuvarande system för riskklassning:

 

Högrisk

Låg- och mellanrisk Mycket låg risk
Exempel Tillaga rått kött, t ex råa (även frysta) hamburgare, rå fisk, nedkylning av mat som ska ätas senare. Transport av varmhållna livsmedel. Sälja kulglass.
Tillaga kalla rätter, återuppvärmning, varmhållning av mat, kokning av potatis, ris, pasta, våfflor, pannkakor, varm/grillad korv.

Bakning och försäljning av matbröd, bullar. Försäljning av förpackat godis. Hantering av frysvaror. Försäljning av förpackad glass.

Enstaka tillfälle är: Max 5 ggr/år max 1-2 dagar Max 10 ggr/år max 1-2 dagar Max 20 ggr/år max 1-2 dagar